ŞTIRI

2019 * 2018 * 2017 * 2016 * 2015 * 2014 * 2013 * 2012 * 2011 * 2010 * Scurt istoric


Cuvântul Păr. Ioan Irineu Crăciun rostit cu ocazia retragerii sale la pensie, Duminică, 31 ianuarie 2021

2020, 24 iulie - Zi de doliu în Parohia noastră!
La miezul acestei zile, la chemarea gravă a clopotului mare pe care îl auzim doar în Vinerea Patimilor, ne-am adunat în rugăciune înaintea Sf. Icoane a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea, împreună cu Părintele Paroh Ioannnis de la Biserica grecească şi credincioşii doritori, ca să deplângem împreună prin glasul Acatistului durerea Marii Biserici a lui Hristos din Constantinopol, redevenită astăzi geamie turcească! Înregistrarea audio redă Slujba din această zi de doliu pentru toţi creştinii şi în mod deosebit pentru toţi Creştinii Ortodocşi din această lume, iar cuvântul de învăţătură rostit de Pr. Paroh la finalul Slujbei desluşeşte sensurile acestei zile nefaste.


Informări practice ale Părintelui nostru Paroh care au circulat pe Grupul parohial de pe WhatsApp (arhivă)

08/07/2020, 14:25 - Parinte Irineu: DOAMNE AJUTA TUTUROR! Dragilor, intrucat lucrurile, speram, încep sa se aşeze, am pus programul Sfintelor Slujbe din luna iulie pe site-ul nostru parohial, ca sa nu va mai deranjez cu prea multe mesaje! Şi asa, cele primite pana acum, la un loc, ar face cât o carte buna! Eu insumi mi-am reluat tratamentul la spital cerând ca sa mi se permită sa slujesc macar Paraclisul de miercuri seara şi prima Sf Liturghie de duminica dimineata! Prin urmare, in absenta momentan a  Pr Petru, toate celelalte Sfinte Slujbe vor fi slujite negresit de Pr Constantin, care va si Spovedi sambata seara după Vecernie şi duminica după ora 12.30, cat timp va fi nevoie. O rugam pe Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea sa ne acopere si pe noi sub Sfântul Ei Acoperamant pazindu-ne pe toti de tot raul si boala! Cu iubire pr Irineu

04/07/2020, 15:30 - Parinte Irineu: NB Mai mulţi membri ai Administratiei noastre parohiale, cărora le mulţumim anticipat, vor coordona si vor menţine bună ordine la ambele Sfinte Liturghi spre binele nostru comun! Va rugam sa-i ascultaţi cu respectul cuvenit Locului Sfant  in care ne aflam! Cu mulţumire, pr Irineu

04/07/2020, 15:20 - Parinte Irineu: DOAMNE AJUTA TUTUROR! Cu ajutorul Domnului deseara la 6 şi, mai ales dimineata, ne vom re-gasi  impreuna la rugaciune în Sf noastra Biserica dupa o carantina de 15 saptamani! Apelam la buna-cuviinta Dvs.  pt a ne putea incadra cu totii în masurile luate de Parohia noastra in contextul molimei molipsitoare care încă ne bântuie! Vom sluji doua Sf. Liturghi numai din dorinţa de a va putea primi pe Dvs. -cei  doritori de Liturghie şi de  Impartasire-  incadrandu-ne insa si in restricţiile in vigoare care limitează participarea la 50 de persoane! Va rugam sa ajungeţi la timp: ora 8 şi respectiv 10.30 spre a evita aglomeraţia! Va rugam sa îngăduiti sa se iasă din Biserica de la prima Liturghie  mai înainte de-a întra pt Liturghia de la 10.30. Şi,  IMPORTANT!  nu este permisa gruparea de persoane in-afara Bisericii! Domnul si Maica Domnului sa ne ajute sa facem inceput bun maine dimineata! Permiteti-ne sa avem  încredere în Dvs. in aceasta privinta! Cu drag pr Irineu

02/07/2020, 17:22 - Par Petru: Dragi credincioşi!
Cu ajutorul lui Dumnezeu ,duminică,5 iulie,vom redeschide biserica pentru cele două Sfinte Liturghii(8.00-10.00 si 10.30-12.30) cu prezenţa credincioşilor.
Cei care aveti dragostea de a va împărtăşi,cei mai in varsta,cei care aveti râvna slujbei de dimineaţă,va asteptam la prima Sf Liturghie,oficiată de pr Irineu.
Cei care sunteti obişnuiţi sa ajungeţi la biserică in jur de ora  10.00, familiile cu copii,vă asteptam la a doua Sf Liturghie,oficiată de pr Petru.
Cei care doresc să-şi aducă copii doar pentru a-i împărtăşi,pot sa o faca imediat după a doua Sf Liturghie(După ora 12.30)
Dorim prin aceste detalii sa echilibram numărul persoanelor prezente la cele două Sf Liturghii ,întrucât maximum de persoane acceptat de autorităţi in interiorul bisericii este de 50 de persoane la o Sf Liturghie.
Deşi ,toţi,suntem puşi în situaţia respectării unor reguli din pricina pandemiei,aşteptăm cu nerăbdare momentul întâlnirii cu dumneavoastra, iubitorii de Hristos,care sunteti " Biserica cea vie a lui Dumnezeu".
Binecuvântarea Domnului sa fie peste noi!
Pr Petru

30/06/2020, 18:08 - Parinte Irineu: INFORMARE PRIVIND POMENIREA CELOR ADORMITI. Dragilor, în dorinţa de a explica punctul 16 din masurile luate de Parohia noastra in contextul pandemiei, permiteti sa va anexez textul pe care l-am gândit noi preotii in acest sens, pt a va ajuta sa  înţelegeti  cum Pomana de sufletul celor Adormiţi -făcută bine- este bineprimita inaintea lui Dumnezeu!Doamne odihneste-i pe cei dragi ai nostri şi pe cei răpuşi de molima între care şi bunul nostru Arhiereu Pimen si  enoriasul Sergiu!

28/06/2020, 23:25 - Viorel Niculescu: Măsuri luate în Parohia noastră în contextul pandemiei COVID-19!
Parohia noastră - ca instituţie funcţionând pe teritoriul irlandez - prin forul ei decizional format din Consiliul Director şi Consiliul Parohial, şi în urma consfătuirii cu preoţii slujitori, doreşte să aducă la cunoştinţa enoriaşilor următoarele măsuri menite a preveni transmiterea coronavirusului COVID-19 în cadrul Bisericii, pe durata serviciilor Litugice. Astfel, cu începere din data de 29 iunie 2020, şi în conformitate cu legislaţia irlandeză, ni se impune respectarea următoarelor reguli:
1. Se va respecta "distanţarea socială" între persoane, păstrându-se pe cât posibil o distanţă de 2 metri unii faţă de alţii.
2. Spălarea regulată pe mâini; folosirea de dezinfectant pus la dispoziţie la intrarea în Biserică.
3. Persoanele care prezintă simptome de îmbolnăvire cu Covid-19 (febră, tuse) sunt rugate să rămână la domiciliu.
4. Limitarea timpului petrecut în biserică la 2 ore.
5. Un număr de maxim 50 enoriaşi vor putea participa la Slujbă în interiorul Bisericii. Se preconizează că numărul acesta va creşte la 100 începând cu data de 20 iulie 2020.
6. În aceste condiţii, pentru a facilita participarea credincioşilor dar şi pentru a evita aglomeraţia, DUMINICA dimineaţa se vor oficia două Liturghii, prima între orele 8-10, iar a doua între orele 10.30-12.30. Prima Liturghie este menită cu precădere persoanelor mai în vârstă şi care doresc să se împărtăşească. A doua Liturghie este menită persoanelor mai tinere, eventual împreună cu copiii acestora. Dacă este necesar, o a treia Litughie se va oficia sâmbăta dimineaţă.
7. În Biserică vom încerca să rămânem în acelaşi loc pe toată durata Liturghiei, evitând aglomerarea zonei de la Pangar sau a lumânărilor.
8. Pomelnicele vor fi aduse în faţa Altarului şi puse în coşul anume pregătit dinaintea Icoanei Mântuitorului. Lumânarea se aprinde în sfeşnic sau va fi pusă stinsă în coşul separat de lângă pomelnice.
9. Este oprit consumul de alimente de orice natură în interiorul Bisericii
10. Aghiazma mică va fi sfinţită în sticlele originale, sigilate.
11. Anafura va fi pusă în pungi închise şi se va primi o singură dată, la finalul Liturghiei, în momentul părăsirii Bisericii.
13. Preoţii nu vor mirui la sfârşitul Liturghiei, ci vor citi în schimb o rugăciune de binecuvântare.
14. Este indicat să vă închinaţi înaintea Sf. Icoane doar prin aplecarea capului înaintea lor! Sărutarea Sf. Icoane va implica dezinfectarea lor ulterioară.
15. Vă rugăm ca la finalul Liturghiei să părăsiţi Biserica în ordine şi linişte, evitând aglomeraţia.
16. La Parastase, pe masă se va aşeza doar o prescură şi o sticlă de vin nedeschisă (se pot achiziţiona şi de la Pangar). Enoriaşii care doresc să aducă şi mâncare vor trebui să o aducă în recipiente închise, urmând a fi consumată ulterior şi doar în afara Bisericii! Preoţii slujitori au pregătit alternative pentru Pomeni bine primite şi care vor fi date celor ce au nevoie de ele! Vă rugăm deci ca înaintea unei Pomeniri de morţi să vă consultaţi cu preoţii noştri slujitori în această privinţă.
17. Întrucât nu dispunem de un interior generos ca spaţiu, purtarea măştii de protecţie este recomandată tuturor participanţilor la Slujbă, purtarea ei devenind obligatorie pentru personalul de serviciu care asigură desfăşurarea Slujbei, precum şi pentru persoanele vulnerabile.
18. Se va asigura dezinfectarea suprafeţelor din locurile des folosite (pangar / grupul sanitar) precum şi aerisirea Bisericii între Slujbe.
19. Va exista posibilitatea ascultării audio a Sf. Liturghii în exteriorul Bisericii, prin difuzoare, pentru cei care nu vor avea loc în Biserică.
Dublin, 27 iunie 2020
Viorel Niculescu
secretar parohial
în numele Consiliului Director şi al Consiliului Parohial

18/06/2020, 18:22 - Par Petru: Doamne ajută!
Dragi credincioşi,va pun înainte zilele şi orele cand voi fi in biserica pentru cei care doresc să se spovedeasca şi sa se împărtăşească,în acest Post al Sf Apostoli.
-Sâmbătă 20 iunie,orele 9-12
-Duminică 21 iunie Duminica Sfinţilor Români ,orele 12-15
-Marţi 23 iunie,de la orele 20-21
-Miercuri 24 iunie Sanzaienele,orele 12-15
-Sâmbătă 27 iunie,orele 9-12
-Duminică 28 iunie ,orele 12-15
-Luni 29 iunie,Sf Apostoli Petru şi Pavel,orele 12-15
De specificat faptul că până la noile regulamente,vom fi in biserica ,nu mai mult de 6 persoane in acelasi timp.
De asemenea,daca va fi nevoie,in fiecare zi menţionată mai sus,voi rămâne în biserica ,atât cât va fi nevoie.
Va astept cu drag!
Cu pretuire pr Petru

29/05/2020, 20:32 - Parintele Petru: Hristos s-a înălţat! Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să se spovedeasca şi apoi să primească Sf Împărtăşanie,facem urmatoarele precizari:
-pentru a evita prezenţa mai multor persoane in acelasi timp,in faţa bisericii, puteti sa va programaţi(prin sms la tel 0863940784,urmând sa primiti raspuns la ce oră aproximativ va vom astepta in biserica).
-daca vor fi solicitări,vom extinde timpul necesar,atât cât va fi nevoie.
-avand in vedere restricţia de 5 km in jurul locuinţei şi amenda contravenţională pentru încălcarea ei care poate ajunge până la 2500€,fiecare îşi va asuma responsabilitatea venirii la biserică.
Va purtam pe toti in rugăciune şi aşteptăm cu nerăbdare momentul întâlnirii tuturor la Sfânta Liturghie.
Toată preţuirea noastră!
pr Petru

29/05/2020, 19:49 - Parintele Irineu: HRISTOS S-A INALTAT! Urmând clarificarilor oficiale legate de cazul prezentat aseară, trebuie să intelegem ca este strict oprită participarea credincioşilor la orice Slujba oficiată in Biserica (care se poate numai urmări on line) si la care pot participa numai persoanele indispensabile săvârşirii ei: preoţii, cîntăreţul, persoana care transmite on line şi persoana care menţine ordinea la intrarea în.Biserica de dupa Slujba. Cu toate acestea Insa, Biserica poate fi deschisă pentru rugăciune privată si deci, impreună cu Pr Petru dorim să folosim aceasta posibilitate pentru a va intampina individual, pe cei doritori de a se Spovedi şi Împărtăşi dupa slujirea Sf Liturghi, in fiecare Duminica si Sărbătoare pana la 20 iulie cand, speram, Biserica va fi redeschisă de catre Autoritati. Planul practic pe care l-am gandit vă va fi comunicat de Pr Petru care este direct implicat întrucât eu nu am voie, pe caz de boala, sa intru in contact direct cu oamenii. Eu ii multumesc insa lui Dumnezeu ca, deşi sunt bolnav, m-a întărit sa pot sluji fără intrerupere in aceste vremuri grele, că va pot purta in rugăciune pe toti şi că va mai pot impartasi Cuvant de învăţătură in Biserica şi in mesajele scrise pe grup! Nu se poate ca Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea care singura a venit la noi, sa ne părăsească! Cu iubire părintească, pr Irineu

28/05/2020, 20:57 - Parintele Irineu: HRISTOS S-A ÎNĂLŢAT! Sa MULTUMIM Domnului că şi de acest Mare Praznic am avut parte de Sf Liturghie slujita in Biserica şi de Pomenirea Eroilor! Trebuie sa învăţăm să fim recunoscatori pt fiecare fărâmă de bine din viaţa noastra! Lucrurile însă se pot schimba! In aceasta seara de ex. am primit vestea cum o biserică din oraş a fost astăzi inchisa de Autoritati pt ca la Slujba transmisă on line au participat şi credincioşi 'ascunsi' in spatele camerei de filmare! Preoţii au fost deferiti Episcopului, iar biserica închisă! Vom gândi si noi o cale de urmat asa incat şi Slujba transmisa din Biserica sa nu se întrerupă şi cei ce doresc sa se Împărtăşească sa o poata face! E necesar insa ca toti care ţinem de aceasta Parohie sa ascultam numai de cuvantul Pastorilor acestei Parohi pt a evita orice discuţie nefolositoare! Alăturat va trimit vestea primită! Tuturor sănătate şi Doamne ajuta!

27/05/2020, 12:47 - Parintele Irineu: HRISTOS S-A INALTAT! Implinind cele 40 de zile de la Inviere, deseară la ora 19 vom sluji Vecernia INALTARII DOMNULUI iar dimineata începând cu ora 10, Sf Liturghie a Praznicului, care va fi urmată de Pomenirea Eroilor Neamului. După Slujba, asa cum procedăm in fiecare Duminica între orele 12-15, Biserica va fi deschisă tuturor enoriaşilor doritori de a se închina, Spovedi şi Împărtăşi cu Sf Taine, observând cu strictete normele sanitare impuse de catre Autoritatile irlandeze şi care sunt respectate in Parohia noastră. Slujba de maine va fi transmisă şi video conform notei pe care ati primit-o deja de la secretariat Doamne ajuta!

08/05/2020, 17:41 - Parintele Irineu: (5) INFORMARE PRIVIND POSIBILITATEA RUGACIUNII PRIVATE (INDIVIDUALE) IN BISERICA! Deşi Biserica va rămâne închisă pt toate Slujbele cu credincioşi pana pe 20 iulie, relaxarea intervenită si care permite 5 km de deplasare in loc de 2 km, dă celor ce locuiesc cu aprox. în perimetrul dat, posibilitatea de-a ajunge la Biserica chiar şi numai pt o Rugăciune individuala! Aceasta cu observarea cu stricteţe bineinteles a normelor impuse de Autoritati: distanţarea fizică de 2m, masca pe fata şi igienizarea mâinilor folosind dispozitivul de la intrare in Biserica! În interior nu pot fi mai mult de 5 persoane in acelasi timp cu distanţarea ceruta! Se va aştepta afara (vremea e mai frumoasa cum ca oricând!) si se va intra pe principiul unul iese, altul intra! Distanţarea va fi respectată cu stricteţe şi afara! Trebuie sa intelegem cu totii ca ne aflam in vizorul Autorităţilor şi orice greşală ne poate costa închiderea -cu totul- a Bisericii! Intr-o prima faza accesul in Biserica va fi posibil Duminica (începând cu această Duminica) între orele 12-15 E putin, însă totusi acesta este un prim pas spre un alt fel de normalizare din viitor! HRISTOS A INVIAT!

02/05/2020, 15:09 - Parintele Irineu: HRISTOS A INVIAT! L-a ceas de Vecernie dinaintea DUMINICII a 3-a A SFINTELOR PASTI doresc sa va intreb: cum sunteti? si cum o mai duceţi închişi in casa? si sa va încredinţez că nu sunteti uitaţi! Maine, ajutând Domnul, ne vom rugam împreună la Sf Liturghie care începe la ora 10 (cu transmisiune audio). Din ultimele anunturi facute aseara intelegem ca din 18 mai se va mări distanţa permisă de circulatie de la 2 la 5 km şi SPERAM ca atunci va fi posibil sa intram si in Biserica, respectând regulile de distanţare insa NUMAI PT RUGACIUNE PRIVATA, între anumite ore. În rest, potrivit normelor date, BISERICA VA RAMANE INCHISA pt toate slujbele cu credinciosi pana spre sfarsitul lunii iulie! Să-i MULTUMIM DOMNULUI că in toata aceasta vreme n-am fost lipsiti de slujirea Sf Liturghi pe Altarul Sf noastre Biserici! Ţinem sa MULTUMIM si copiilor nostri pt creaţiile lor legate de Pandemie, care ieri au fost trimise de D-na Inv. Luminita, la Mitropolie! PASTI BINECUVANTATE in continuare! Cu drag pr irineu

21/04/2020, 16:35 - Parintele Irineu: HRISTOS A INVIAT! Dragilor, cu bucuria Învierii in inima, doresc sa va multumesc -tuturor şi fiecaruia in parte- pt multimea mesajelor pe am avut cinstea sa le primesc din partea Dvs. de aceste Sf Sărbători! Desi distantati fizic ne-am simtit totusi atât de aproape sufleteşte mai ales in ceasurile de rugăciune! Aceasta apropiere in iubirea lui Hristos Cel Înviat ne-a uşurat greul absenţei Dvs din Biserica şi dorul părintesc de-a va vedea faţa catre faţa! Impreuna sa-I multumim Domnului că am putut sluji toate Sf Slujbe în Biserica, că Candelele nu s-au stins şi nici chemarea clopotelor n-a încetat!  Sa-i multumim pt Slujba Învierii care ne-a mângâiat sufletele noastre şi a altor multor crestini! Iar noi preoţii dorim să va multumim şi Dvs pt ca ne ramaneti  aproape chiar si-n aceste vremuri grele şi că, dand ascultare cuvintelor noastre,  nici un incident  nedorit nu s-a petrecut în Noaptea de Paşti! Mai ales va multumim ca sunteti Enoriaşii nostri dragi! PASTI FERICITE TUTUROR! Cu iubire, pr Irineu

18/04/2020, 12:22 - Parintele Irineu: MULTUMIM DOMNULUI pt Darul Sfintei  Lumini  care acum s-a coborat la Sf Mormant in Ierusalim făcând astfel început Sfintei  Învieri pe care noi o vom sărbători împreună, uniţi în duh, la miezul acestei Nopţi plină de lumina! Va rugam sa va conectaţi din timp gasind  toate informatiile necesare pe site-ul nostru bisericasfintiiromani.com.  Ne rugam  ca Lumina Învierii sa ne  lumineze viaţa şi să ne mangaie inimile îndurerate de acest PASTE inlacrimat. Cu iubire Părinţii Dvs

16/04/2020, 10:38 - Parintele Irineu: 4. INFORMARE PRIVIND PAINEA SFINŢITĂ NUMITA PAŞTI şi COSURILE DE PASTI. Pentru aceleaşi motivele aratate deja in Informarea anterioară, anul acesta NU PUTEM SA ÎMPĂRŢIM PAINEA DE PASTI LA BISERICA! In condiţiile de boala cumplit de molipsitoare şi ucigatoare care ne bântuie, nu ne putem angaja la împărţirea painîi de Paşti in conditii de igienă absoluta şi fără călcarea legilor stricte impuse de Autorităţile irlandeze! Pt acelasi motiv LA BISERICA NU SE VOR BINECUVANTA NICI MACAR COSURILE CU MANCARURI DE PASTE! În schimb, iata ce putem face ACASA ramanand de acest PASTE inlacrimat: in fiecare familie acum cand pregatindu-ne de Paşti in fiecare casa se coace la cuptor, puteţi pregăti şi o painisoara (poate frământata de fata din casa!) care apoi se taie in bucatele si se aşează într-un vas curat spre a fi stropite cu vin inainte de Inviere! Cand preotul va rosti in Biserica Binecuvântarea Painii de Paste, atunci sotul/un copil din familie va stopi Painea cu putina Aghiasma! Astfel veti avea PAINEA SFINŢITĂ de Paşti in casa pt a o primi înainte de a sta la masa de Pasti! La fel, în Biserica vom rosti RUGACIUNEA DE BINECUVANTARE PENTRU OUALE ROSII SI TOATE MANCARURILE DE FRUPT care le aveti pe masa de Paşti fără a fi nevoie, anul acesta, de-a ieşi din casă pt acest motiv! Va rugam sa înţelegeţi că ne doare sufletul sa va spunem toate aceste restricţii care ne inlacrimeaza pe toti însă pe care, VA RUGAM SA LE RESPECTAŢI INTOCMAI pt binele nostru al tuturor!
Cu mulţumire pt intelegere, Părinţii Dvs.

16/04/2020, 08:49 - Parintele Irineu: 3. INFORMARE PRIVIND SF LUMINA DE INVIERE. Întrucât porunca Autorităţilor este SA STAM ACASA şi nici NU ne putem deplasa mai mult de 2 km de la domiciliu, anul acesta NU VOM PRIMI SF LUMINA din Biserica ci, în schimb, o vom lua fiecare familie, acasă, din Candela casei. (v-am rugat in informarea anterioară sa ţineţi Candela aprinsa in aceste zile pana la Inviere) Astfel, la începutul Slujbei de Inviere din Biserica cand preotul va zice: VENITI DE LUATI LUMINA atunci şi Dvs acasă va aprindeti lumânarea (dinainte pregătită) din Candela casei şi o ţineţi aprinsă pana cântăm impreuna cantul biruintei: Hristos a înviat! In felul acesta vom fi împreună de Inviere in Noaptea de Paşti mai ales că ajutând Domnul vom transmite Slujba şi VIDEO pt ca sa puteţi si vedea nu numai auzi! Sa intelegem cu toti ca: unde-i lege nu-i tocmeală (mai ales in caz de boala f molipsitoare şi ucigatoare) şi că primul arestat pentru călcarea legii de-a nu circula este, din nefericire, un roman arătat la TV aseară! Nu e cazul deci să trişem in stil romanesc pt că riscam sa fim ridicaţi de Poliţie care va patrulă in zona Bisericii! Să fim deci înţelegători spre binele nostru, sa nu ne agitam in zadar, ci sa fim multumitori că in Noaptea de Pasti vom avea Sf Liturghie care este de fapt cel mai important lucru pt omul credincios! Vor urma alte Informări pe teme practice. Cu mulţumire, Părinţii Dvs.

14/04/2020, 14:46 - Parintele Irineu: 2. INFORMARE PRIVIND BISERICA DIN CASA! In Scrisoarea catre credinciosi pe care ne-a trimis-o Par. Mitropolit Iosif (textul integral il gasiti pe site-ul nostru) ni se recomanda ca insesi casele noastre sa devina biserici in aceste vremi de boala molipsitoare si ucigatoare! Va rugam deci ca intr-un coltisor al unei camere sa va adunati Icoanele, care de obicei sunt imprastiate in toata casa, formand un colt de rugaciune/altar! Acolo sa aveti candela aprinsa cu grija macar in timpul rugaciuni si, pe o masuta/raft, sa aveti la indemana Aghiasma cea Mare (care se poate inmulti si darui si celor ce nu o au in casa!), Biblia, Carti de Rugaciuni si o lumanare (de oricare aveti in casa) Acest colt/altar de rugaciune din casa este legat de Altarul Bisericii noastre prin Icoana pe care ati tinut-o pe brate in Biserica la Duminica Ortodoxiei (pe 8 martie, incredibil nu?) si care atunci a fost sfintita si miruita! Aici, in fata acestui altar de acasa, va indemnam sa va rugati, daca se poate -ca familie- cu simtirea din Biserica! Ar fi bine ca tot aici sa ascultati si Sf Slujbe transmise din Biserica! Daca s-a inchis temporar usa Bisericii noastre, vedeti, se deschid zeci de biserici in casele noastre ramanand astfel uniti intr-un duh de rugaciune, in jurul Parintilor nostri sufletesti.

13/04/2020, 13:30 - Parintele Irineu: 1. INFORMARE PRIVIND SF SLUJBE DIN SAPTAMANA PATIMILOR SI DE SF. PASTI. Urmand   normele irlandeze in vigoare, Biserica noastra parohiala va ramane inchisa pt toate serviciile publice cel putin pana pe data de 5 mai. Principalele Sf Slujbe ale acestei perioade se fac in Biserica -doar de catre preoti- ele fiind sunt transmise audio, in direct (info: pe site-ul nostru: bisericasfintiiromani.com ) Timpul Sf Slujbe il comunicam punctual,  aici pe grup. Aceasta este  o prima informare dintr-un set care va urma privind principalele aspecte practice ale acestei perioade grele! Sa multumim Domnului pt putinul ingaduit, cand vedem in jurul nostru atata suferinta si moarte, de care sa  ne pazeasca Dumnezeu!

09/04/2020, 09:32 - Parintele Irineu: Buna dimineata tuturor! Vin cu rugamintea sa adaugati la rugaciune pt Cadrele medicale din linia intaia mentionate deja si pe Carmen, Claudiu Adrian si Maria iar  la grav bolnavi pe Constantin. Am fost informati ca sunt victime intre romani si moldoveni: atat bolnavi cat si decedati. Daca cunoasteti sigur astfel de cazuri va rog sa ni le comunicati pt a-i pune la rugaciune. E important ca fiecare sa apartina unui Doctor de familie (GP) prin care se poate intra in sistemul medical, daca situatia o va cere. Cei ce nu aveti GP contactati-ma pt a va putea pune in contact cu cineva care va poate ajuta. Mila Domnului sa fie cu noi toti! Pr irineu

08/04/2020, 13:58 - Parintele Irineu: Dragilor, in continuarea mesajului meu anterior, va rog sa adaugati la Pomelnicul de Rugaciune al grupului nostru pt  Cadrele Medicale aflate in linia intai cu molima ucigatoare,  pe Florina si Claudiu. Va rog de asemeni sa-mi comunicati numele altor Cadre Medicale pe care  le cunoasteti si sunt pe linia intai impreuna cu nr lor de tel, pt a-i putea contacta personal!  Daca aveti nume de bolnavi loviti de molima si care va sunt cunoscuti, va rog sa-mi comunicati - numai numele lor- spre a fi pomeniti in Rugaciune. Incredibil, cu exact o luna in urma,  sarbatoream cu toti impreuna Duminica Ortodoxiei cu Sf Icoane pe brate in Sf noastra Biserica arhiplina! Acum, situatia ingaduita de Dumnezeu pt pacatele noastre, e  de neinchipuit! Numai prin taria Credintei vom putea ajunge la liman! Cu noi este Domnul si Prea Curata Lui Maica! Cu iubire pr irineu

07/04/2020, 21:10 - Parintele Irineu: Dragilor, avem in Parohia noastra Cadre Medicale care sunt in aceste zile grele pe linia intaia de lupta cu molima ucigatoare care ne bantuie, asumand riscul propriei contaminari. Sunt singurii din preajma celor ce se sting rapusi de boala! Va indemn deci parinteste ca in fiecare dimineata la 10 cand ingenunchem impreuna ce cei de-Acasa, sa ne rugam din tot sufletul pt Cadrele Medicale dintre noi, mai ales Carmen, pt ocrotirea darului vietii lor si al familiilor lor! Ei sunt Eroii nostri pe care-i pretuim si a caror jertfa o admiram!  Cu multumire, pr irineu

06/04/2020, 15:39 - Parintele Irineu: Doamne ajuta tuturor in zi frumoasa de primavara! Asa cum am anuntat in Cuvantul de invatatura, ieri, la Sf Liturghie transmisa din Biserica noastra,  va trimite acum atasat proiectul de Atelier creativ lansat de Mitropolia noastra care este adresat copiilor, tinerilor si mai  putin tinerilor, ca preocupare potrivita timpul de fata! Toti participantii for primi o Diploma mitropolitana, iar creatiile premiate vor fi publicate de Mitropolie! Va rog sa folositor e-mailul meu: fririneu.craciun@yahoo.com pt creatiile de compuneri, prin  atasament PDF sau DOCX, iar creatiile muzicale la fel prin e-mail cu atasament fisier audio MP3. Suna complicat insa, copii nostri sunt familiari cu elecronicele, avand nevoie doar de-a fi stimulati! In  esenta, prin acest exercitiu de faciliteaza exteriorizarea sentimentelor legate de criza
Iertati-mi nepriceperea! Doresc sa inchei incurajand copii si numai, sa foloseasca acest project pt  a-si putea exprima sentimentele confuze si temerile in aceste zile grele prin care trecem! Contactati-ma pt lamuriri suplimentare! Va voi raspunde cu drag, pr irineu
Fişiere pentru download
Atelier de creatie - format PDF
Atelier de creatie - format DOCX (Word)

05/04/2020, 19:44 - Parintele Irineu: Buna seara tuturor multumind Domnului ca am putut sluji astazi  Sf Liturghie in Sf noastra Biserica! Chiar daca acum suntem despartiti trupeste, avem marea sansa de-a ne uni sufleteste si mai mult unii cu alti, prin ramanerea  in duhul de Rugaciune al Parohiei noastre, prin transmisia in direct a Slujbelor din Sf noastra Biserica impreuna cu Cuvantul de invatatura, asa cum ati facut-o si azi-dimineata! La terminarea Slujbei am iesit pana la intrare in sunetul prelung al clopotelor si, purtand pe brate Sf Moaste ale Sf Ierarh Andrei Saguna, am binecuvantat de acolo Orasul si tara in care  locuim, stropind cu Aghiasma cea Mare si invocand Mila lui Dumnezeu   la vreme de molima ucigatoare! Am ingenunchiat apoi -cu inchinare din partea Dvs a tuturor- inaintea Stapanei  noastre pe care o rugam sa  ne insoteasca  intrarea in saptamana Floriilor! Cu iubire pr irineu

04/04/2020, 15:55 - Parintele Irineu: Dragilor, multumire fie adusa Domnului pt Sf Liturghie  impreuna cu a 6-a Pomenire de obste a Mortilor  slujita datorita imprejurarilor aici in Paraclisul casei! Pe toti cei Adormiti ai nostri impreuna cu sutele si miile celor  rapusi de molima aceasta ucigatoare, sa-i odihneasca Dumnezeu acolo unde nu este nici durere nici intristare, nici suspinare ci viata fara de sfarsit! Sa ne rugam ca maine dimineata, de este voia Domnului, macar noi preotii sa putem  ajunge la Sf Biserica, sa aprindem candelele la Maica Domnului si sa slujim Sf Liturghie incepand cu ora 10, cu transmisiune in direct prin site-ul nostru.
Date restrictiile severe de circulatie, veti intelege ca Slujba va fi cu usile-nchise si nu le vom putea deschide nici dupa Slujba! Se cade sa ne multumim cu putin ca atunci cand va ridica Domnul molima aceasta sa putem aprecia mai mult cele Sfinte! Ne gandim in aceste zile si la copilasii nostri inchisi in casa fara a pricepe ce se-ntampla iar Pr Petru và va comunica un proiect de la
Mitropolie pt a-i implica pe copii in ceva creativ si folositor! Maine dimineata vom aduce inchinarea Dvs a tuturor Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea! Ramaneti conectati si luati parte in duh la Sf Liturghie slujita maine in mult dorita noastra Biserica! Cu iubire, pr irineu

03/04/2020, 09:40 - Parintele Irineu: Buna dimineata tuturor in aceasta a 5-a vinere din Postul Mare cand se canta Denia Maicii Domnului! Fiind lipsiti de Sf Biserica va indemn cu dragoste parinteasca sa cititi acasa Acatistul Bunei Vestiri din Cartea de Rugaciuni si, daca puteti, sa urmariti in transmisiune directa Denia slujita in Biserica Mama a tuturor romanilor: Catedrala Patriarhala din Bucuresti, pe Trinitas TV/Radio (detalii tehnice pe site-ul nostru) incepand cu ora 14 (16 in Bucuresti). Maine dimineata voi sluji Sf Liturghie si Pomenirea de obste a Mortilor in casa, iar Duminica, vom incerca -noi preotii- sa ajungem la Sf Biserica ca sa slujim, daca asa va randui Dumnezeu! Maine va vom comunica acest lucru in detaliu. Prin Rugaciunile acestei nopti de Denie si Priveghere mai ales in Sf Manastiri, Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea sa se milostiveasca spre noi in durerea, spaima si ingrijorarea care ne-a cuprins datorita molimei ucigatoare care ne bantuie! Cu  iubire pr irineu (PS scrieti-mi ce v-apasa si va voi raspunde cu drag!)

01/04/2020, 10:55 - Parintele Irineu: Dragilor, suntem in miercurea a 5-a a Postului Mare cand se slujeste prima Denie, cea a Canonului Mare. Neputand sluji in Biserica va indemn parinteste sa cititi din Cartea de Rugaciuni  CANONUL DE POCAINTA si, daca se poate, sa ascultati Denia slujita in  Catedrala noastra Patriarhala din Bucuresti incepand cu ora 14 (16 Bucuresti) si transmisa in direct pe Trinitas TV ( pe site-ul nostru gasiti detaliile tehnice pt a accesa acest TV recomandat) Acum cand grijile si spaimele se inmultesc, aceasta Slujba ne va intari pe toti in Credinta fara de care ne vom risipi. Va rog sa-mi comunicati prin mesaj: cum sunteti ca sa va pot mangaia si alina sufletul! Nu-i usor deloc pt nici unul dintre noi in aceste vremuri grele  si o rugam pe Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea sa nu ne paraseasca! Cu iubire pr irineu


2020, 19 Martie
Încheiem în acest moment rubrica de ştiri de pe website-ul nostru, în plină pandemie de Coronavirus! De acest moment veţi primi ştirile la zi, fără întârziere, accesând contul nostru parohial de pe Facebook - https://www.facebook.com/Parohia-Buna-Vestire-Dublin-Irlanda-101342684836029/ - sau prin intermediul grupului Parohiei noastre de pe WhatsApp. Dacă doriţi să fiţi incluşi în acest grup pentru a fi ţinuţi la curent cu ultimele anunţuri, sunteţi rugaţi să trimiteţi un mesaj (SMS sau WhatsApp) la numărul de telefon 0861660282 solicitând acest lucru. Ţinem să precizăm că pentru a putea fi adăugaţi în acest grup este necesar a avea un cont pe WhatsApp, precum şi aplicaţia specifică, instalată pe telefonul mobil / tabletă - https://www.whatsapp.com/
Încheierea aceasta o facem cu rugăciune, din nefericire în vremuri de boală foarte contagioasă şi ucigătoare. PARACLISUL SFINTEI ICOANE A MAICII DOMNULUI GRABNIC ASCULTĂTOAREA a fost cântat în seara zilei de 18 martie 2020 de preoţii Parohiei noastre, în faţa Sfintei Icoane. La îngenuncherea care a urmat s-au pus rugăciuni cutremurătoare la vreme de molimă ucigătoare şi s-a încheiat cu un Cuvânt de suflet către toţi cei doritori să asculte.
Vă îndemnăm ca în aceste zile pline de îngrijorare să reascultaţi acest Paraclis şi Rugăciunile citite, rugându-vă împreună cu noi pentru ca Dumnezeu, prin rugăciunile Stăpânei noastre, să se milostivească spre noi, ridicând de deasupra noastră această plagă înfricoşată.

Mergi la începutul paginii


2019

2019, 21, 23, 24 Noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi aniversarea a 40 de ani de Preoţie a Părintelui nostru Paroh
Am cinstit şi anul acesta intrarea Maicii Domnului în Biserică, cu Priveghere în seara de ajun şi Sf. Liturghie în ziua praznicului, făcând şi îngenunchiere de mulţumire pentru împlinirea a 40 de ani de Preoţie de către Părintele nostru Paroh Ioan Irineu CRĂCIUN. Cu ocazia acestei împliniri, sâmbătă 23 noiembrie a sosit venind de la Viena Păr. Prof. Dr Nicolae DURA, Parohul Bisericii Sf. Andrei din Viena, coleg de seminar, de armată şi de facultate al Părintelui Irineu, însoţit de Dna. Preoteasă Domnica. Seara la Vecernie s-au adăugat şi Păr. Protopop Călin FLOREA precum şi Pr. Raul (Paroh, Dublin II) şi Pr. Cristian (Nepsis, Dublin I).
După slujba Vecerniei Păr. Prof. Dura a susţinut o prezentare ilustrată privind personalităţi şi prezenţe româneşti de marcă la Viena, prezentare ascultată cu mult interes de enoriaşi şi prieteni ai Parohiei, fiind onoraţi îndeosebi de prezenţa Exelenţelor Sale Ambasadorul României şi al Republicii Moldova. Seara s-a încheiat cu o recepţie oferită de Administraţia noastră parohială. A doua zi, duminică dimineaţa, preoţii parohiei sub proţia Păr. Prof. Dura am slujit Sf. Liturghie, la finalul căreia copiii din şcoala parohială au ţinut să-l felicite pe Păr. Paroh prin cântare şi flori. La fel a procedat şi grupul de tineri ai Parohiei, mulţi dintre ei fiind botezaţi de Păr. Paroh!
În cuvântul său Păr. Prof. Dura a tâlcuit Evanghelia zilei punând accentul pe necesitatea întrebării în viaţa duhovnicească, Păr. Petru a rostit un emoţionant cuvânt ocazionat de aniversarea prăznuită, iar Păr. Paroh a adus multumire lui Dumnezeu pentru cei 40 de ani de preoţie, omagiind părinţii trupeşti şi duhovniceşti, Ierarhul care l-a hirotonit, IPSS Teofil Herineanu al Clujului (+1993), profesorii şi colegii, precum şi pe enoriaşii noştri care dau sens lucrării preoţeşti în Biserica noastră.
Între darurile primite cu această ocazie şi însoţite de foarte multe flori, Păr. Petru a făcut prezentarea noului nostru Tablou votiv de mari dimensiuni, pictat pe lemn de artistul Mihai CUCU, în Bucureşti. Tabloul surprinde închinarea machetei Bisericii noastre noi Maicii Domnului, stâpana Casei, prin cei doi preoţi slujitori şi mijlocirea Marelui Şaguna. Biserica noastră reprezintă jertfa a 228 de familii de români care, prin credinţa lor, biruind limitele omului, au zidit-o spre Slava lui Dumnezeu şi cinstea meamului nostru.
foto

2019, 1 Septembrie
Căzând anul acesta începutul Anului Nou Bisericesc într-o zi de Duminică, atunci când mulţi credincioşi se adună la Sf. Biserică,
Părintele Paroh pornind de la Luca 13:6-9, a ţinut să-i alerteze pe credincioşi asupra şansei pe care acest nou început ni-l oferă tuturor: acela de a ne reseta viaţa şi după Dumnezeu, nu numai după lumea electronicelor care ne domină existenţa!
Redăm mai jos, în înregistrare audio, Cuvântul de Învăţătură rostit îndată după Sf. Liturghie şi care face referire şi la cele două morţi tragice întâmplate în Parohia noastră a doi bărbaţi în puterea vârstei: +Adrian (45 de ani) şi +Sorin Tudor (43 de ani).
Pe cei doi nou adormiţi să-i ierte Dumnezeu şi să-i odihnească, iar nouă să ne dea Dumnezeu gândul cel bun ca luându-ne această şansa în serios să începem măcar acum a ne îngriji mai bine şi de sufletul nostru nemuritor, pentru care a murit şi a înviat Domnul, ca să-i creeze Cale spre Cer, de unde fiinţă şi-a luat!

2019, Adormirea Maicii Domnului
Binecuvântând Dumnezeu şi-n acest an în Postul Sfintei Adormiri a Maicii Domnului, în Sfânta noastră Biserică parohială s-au slujit 11 Paraclise urmate de Cuvinte de învăţătură, toate Sfintele Slujbe îndatinate, Privegherea din Ajun cu cântarea Prohodului şi intrarea pe sub Sfântul Epitaf, încununate toate de Sfânta Liturghie solemnă de Mare Praznic.
A fost al 20-lea an consecutiv în care nu am întrerupt niciodată aici în Dublin aceste slujiri, şi îi dăm Slavă lui Dumnezeu pentru aceasta!
foto

2019, Medalion: Maica Teodosia Zorica LAŢCU (1917-1990)
Pe 9 august 1990 zbura în veşnicie sufletul nobil al Prea-Cuvioasei noastre Maici Teodosia Zorica LAŢCU de la Sf. Mănăstire Vladimireşti.Fiindu-i ucenic de suflet, Părintele nostru Paroh a ţinut să marcheze cei 29 de ani care au trecut de la înveşnicirea Sfinţiei Ei printr-o ectenie specială de pomenire şi Panegiricul care pot fi ascultate în înregistrarea audio de mai jos.
Veşnică să-i fie Pomenirea din Neam în Neam! HRISTOS A ÎNVIAT!

2019, Sfintele Paşti, HRISTOS A ÎNVIAT!
Mulţumim Domnului care ne-a învrednicit ca şi anul acesta să săvârşim călătoria Postului Mare cu bine. În cele şase săptămâni ale Postului enoriaşii au venit în număr mare să se curăţească de păcate prin Sf. Spovedanie, să-şi pomenească morţii în Sâmbetele Morţilor, să-şi plece genunchii pentru cei bolnavi la cele şapte Sf. Masluri săvârşite în Biserică şi să participe la prea-frumoasele Slujbe ale Postului. O amintire care va persista în memoria noastră colectivă va fi atmosfera de taină a Sf. Liturghii cu ajunare până seara din vinerile Postului Mare la care aproape toţi participanţii adulţi au primit Sf. Taine, arătând prin aceasta rostul real al Slujirii oricărei Sf. Liturghii: împărtăşirea conştientă a enoriaşilor participanţi!
În Săptămâna Sfintelor Patimi ale Domnului am întâmpinat toate momentele Marei Drame a Crucii, împărtăşindu-ne apoi de bucuria cea mai presus de fire a Sfintei Învieri, ca începătura propriei noastre învieri.
foto

2019, 10 martie
Copiii din cele patru grupe ale şcolii noastre Parohiale sub conducerea D-nelor învăţătoare: Dna. Preoteasă Ioana Vlaic, Luminiţa Condrache, Adriana Gheorghiu şi Maragareta Guzun, împreună cu asistentele de limba engleză Nicole Oprişan, Helen Apetroaiei, Ştefania Gheorghiu şi Emma Crăciun, au prezentat o frumoasă serbare cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Au impresionat poeziile rostite în limba română şi engleză, precum şi cântecele adresate mamei, unele acompaniate la chitară şi flaut.
foto

2019, 24 februarie
Păr. Paroh Irineu Crăciun a inaugurat noua Administraţie parohială, prezentând enoriaşilor prezenţi în număr mare toate corpurile auxiliare ale noii Administraţii, luând Jurământul noului Consiliu Parohial pe Sf. Evanghelie şi Sf. Cruce, şi citind Rugăciunile de binecuvântare pentru grupul de femei care sunt implicate în facerea Prescurilor, precum şi a Epitropilor şi a Paraclisierilor care au acces în Sf. Altar. S-au înălţat apoi Rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru marea împlinire a Parohiei noastre, aceea de a avea Biserica ei proprie, sfinţită de Arhiereu.
Administraţia anterioară (2015-2018), căreia Părintele paroh i-a mulţumit în mod deosebit, a fost una dintre cele mai bune Administraţii, şi cea care s-a învrednicit să gestioneze ieşirea noastră ca parohie din clandestinitate în slujirea într-o Sfântă Biserică măreaţă, şi proprietate românească, localizată chiar în inima capitalei irlandeze.
foto

2019, Boboteaza
După randuiala îndatinată, Păr. Petru a descins din Biserică spre casele enoriaşilor noştri aducând sfinţenia Aghiasmei celei Mari la început de An nou! În Sfânta Biserică parohială am citit Ceasurile Împărăteşti ale Bobotezei, apoi am slujit Vecernia cea Mare cu Litie a Praznicului, iar în Ziua prăznuirii, întâmplându-se ca aceasta să cadă în zi de Dumnică, mulţime mare de credincioşi a umplut Biserica la refuz, mulţi ascultând Slujba şi de afară, din faţa Bisericii! Aghiasma cea Mare a fost primită de toţi prin stropire şi a putut fi luată acasă în sutele de sticle împodobite cu icoana Botezului Domnului şi oferite de Parohia noastră tuturor celor prezenţi precum şi celor ce din binecuvântate pricini n-au putut veni la Sfânta Biserică.
foto

Mergi la începutul paginii


2018

2018, Crăciunul
Am întâmpinat Crăciunul acestui an centenar în Biserica noastră parohială finalizată în toate dimensiunile ei fundamentale: sfinţită cu Arhiereu, pusă Catapeteasma nouă, şi aduse strănile noi lucrate în ţară. Cu bucurie mare deci, în seara de Ajun, după Vecenia mare cu Litie, am primit colinda corului nostru bisericesc, după care l-am primit pe Moş Crăciun cu daruri pentru copiii noştri cuminţi din şcoala parohială. Nici cei mari nu s-au lăsat mai prejos, colindând şi punând în scenă cele mai frumoase dintre obiceiurile nostre de sărbători. O agapă festivă pentru toţi a încheiat Seara de Ajun, urmată apoi de toate Sfintele Slujbe ale sărbătorilor, după rânduială.
video foto

2018, 1 Decembrie
Centenarul Marei Uniri a Ardealului cu Regatul României a fost cinstit la superlativ de Parohiă noastră prin Sfinţirea Bisericii noastre noi chiar în Anul Centenar! De 1 Decembrie a fost rândul copiilor din şcoala parohială în primul rând să recite versuri şi să cânte în grai românesc spre cinstirea Zilei noastre Naţionale. Mulţi credincioşi şi-au pus portul românesc în cinstea acestei zile. Am înălţat rugăciuni pentru Neam şi pentru Ţară, precum şi pentru toţi Eroii Neamului nostru, cu specială consideraţiune pentru Martirii Revoluţiei Române din 1989!
video foto

2018, Adormirea Maicii Domnului
Cu oficierea zilnică a Paraclisului Maicii Domnului, cu Priveghere în ajun de Praznic în cursul căruia am cântat Prohodul Maicii Domnului şi am intrat pe sub Sfântul Epitaf, şi cu Liturghie sărbătorească în dimineaţa Praznicului am cinstit-o şi anul acesta pe Maica Domnului, Stăpâna noastră. Mulţimea de credincioşi participanţi la toate Sfintele Slujbe, mulţi dintre ei spovedindu-se şi împărtăşindu-se, Cuvintele catehetice zilnice de învăţătură primite de cei prezenţi, toate au sporit măreţia acestei importante Sărbători în Parohia noastră, mai ales dată şi prezenţa în Sfânta noastră Biserică a Preasfintei Icoane Făcătoare de minuni a Maicii Domnului Gorgoepikoos la care toţi avem atât de multă evlavie.
foto

Mergi la începutul paginii


2017

2017, Ajunul Crăciunului
video

2017, 15 August, Adormirea Maicii Domnului
După o întrerupere de un an, anul zidirii Bisericii noastre parohiale noi, timp în care toată atenţia ne-am concentrat-o asupra rubricii "Noua noastră biserică", reluăm firul evenimentelor din viaţa Parohiei noastre, ilustrându-le cu imagini în această rubrică de ştiri
Postul Sfintei Adormiri din 2017 a fost cu desăvârşire cel mai frumos duhovniceşte din toţi cei 36 de ani de slujire în Irlanda! Aceasta pentru faptul că pentru prima dată am slujit zilnic în Sfânta Biserică cea nouă, o adevărată pregustare a Raiului! Apoi, aceasta s-a datorat şi închinării la Preasfânta Icoană a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea cea venită prin minune la noi chiar din Athos, Grădina Maicii Domnului. Am fost binecuvântaţi cu prezenţa mamei Păr. Paroh, în vârstă de 84 de ani, venită special la Dublin împreună cu sora Părintelui. Deci Preot, bărbaţi femei şi copii împreună am cântat zilnic Paraclisul, am ascultat Cuvintele de învăţătură dreaptă care au încheiat fiecare Paraclis, am cântat împreună cântările de laudă de la Nicula şi mulţi s-au spovedit şi împărtăşit, aşa cum se cuvine. Noaptea sfântă de ajun a fost ca o Noapte de Paşte! Au răsunat îndelung cântările Prohodului şi toţi au avut parte de a intra pe sub Sfântul Epitaf. Neaşteptată mulţime s-a adunat apoi în Ziua Praznicului, Sărbătoarea culminand cu aducerea Sfintei Jertfe. Mulţumiri fie aduse Maicii Domnului care ne-a învrednicit să-i facem Prăznuire în Preasfânta Ei Casă din Dublin, care este inima Parohiei noastre.
foto

Mergi la începutul paginii


2016

2016, Ajunul Crăciunului
video

2016, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României
video

2016, Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Neamului
L-am însoţit pe Mântuitorul Înviat din morţi pe Eleonul Bisericii noastre primindu-I Binecuvântarea Înălţării Sale la Cer cu haina înroşită în sângele preacuratei Sale Jertfe cea de pe Cruce! La fel, Eroii Neamului nostru, Ostaşii căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea Patriei, întregirea Neamului şi slava Sfintei noastre Biserici, Martirii Revoluţiei din 1989 precum şi Cei căzuţi în lagărele de concentrare, în deportări, în închisori sau la canal, tot cu hainele înroşite în sângele propriei lor jertfe se înalţă în Panteonul Valorilor nemuritoare Româneşti, unii zburând chiar şi mai sus, întregind rândurile Sfinţilor! Iar noi i-am pomenit pe toţi cu Colivă aşezată pe Drapelul Ţării, sub policandru! Veşnică să le fie Pomenirea din Neam în Neam!

2016, 29 mai
Am încheiat cu rugăciune anul academic 2015/16 privind întâlnirile T.O.P. ale adolescenţilor din Parohia noastră! La fel am încheiat şi lecţiile Şcolii Parohiale precum şi Cursul de aprofundare a Credinţei intitulat Împreună pe calea Credinţei. Aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru încă un an şcolar de grijă pastoral / educativă pentru copii (5-12 ani), adolescenţi (13-19 ani), tineri (20+) şi adulţii enoriaşi doritori de a-şi cunoaşte Credinţa mai în profunzime! Mulţumim de asemenea celor ce s-au implicat direct în programul educaţional jertfind pentru o cauză bună timp şi energie: Dna. Preoteasă Ioana, Margareta Gozun, Luminiţa Condrache, Simona Gîrtan, Adrian Chişa şi Ovidiu Smocot.

2016, SF. PAŞTI, HRISTOS A ÎNVIAT!
După obiceiul îndatinat am oficiat Slujba Învierii la ora 22 (miezul nopţii în România), Canonul Paştilor şi Sf. Liturghie de Înviere afară în curtea Bisericii, pe un podium special amenajat de Administraţia Parohială. Astfel, mulţimea celor prezenţi au putut lua parte la toată Slujba de Paşti! La final toate coşurile pascale ale credincioşilor au fost sfinţite cu Aghiazmă şi au fost împărţite Paştile împreună cu un ou roşu pentru fiecare, ca o cinste a Parohiei pentru toţi cei prezenţi. Paştile au fost donate în acest an de Fam. Miron şi Fam. Prodan cărora le mulţumim pe această cale pentru jertfa lor. Slujbele pascale au continuat apoi cu Învierea a Doua şi Sf. Liturghie Pascală în Lunea, Marţea şi Vinerea Luminată, când am sfinţit Aghiazma de Izvorul Maicii Domnului.

2016, 27 aprilie, Miercurea Mare
Am primit vestea de bucurie din partea autorităţilor irlandeze că s-a aprobat cererea pentru autorizaţia de funcţionare ca Biserică Românească (Planning permission) pentru clădirea nou achiziţionată din Western Way! Aceasta după ce în săptămâna Crăciunului 2015 am semant contractul de achiziţionare al clădirii, obţinând şi împrumutul bancar necesar! Slavă lui Dumnezeu!

2016, BUNA VESTIRE, HRAMUL NOSTRU PRINCIPAL
Ne-a fost patronat de Preasfinţitul Episcop Ignatie care ne-a bucurat cu Liturghie arhierească de Hram. Cuvânt bogat de învăţătură si Parastasul pentru Ctitorii şi Enoriaşii noştri adormiţi. Administraţia noastră parohială a organizat apoi, ca şi în anii trecuţi, o agapă frăţească pentru toţi cei prezenţi.

2016, Postul Paştilor
Binecuvântând pe Dumnezeu, l-am petrecut în pace şi cu multă râvnă la Sf. Slujbe ale Postului Mare, îndeosebi Sf. Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfinţite săvârşită cu ajun de toată ziua la care mulţi enoriaşi s-au împărtăşit. Ne-am adus aminte de bolnavi la cele şapte Sfinte Masluri şi de toţi cei Adormiţi în cele şapte Sâmbete ale morţilor. Mulţi enoriaşi s-au pregătit cu post şi cu Spovedania făcută ca să întâmpine Sfintele Paşti.

2016, Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul
Am intrat în aproape toate casele credincioşilor, de această Bobotează umblând cu Sf. Cruce mai mult de o lună de zile ambii preoţi. Am dorit astfel ca Vestea cea mare a Noii Biserici să o ducem personal în casele tuturor credincioşilor pentru ca toţi să aibă şansa unică de a se face părtaşi unei lucrări atât de mari atât pentru Credinţă cât şi pentru Neam!
La sfinţirea Aghiezmei celei Mari în curtea Bisericii, pentru prima dată s-au slobozit porumbei albi la cântarea În Iordan botezându-te... care au zburat spre cerul albastru şi luminat numai pe durata slujbei! Toţi credincioşii şi-au luat Aghiazma Mare, sticlele fiind puse la dispoziţia tuturor de Administraţia Parohială.
foto

2016, Anul Nou
Cu rugăciuni şi plecare de genunchi am întâmpinat Noul An pe care să ni-l dăruiască Dumnezeu cu sănătate şi împlinirea visului nostru de a ne avea Sf. noastră Biserică parohială!

Mergi la începutul paginii


2015

2015, Sfintele Sărbători ale Crăciunului
O, ce Veste minunată! Acest Colind al nostru a prins viaţă prin anunţul cel mare făcut chiar în Seara de Crăciun că prin voia lui Dumnezeu am finalizat lungul şi anevoiosul drum de achiziţionare a Clădirii din Western Way, care prin osteneala şi jertfa noastră va deveni noua noastră Biserică Parohială şi Centrul Parohial!
Vecernia Mare şi Litia acestei mari Sărbători au fost prezidate de Preasfinţitul Părinte +Ignatie Mureşanul, fiind urmate de Seara de Colindă românească în care ne-am auzit copiii şi tinerii noştri colindând Colindul Sfânt şi Bun, l-am primit pe Moş Crăciun cu daruri, iar în faţa Bisericii s-au pornit colindătorii cei mari, în port românesc şi cu toate datinile noastre strămoşeşti: colindul, pluguşorul, căluşarii, ursul, sorcova - toate sub mândrul nostru Tricolor şi încheindu-se cu o măreaţă Horă a Unirii cântată şi jucată cu adâncă simţire românească. Toţi au fost poftiţi apoi să cinstească după datină un pahar de vin bun românesc şi să se înfrupte din mâncărurile de post cu grijă pregătite de bunele noastre credincioase din Comitetul Bisericii. În prima Zi de Crăciun Preasfinţitul Ignatie ne-a onorat cu Sf. Liturghie Arhierească , cu un bogat Cuvânt de învăţătură şi cu un Colind cântat aşa cum numai Preasfinţia Sa poate dărui!
foto

1 Decembrie 2015
În prezenţa doamnei Florina Sava, ministru plenipotenţiar în cadrul Ambasadei României în Irlanda, s-a celebrat ca şi în anii trecuţi Ziua Naţională prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a Te-Deumului îndatinat. Mulţi credincioşi au luat parte îmbrăcaţi în port românesc, au ascultat Cuvântul de învăţătură despre virtuţile înaintaşilor noştri care au excelat în iubirea de Neam şi de Ţară şi au cântat cu însufleţire Imnul Naţional şi alte cântări patriotice.
foto

2015, Postul Crăciunului
Şi anul acesta am săvârşit Postul Crăciunului cu grija de suflet cuvenită, mulţi credincioşi spovedindu-se şi apropiindu-se apoi de Sf. Împărtăşanie. Am făcut şase Sf. Masluri cu rugăciuni pentru toţi cei bolnavii şi am colectat haine, încălţămine şi bunuri neperisabile în cantităţi mari care au fost apoi expediate la Orfelinatul şi Casa de bătrâni de la Mănăstirea Dumbrava, jud Alba. Ne-am străduit după puteri să ajutăm material pe cei mai lipsiţi dintre noi spre a avea o bucurie de Crăciun!

2015, Postul Sf. Marii Mari şi Praznicul Adormirii Maicii Domnului
Şi anul acesta am petrecut Postul Maicii Domnului adunându-ne în fiecare seară la cântarea Paraclisului în Sf. noastră Biserică. Deşi a fost vremea concediilor, mulţi enoriaşi s-au adunat seară de seară ca să cânte împreună cu strana cântarea de suflet mângâitoare a Paraclisului, îngenunchiaţi în faţa Preasfintei Icoane a Maicii Domnului. În multe seri părţi din Paraclis s-au cântat şi în greceşte. După Apolisul fiecărui Paraclis, Păr. Paroh a împărtăşit Cuvinte catehetice de învăţătură legate de Maica Domnului cum ar fi: Prezenţa Maicii Domnului în Scriptura Veche, Maica Domnului în Evanghelii, în Faptele Apostolilor şi în Apocalipsa, Maica Domnului în Tradiţia Bisericii primare reflectată în Sărbătorile închinate ei din timpul anului bisericesc, Maica Domnului în Liturghia Bisericii şi în viaţa de rugăciune a credincioşilor, Icoanele Făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, Maica Domnului în Eschaton sau Maica Domnului ca Avocat al credincioşilor, adevăr care este reflectat în Icoana Bizantină Deisis...
În ajunul Praznicului în Biserica împodobită şi înmiresmată de mulţimea florilor s-a scos Sf. Epitaf al Adormirii Maicii Domnului cu care, după cântarea Prohodului, s-a înconjutat Biserica în sunetul toacelor şi al clopotelor. În ziua Praznicului am slujit Sf. Liturghie, am sfinţit ofrandele credincioşilor aduse în cinstea Maicii Domnului şi i-am cinstit pe toţi care în această preafrumoasă zi de Sf. Marie Mare şi-au cinstit Ziua Onomastică.
foto

2015, DUMINICA SFINŢILOR ROMÂNI, HRAMUL PAROHIEI NOASTRE
Sâmbătă, 13 iunie 2015
Ajun de mare sărbătoare în parohie! În biserică, dimineaţa, copiii Şcolii parohiale ţin ultimele lecţii înaintea vacanţei mari. Florile de pe braţele doamnelor învăţătoare reprezintă tot atâtea rugăciuni învăţate, cântece cântate, lecţii de viaţă învăţate toate conducând spre o participare impresionantă a copiilor la Sf. Slujbe şi Împărtăşirea lor duminicală. Apoi este rândul braţelor harnice ale Administraţiei parohiale să înveşmânteze biserica şi să încununeze în flori şi Tricolor icoana Hramului din iconostas, aprinzând candela curată înaintea ei. Apoi, în fapt de seară, credincioşii se adună, se închină cu evlavie şi aprind făclii spre cinstirea Sfinţilor Români.
Clopotele prind să bată, preoţii şi credincioşii ies întru întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, delegat de ÎPS nostru Mitropolit Iosif, să ne onoreze Hramul. Slujba Vecerniei celei Mari a învierii combinată cu Slujba Sfinţilor Români umple Casa Domnului de slavă. Urmează Litia la care slujeşte şi Păr. Raul Simion în timp ce strana e condusă cu har de Păr. Petru Ioan Vlaic. Cuvântul arhieresc de învăţătură axat pe gingăşie ca fiind virtutea cardinală a sfinţilor cu exemplificare în viaţa Sf. Calinic de la Cernica şi Sf. Cuvios Dimitrie din Basarabi, Ocrotitorul Bucureştilor şi Acatistul Sfinţilor Români înaintea Sfintei lor Icoane împodobită cu flori.
Cât de frumos a răsunat acest Acatist, citit de Arhiereu, înaintea cetelor de Sfinţi Români: Domnitori iubitori de Dumnezeu, de Neam şi Ţară, Ierarhi luminaţi, Cuvioşi şi Mărturisitori neabătuţi de la Dreapta Credinţă, Mucenici pe care nici moartea nu i-a înspăimântat, toţi fiind adunaţi în jurul Sfinţilor Andrei - Apostolul Domnului, Ocrotitorul României şi a Marelui Ierarh transilvan, ale cărui Sf. Moaşte sunt închinate în Sf. noastră biserică!
Apoi, până târziu în noapte, mulţi credincioşi au rămas să-şi plece genunchii la Spovedanie.

Duminică, 14 iunie 2015
O zi neaşteptat de frumoasă prin strălucirea soarelui, de altfel mai puţin generos în Irlanda! Devreme, credincioşii noştri au început să vină, nu puţini dintre ei îmbrăcaţi în preafrumosul strai românesc din diferite zone ale Ţării. Impresionant a fost numărul copiilor îmbrăcaţi în port românesc alături de părinţii lor!
Port românesc, prosoape ţesute acasă şi aşezate la icoanele din biserică, cruce făcută de mâini ţărăneşti din spice de pe plaiurile Ţării, toate la un Hram românesc ţinut peste mări şi ţări, într-o suburbie a capitalei irlandeze!
În timpul utreniei a sosit Arhiereul lui Hristos însoţit de Păr. Protopop al Irlandei Călin FLOREA, fiind întâmpinat de preoţii slujitori împreună cu credincioşii, mulţi cu Sf. Icoane pe braţe. Sf. Liturghie Arhierească care a urmat a fost cu adevărat divină, Arhiereul, preoţii şi credincioşii aducând împreună închinare Dumnezeului Treimic şi cinstire Sfinţilor Români. În biserică fiind şi credincioşi de alte etnii, Preasfinţitul Ignatie cu multă destoinicie i-a bucurat pe fiecare înălţând rugăciuni şi în limbile greacă, engleză şi slavonă. La chinonic s-au împărtăşit mulţime de copii urmaţi de credincioşi şi credincioase aflându-ne acum în Postul Sâmpetrului. La finalul Sf. Liturghii s-a slujit îndatinatul Trisaghion pentru Ctitorii şi Enoriaşii noştri adormiţi, cântându-le Veşnica Pomenire şi Hristos a înviat ca unor vrednici de pomenire din Neam în Neam. Atât înainte de Împărtăşire cât şi după apolis, Preasfinţitul Părinte Ignatie a rostit bogate cuvinte de învăţătură absorbite cu nesat de mulţimea prezentă. Astfel Preasfinţia Sa a aprofundat tema de acută actualitate a protecţiei familiei creştine într-o societate contemporană care relativizează toate valorile morale, iar apoi a tâlcuit cu abilitate de magistru Evanghelia zilei, a chemării la Apostolat, actualizând tema chemării la apostolie pentru noi cei de astăzi şi concluzionând cu pomenirea Sfinţilor Români.
A urmat agapa de Hram în curtea bisericii din jertfa parohiei combinată cu ofrandele aduse de credincioşi într-o atmosferă românească de neuitat.
Am apreciat în mod deosebit solicitudinea Preasfinţitului Părinte Ignatie faţă de credincioşi, acordând timp fiecăruia personal la miruit şi în scurta sa şedere în Dublin vizitând la casele lor trei familii din parohie. S-a putut astfel constata cu uşurinţă cât de dorită şi de benefică este prezenţa Arhiereului în mijlocul obştii credincioşilor, mai ales aici în condiţiile specifice din Diaspora!
Am salutat prezenţa la Hram a reprezentanţilor Ambasadei României la Dublin şi a organizaţiei Comunitatea Românească din Irlanda, aceasta din urmă luând fiinţă în cadrul parohiei noastre în 1998.
Mărire lui Dumnezeu pentru toate!
foto

2015, SF. PAŞTI - HRISTOS A ÎNVIAT!
După curgerea Postului Mare cu slujirile speciale ale acestuia: Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite în fiecare vineri seară cu ajun de toată ziua şi mulţi credincioşi la împărtăşit, cu cele şapte Sf. Masluri pentru bolnavi şi cele şapte mari Pomeniri ale Morţilor, ne-am apropiat cu fior sfânt de Săptămâna Sfintelor Patimi ale Domnului, cu prea-frumoasele şi înălţătoarele ei Denii. După ce trupul mort al Domnului a fost coborât de pe Cruce şi a fost îngropat în florile credincioşilor de pe Sf. Epitaf, după ce a fost jelit de copii, tineri, femei şi bărbaţi în cântarea Prohodului şi dus la mormânt în sunet de toacă şi tânguit de clopot, după liniştea Sâmbetei celei Mari a izbucnit ca un torent de munte bucuria Învierii din noaptea Sfintelor Paşti. Mulţimi de credincioşi au luat Lumina Învierii iar apoi au luat parte la Canoul Învierii şi la Sf. Liturghie de Paşti slujită afară, în curtea bisericii, în mijlocul credincioşilor şi împreună cu ei. Apoi coşurile pascale şerpuind printre mulţimi au fost binecuvântate cu Aghiazmă după care preoţii slujitori înşişi au împărţit la poartă cutiile cu Paşti, darul făcut anul acesta de două familii binevoitoare: fam. Guzun şi fam. Turuta împreună cu cei apropiaţi ai lor şi a îndatinatului Ou Roşu din partea Parohiei. În aceeaşi bucurie pascală s-a slujit apoi a Doua Înviere cu citirea Sf. Evanghelii în mai multe limbi, şi Slujbele din Săptămâna Luminată ce a urmat.
Dorim să mulţumim competentei noastre Administraţii Parohiale pentru organizarea impecabilă a Paştilor din acest an şi mulţimilor de credincioşi care au luat parte cu atât de multă bună-cuviinţă la toată Slujba Învierii.
foto

2015, BUNA VESTIRE, HRAMUL PRINCIPAL AL PAROHIEI NOASTRE
Şi anul acesta Hramul Parohiei ne-a adunat la Sf. Biserică luminată şi împodobită ca de mare sărbătoare. În ajun seara am slujit Privegherea de noapte iar în Ziua Praznicului Sf. Liturghie şi Parastasul pentru Ctitori şi enoriaşii noştri adormiţi. Seara am revenit la Biserică pentru Sf. Maslu de obşte slujit de Păr. Protopop Călin Florea înconjurat de Preoţii slujitori ai Parohiei şi Părinţii Romeo şi Iulius de la Parohia Dublin I şi Păr. Raul de la Parohia Dublin II.
foto

2015, BOTEZUL DOMNULUI - BOBOTEAZA ŞI SF. IOAN BOTEZĂTORUL
Dată fiind dispersarea pe o arie geografică imensă a credincioşilor Parohiei noastre, umblatul cu Boboteaza începe inainte de 2 ianuarie şi se termină atunci când ultimul credincios doritor va fi fost vizitat de preotul cu Epitrafirul pe gât, purtător de Cruce şi Aghiasmă Mare.
La Biserică am slujit Aghiasma Mare de două ori: în Duminica dinaintea Bobotezei, pe 4 ianuarie, afară în curtea Bisericii, ieşind după Liturghia în procesiune cu Praporii, cu Icoana Botezului, cu Sf. Cruce şi Mândrul nostru Tricolor în sunetul puternic al clopotelor. În Ziua de Bobotează, fiind zi lucrătoare în Irlanda, Aghiasma Mare a fost slujită în Biserică după Liturghia Praznicală. Administraţia parohială s-a îngrijit ca sute de sticle îmbuteliate să fie puse la dispoziţia credincioşilor în ambele situaţii, în timp ce Aghiasma Mare se află continuare în Aghiasmatarul din tinda Bisericii până la finele acestei luni, pentru a da posibilitatea tuturor de a-şi lua Sf. Aghiasmă acasă.
Mulţumim bunilor noştri credincioşi pentru primirea cu adevărat binevoitoare şi plină de căldură a preoţilor slujitori pe la casele lor!
În cursul acestor Sfinte Sărbători am cinstit şi Zilele Onomastice ale Sf. Ştefan, Sf. Vasile şi Sf. Ioan Botezătorul. Este o datorie de suflet pentru noi toţi să cultivăm cu cinste bună rânduiala creştinească şi românească dintotdeauna de a pune nume de Sfinţi copiilor noştri pentru ca apoi ei să se bucure în viaţă nu numai de ocrotirea cerească a Sfinţilor, dar ca să aiba şi bucuria specială, anuală, pentru cel credincios - anume de a avea o Zi a Numelui = Ziua Onomastică.
Celor ce şi-au cinstit Ziua Onomastică şi tuturor Enoriaşilor şi Prietenilor noştri, un cordial LA MULŢI ŞI BINECUVÂNTAŢI ANI!
foto

2015, ANUL NOU
La Vecernia Mare din seara de Revelion l-am avut ca oaspete pe Preasfinţitul +Ignatie care ne-a slujit Litia Praznicului, ne-a colindat pe toţi cei prezenţi cu un frumos colind, şi a rostit un Cuvânt de învăţătură binevenit. La finalul Vecerniei Preasfinţitul +Ignatie ne-a citit Rugăciunea cea Mare de dezlegare, foarte apreciată acum la ceas de hotar între ani!
În Ziua de Anul Nou după Sf. Liturghie s-a slujit Te-Deumul îndatinat, s-a făcut îngenuncherea de mulţumire la care s-a adăugat, după rânduiala din Parohia noastră, Tăierea Vasiopittei după obiceiul bizantin. Aceasta reprezintă prima pâine a anului, sfinţită prin rugăciunile Sf. Vasile cel Mare şi împărţită de preot, ca Părinte al Comunităţii creştine, tuturor celor prezenţi. Şi anul acest Dna. Toulla din Cipru a pregătit cu dăruirea cunoscută Vasilopitta care a fost slujită şi împărţită credincioşilor.

Mergi la începutul paginii


2014

2014, NAŞTEREA DOMNULUI - CRĂCIUNUL
Cu pregătirea din Postul Crăciunului prin spovedanie, primirea Sf. Împărtăşanii şi Sfintele Masluri pentru bolnavi, prin fapta bună a colectelor de haine şi alimente pentru Centrul de plasament de la Mănăstirea Dumbrava, jud. Alba, unde mulţi nevoiaşi de la copii până la bătrâni îşi află prin grija Bisericii reazim şi adăpost, prin Colindele cântate la toate Sf. Slujbe şi prin Steaua de la Răsărit care ne-a luminat toată calea Postului de acolo de la Tronul Maicii Domnului din Biserică, iată-ne ajunşi în Seara Sfântă de Colindă din Ajun de Crăciun. Mâini harnice, mai ales din Comitetul de femei al Parohiei, sub atenta îndrumare a Păr. Petru au înveşmântat cu multă dăruire Sf. Biserică. Şterguri şi cetină verde pe la Icoane, candelele luminate şi făcliile aprise, masă încărcată cu colaci şi cozonac în tindă aşteptându-i pe colindători, bradul împodobit, mireasma cerească a tămâiei, toate culminând cu chemarea deşteptătoare a clopotelor îngemânată cu sunetele cristaline de toacă. Venind la Biserică credincioşii noştri se vor fi întrebat: „oare sosit-am chiar la Betleem sau poate am coborât, prin dor, în vatra satului românesc de altădată?”, Biserica noastră asemănându-se izbitor cu o casă ţărănească.
În Biserica arhiplină am slujit Vecernia Mare şi Litia Praznicului, la care când s-a cântat pentru prima dată „Naşterea Ta Hristoase...” nu mai ştiai cine îl laudă mai frumos pe Cel Născut în Betleem: strana sau copiii, credincioşii sau clopotele... sau poate toţi împreună!
A urmat colinda copiilor care mai apoi, în mare voioşie, l-au primit pe Moş Crăciun venit din alte lumi cu mult aşteptatele daruri, tot acelaşi care ne-a bucurat şi nouă tuturor copilăria. Copiii au fost urmaţi de tinerii noştri din TOP care ne-au încântat cu colinda lor plină de voiciune şi elan tineresc plin de speranţă pentru viitor. E o mândrie pentru noi să-i avem în mijlocul nostru pe tinerii noştri, pruncii de odinioară pe care i-am botezat, acum minunându-ne cu prestanţa lor şi cu frumoasa şi admirabila mânuire a limbii noastre sfinte româneşti! Nici cei mari nu s-au lăsat mai prejos. Într-adevăr, bunii noştri credincioşi s-au organizat frumos şi ne-au încântat sufletul prin selecţia binevenită de datini româneşti de Crăciun pe care ni le-au prezentat în curtea Bisericii, devenită ad-hoc ogradă primitoare de casă ţărănească. În preafrumosul port românesc, copii, bărbaţi şi femei ne-au colindat cu acompaniament de fluier, acordeon şi vioară, ne-au urat prin Pluguşorul strigat pe fundal de buhai, ne-au Sorcovit, ne-au delectat prin jocul Căluşarilor şi al Caprei, toată bucuria ajungând la apogeu când, în mod inspirat, mai toată lumea prezentă s-a prins în Hora Unirii cântată din zeci de piepturi româneşti, venite aici dintr-o parte şi de alta a Carpaţilor, dintr-o parte şi de alta a Prutului! Pe negândite, Hora frăţiei româneşti a cuprins mai întreaga obşte sub faldurile mândrului nostru Tricolor, fluturat deasupra mulţimii.
După datină cu toţii au fost apoi poftiţi de preoţii slujitori la masa încărcată cu bunătăţi şi la un pahar de vin bun adus chiar din România! Colindele au continuat până în noapte târziu, grupuri de credincioşi cântându-şi Colindul de suflet... În cele trei zile de Crăciun care au urmat Sf. Slujbe îndatinate s-au slujit cu evlavia cuvenită, Biserica noastră fiind însufleţită de mulţimea de credincioşi prezenţi.
foto video

2014, 30 noiembrie: Sfinţii Andrei şi Ziua Naţională a României
Praznicul Sfinţilor Andrei: Apostolul şi Ierarhul, căzand anul acesta într-o Duminică şi-n ajun de Zi Naţională, a fost sărbătorit în Parohia noastră cu multă însufleţire şi-n iubire de Neam şi de Ţară. Sâmbătă seara la slujbele îndatinate au fost scoase Sf. Moaşte ale Marelui Andrei Şaguna din Sf. Altar şi aşezate sub policandru spre închinarea credincioşilor veniţi cu flori de cinstire. Dimineaţa la Sf. Liturghie mai întâi copiii cu steguleţe în mâini au recitat poezii, fiind urmaţi de tinerii TOP ai parohiei noastre care au citit versuri din Eminescu şi au înscenat ultimele clipe ale Brâncovenilor mai inainte de mucenicia lor pentru Credinţă. Tot tinerii au iniţiat şi au dat tonul, cu elan tineresc, Imnului nostru naţional Deşteaptă-te Române!. Toţi credincioşii prezenţi s-au entuziasmat auzindu-i pe tinerii noştri cântând cu însufleţire Imnul Naţional şi li s-au alăturat cu toţii în cântare, în timp ce Preoţii au ridicat sus Sf. Cruce înveşmântată în Tricolor atunci când s-a cântat: Preoţi cu Crucea-n frunte... A urmat un Te-Deum de Ziua Naţională şi cuvântul Păr. Paroh care a arătat că Credinţa noastră de acum este aceeaşi cu Credinţa Apostolului Andrei Întâiul chemat al Domnului, care a propovăduit-o Neamului nostru românesc şi care după 1800 de ani a revenit la noi, trecând Carpaţii şi confirmându-l în aceeaşi Credinţă pe Marele nostru Şaguna - cel care în 2012 a binevoit să vină în mijlocul nostru aici în Dublin prin Sfintele lui Moaşte, spre a ne întări şi pe noi cei de aici în aceeaşi Credinţă Drept-măritoare. Pentru această Credinţă Brâncovenii, şi nu numai ei, şi-au dat viaţa, învăţându-ne şi pe noi că nicidecum să nu ne lepădăm de ea căzând în necredinţă sau în rele-credinţe. Să luăm aminte deci şi noi si copiii noştri că datoria sfântă pe care o avem cu toţii este aceea de a ne ţine Legea strămoşească cea dreaptă şi de a ne iubi Neamul şi Ţara din care ne tragem. Astfel vom cinsti cu adevărat Ziua Naţională a Românilor!
foto video

2014, 21 noiembrie: Aniversarea a 35 de ani de Preoţie a Părintelui Paroh Ioan Irineu CRĂCIUN
Păr. Petru în colaborare Administraţia parohială a iniţiat şi organizat un Moment aniversar de cinstire liturgică a celor 35 de ani de preoţie împliniţi în această prea-frumoasă Zi de Vovidenie de Păr. Paroh Ioan Irineu CRĂCIUN (1979-2014).
Momentul aniversar a fost legat de slujirea Sfintei Liturghii de Duminică 23 noiembrie care a fost prezidată de PC Păr. Protopop al Irlandei Călin Florea înconjurat de preoţii Parohiei. În timpul Sf. Liturghii, la momentul împărtăşirii, copiii din şcoala parohială l-au felicitat pe sărbătorit cu flori, poezii şi cântări, apoi tinerii noştri din TOP au susţinut un mic program de recitări şi cântări, unele fiind acompaniate instrumental, iar la final s-a facut o îngenunchiere de mulţumire adusă lui Dumnezeu. Păr. Protopop a ţinut predica zilei, Păr. Irineu a rostit un cuvânt de bilanţ al celor 35 de ani de preoţie (textul integral va putea fi găsit la rubrica Cuvântul Ierarhului) iar Păr. Petru a concluzionat momentul aniversar în numele Administraţiei parohiale şi al bunilor noştri Enoriaşi. Cei prezenţi la acest moment aniversar au fost impresionaţi de numărul mare de copii şi tineri, mulţi îmbrăcaţi în port românesc alături de cei mai în vârstă, de asemenea mulţi îmbrăcaţi în port românesc. Prin aceasta, momentul aniversar a primit o dimensiune de afirmare românească. De fapt, 33 din cei 35 de ani au fost dăruiţi Ortodoxiei şi Românismului pe insula Irlandei!
La mulţi şi Binecuvântaţi Ani!
foto video

2014, 1-15 august: Postul Sfintei Marii şi Adormirea Maicii Domnului
Şi anul acesta (al 20-lea de când am pus început în biserica grecească) ne-a ajutat Dumnezeu să intrăm în Biserică în fiecare zi a Postului aducând cinstire Maicii Domnului prin cântarea prea-frumosului ei Paraclis. Credincioşii au răspuns chemării clopotelor la rugăciune cântând împreună cu strana Paraclisul, în genunchi, iar apoi închinându-se la Sf. Icoană a Maicii Domnului scoasă sub policandru în acordurile cântărilor de pelerinaj de la Nicula. Privegherea din ajun de praznic a fost deosebit de înălţătoare, fiind multiplicată de cântarea Prohodului Maicii Domnului în jurul Sfântului ei mormânt, literalmente îngropat de credincioşi în flori. Am înconjurat apoi Biserica în sunet de toacă, cu praporii şi Sf. Epitaf purtat de tinerii din parohie, pe sub care s-a reintrat în Biserică. În Ziua Praznicului prăznuirile au culminat cu Sf. Liturghie de mare sărbătoare la care am pomenit şi pelerinii români din Ţara de la Sf. Mănăstiri închinate mai toate Sf. Adormiri a Maicii Domnului: Nicula, Sâmbăta de Sus, Rohia, Putna, Vladimireşti...
foto

2014, 29 iulie Sibiu: Revedere la 35 de ani!
La Sibiu, de unde a descins Marele Şaguna spre a veni la Dublin ca să ne ocrotească prin Sfintele sale Moaşte, a avut loc întâlnirea de 35 de ani a Licenţiatilor în Teologie promoţia 1978-1979. Întâlnirea a debutat cu Sf. Liturghie Arhierească oficiată în Capela Facultăţii de Teologie de către Preasfinţitul Episcop Andrei Făgărăşanul înconjurat de preoţi, colegi şi diaconi. A urmat Parastasul pentru cei trecuţi în veşnicie: ierarhi, profesori şi colegi. În Aula Facultăţii am audiat apoi prelegerea festivă susţinută de Profesorul Academician Mircea Păcurariu care a prezidat întâlnirea alături de Decanul nostru de atunci, Profesorul de Vechiul Testament şi Ebraică Abrudan, şi Rectorul Institutului de atunci, Profesorul de Patristică C.Voicu.
La Sibiu şi la Cluj am revăzut mulţi colegi purtând toţi anii grei de slujire preoţească cu vrednicie. Au fost timpuri grele şi de prigoană împotriva Credinţei atunci când am făcut noi şcoala: după notiţe de mână, fără nici un material tipărit, în condiţii de viaţă mai mult decât spartane şi totuşi ce carte se făcea atunci! O dovedeşte rodul însutit din ogorul Domnului!

2014, 22 iulie Cluj Napoca: Revedere la 40 de ani!
La Cluj Napoca a avut loc întâlnirea de 40 de ani de la absolvirea Seminarului Teologic, promoţia 1973-1974. Întâlnirea a debutat cu Slujba de Te-Deum oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul în Capela Seminarului, urmată de Parastasul pentru Profesorii şi colegii adormiţi în Domnul, şi a continuat în Sala Festivă cu strigarea Catalogului (cel original!). Au fost momente înălţătoare pentru Pr. Paroh care astfel şi-a revăzut unii colegi de Seminar după exact 40 de ani! Un moment conectat cu revenirea la Cluj a fost şi vizitarea complexului bisericesc de la Feleacu (străvechea Episcopie ctitorită de Sf. Voievod Ştefan cel Mare în Ardeal), un extraordinar exemplu de ceea ce un preot cu dedicaţie şi râvnă poate realiza la noi în ţară!

2014, 17 iulie: Pelerinaj la Moastele Sf. Voevod Martir Constantin Brancoveanu
Pr. Paroh a ţinut ca în anul acesta Comemorativ a 300 de ani de la Martiriul Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei) şi a sfetnicului Ianache Văcărescu, să facă un Pelerinaj la Bucureşti la Mormântul şi Racla cu Sfintele Moaşte Brâncoveneşti de la Biserica Sf. Gheorghe Nou de la Km 0 din Capitala României. Pelerinajul a fost simţit ca un Pelerinaj al Parohiei noastre, aducând cinstire atât Mucenicului lui Hristos care şi-a dat viaţa pentru Credinţă şi Cruce cât şi Conducătorului nostru de Neam şi Ţară, neegalat până la el, ori de la el încoace!
Sfinţilor Martiri Brâncoveni, aduceţi-vă aminte şi de noi cei de departe de ţară, care vă cinstim cu evlavie în rândul Sfinţilor noştri Ocrotitori Cereşti.

2014, iunie: Încheirea Anului Şcolii Parohiale şi al Întâlnirilor TOP
Mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea Sa revărsată asupra familiilor cu copii de şcoală din parohia noastră care-şi înţeleg responsabilitatea de a-şi aduce copiii la Şcoala parohială! Mulţumim Doamnelor învăţătoare care şi anul acesta şi-au sacrificat din preţiosul lor timp pentru a ne creşte în Credinţa Ortodoxă copiii noştri! Felicităm copiii pentru opţiunea aleasă de a veni la Şcoala parohială şi-i încredinţăm de toată dragostea noastră.
Mai mult, îi felicităm pe tinerii noştri care vin la întâlnirile TOP. Împreună cu Adrian şi Ovidiu propunem teme de discuţie şi reflecţie interesante şi formative. Ne bucurăm că în fiecare duminică sunt şi tineri la rugăciune în Biserica, unii servind chiar în Altar. TOP-ul formează şi prietenii bune, apreciate de părinţi, pentru timpul liber din afara programului obişnuit.
FELICITĂRI MULTE deci copiilor din Şcoala Parohială şi tinerilor din TOP, cu urarea unei bune vacanţe de vară binemeritată după strădaniile depuse şi dorinţa de a ne revedea cu bine în septembrie!

2014, 22 iunie, DUMINICA SFINŢILOR ROMÂNI, Hramul al doilea al Parohiei noastre
Deşi anul acesta am cinstit Primul Hram, Buna Vestire, cu Sf. Liturghie Arhierească, al Doilea Hram a fost o sărbătoare de suflet pentru toţi credincioşii noştri care au împodobit Biserica cu flori şi cu prezenţa lor. Praznicul acesta are o conotaţie deosebită pentru noi întrucât Sfinţii Români sunt, împreună cu Maica Domnului, Ocrotitorii noştri cereşti fiind de-un Neam, de-un sânge şi de-o limbă cu noi toţi. De hramul nostru am fost onoraţi cu prezenţa la Sf. Liturghie a Excelenţei Sale Dna. Manuela Breazu, Ambasadorul României, fiind însoţită de Primul Secretar al Ambasadei, Dna. Alina Pop.
foto

2014, 29 mai, Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor
Prea frumoasele Slujbe în cinstea Înălţării Domnului oficiate în Biserica Parohiei noastre au fost întregite prin Pomenirea de suflet a Eroilor Naţiunii Române. Pe masa din mijlocul Bisericii s-a aşezat cu evlavie Drapelul Ţării iar pe Drapel, ca pe un Mormânt al Eroului Necunoscut, s-a aşezat tava cu colivă spre pomenire. Am intonat Imnul Eroilor şi am ascultat un însufleţit cuvânt de învăţătură despre Înălţarea Domnului la Cer şi Înălţarea Eroilor în Panteonul Valorilor Româneşti nemuritoare.

2014, 17 mai
Am participat la un concert de muzică populară românească autentică prezentat de Iuliana Tudor de la Televiziunea Română cu participarea ilustră a ansamblului folcloric Cindrelul - Junii Sibiului, a eminentului Nicolae Furdui Iancu şi a unor reprezentanţi competenţi ai generaţiei tinere de artişti români. Concertul a avut loc în sala Helix, DCU, care a fost arhiplină, prezentă fiind şi Ambasadorul României în Irlanda, Dna. Manuela Breazu. Parohia noastră susţine fără echivoc valorile autentice culturale româneşti dar şi înfierează, de la amvon, non-valoarea.
video (partea întâi) video (partea a doua)

2014, 4 mai, Duminica mironosiţelor
După obiceiul îndatinat deja în Parohia noastră, în a treia Duminică a Paştilor toţi membrii Administraţiei noastre parohiale sunt cinstiţi de către preoţii slujitori cu ou roşu, cozonac şi vin, în semn de aleasă preţuire şi apreciere pentru osteneala depusă de fiecare şi de toţi la un loc pentru bunul mers al Marii Sărbători a Paştilor. FELICITĂRI tuturor celor care s-au implicat direct, care şi-au dăruit timpul, energia dăruindu-se pe sine pentru binele Parohiei aşa încât anul acesta întreaga organizare pascală a putut fi caracterizată pe dreptate ca fiind impecabilă!
Tot în aceeaşi zi s-a desfăşurat în curtea Bisericii Târgul de Carte de suflet ziditoare de către Asociaţia de tineri Ortodocşi NEPSIS, filiala Irlanda. Astfel, zeci de titluri de carte duhovnicească ne-au îmbiat de pe standurile de carte frumos amenajate. FELICITĂRI şi mulţumiri organizatorilor!
foto

2014, Săptămâna Mare şi Sfintele Paşti
În Sâmbăta lui Lazăr am oficiat al şaptelea şi ultim Parastas al morţilor dinaintea Paştilor iar apoi, în Duminica Floriilor, cu mic şi mare ne-am adunat în Biserică să-l întâmpinăm cu ramuri abia înverzite de salcie pe Domnul Slavei la intrarea Sa în Ierusalim şi-n cetatea propriilor noastre vieţi.
În Biserica complet cernită şi plină de jale am participat apoi la preafrumoasele Denii ale primelor zile din Săptămâna Mare şi la ultimul Sfânt Maslu, cel din Miercurea Mare, spre pomenirea ungerii cu mir a picioarelor Domnului de către femeia cea păcătoasă. La Denia din Marţea Mare am auzit cutremuraţi încă o dată strigatul Monahiei Casiani, fosta împărăteasă a Bizanţului. În Joia Mare am primit Sfintele Taine în însăşi ziua instituirii lor de către Domnul la Cina cea de taină şi am sfinţit pâinea de Paşti, iar seara, la chemarea jalnică a clopotelor ne-am adunat la drama unică în istorie a Pătimirilor Domnului, prezentată în cele 12 Sfinte Evanghelii. Atunci Crucea Domnului a fost scoasă din Altar în mijlocul credincioşilor spre închinare, fiind cu mult suflet împodobită cu coroană de flori măiestrit lucrată de enoriaşi.
În Vinerea Mare am ascultat Ceasurile Împărăteşti iar apoi am luat parte la cutremurătoarea luare de pe Cruce a Trupului mort al Domnului. Credincioşii prezenţi nu vor uita tot anul sunetul cuielor căzute din mâinile şi picioare Domnului la coborârea Sa de pe Cruce! La Vecernia Mare ce a urmat, Sfântul Epitaf a fost scos şi aşezat pe Mormântul Domnului din Biserica noastră, îngropat fiind în mulţimea florilor aduse de credincioşi. Seara, Prohodul Domnului a fost înălţător de frumos cântat de bărbaţi, de femei şi de adolescenţii noştri din TOP. Am înconjurat apoi Biserica, iar mulţimea credincioşilor prezenţi au putut intra pe sub Sfântul Epitaf al Domnului. În Sâmbăta Mare mai toţi cei din administraţia parohială s-au implicat direct în pregătirile marii Sărbători a Paştilor, sub atenta şi competenta călăuzire a Păr. Petru. Astfel Biserica a fost împodobită, Paştile pregătite în sute de căni, ouăle roşii -  darul parohiei noastre pentru toţi credincioşii - au fost aduse, lumânările de Paşti aşezate, scena din curte amenajată pentru Slujba de Înviere, sonorizarea a fost pusă la punct în curtea Bisericii...
În miez de noapte românesc, Sfânta Lumină a Învierii a sfărâmat iarăşi întunericul nopţii înmulţindu-se prin sutele de făclii aprinse ale mulţimilor de credincioşi adunaţi. Am oficiat ca şi în anii precedenţi toată slujba de Paşti afară, împreună cu toţi credincioşii, care deşi au fost atât de numeroşi, s-au purtat cu o bună-cuviinţă exemplară pe cuprinsul întregii Slujbe pascale. La final mâncărurile de dulce ale credincioşilor şi coşurile lor cu ofrande au fost sfinţite cu aghiasmă, încheind apoi prin împărţirea de către preoţi a cănilor cu Paşti şi a Ouălor roşii tuturor celor prezenţi. În Dimineaţa albă a Învierii ne-am regăsit în Biserică la a Doua Înviere, când Sfânta Evanghelie a fost citită, după datină, în mai multe limbi. Mai toată Săptămâna Luminată ce a urmat ne-am regăsit în Biserică, şi a doua şi a treia Zi de Paşti, şi de Sfântul Gheorghe, şi de Izvorul Tămăduirii, bucurându-ne împreună de înălţătoarele Slujbe Pascale şi mulţumindu-i pentru toate Celui Răstignit şi Înviat din morţi. HRISTOS A ÎNVIAT!
foto video

2014, Postul Mare
Cele 40 de zile de suflet mântuitoare ale Postului Mare (3 martie -11 aprilie) au trecut cu bine în Parohia noastră, noi toţi ostenindu-ne după putere spre slujirea Sfintelor Slujbe mult înmulţite acum prin Canonul cel mare, Sfintele Masluri, Pomenirile morţilor şi mai ales Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite slujită în fiecare vineri seara cu ajun de toată ziua şi la care s-au împărtăşit foarte mulţi credincioşi în tot cursul Postului. Mulţi enoriaşi s-au spovedit în cursul Postului pregătindu-se apoi să primească Sfintele Taine la Liturghiile slujite sâmbăta şi duminica, precum şi la Buna Vestire. Cateheze au fost rostite cu regularitate tot timpul Postului pentru tineri şi adulţi, în timp ce copiii au venit în număr mare la împărtăşit.

2014, 30 martie
Hramul Parohiei noastre a fost încununat cu Sfânta Liturghie Arhierească slujită în Biserica Parohiei noastre, devenită pentru câteva ore Catedrala Mitropolitană, de însuşi Chiriarhul nostru ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit +IOSIF. După înălţătorul său cuvânt de învăţătură, Ierarhul nostru a slujit Parastasul de un an pentru Ioan, tatăl Părintelui Paroh. Sărbătoarea a continuat cu Botezul fiului Părintelui Petru şi a doamnei Preotese Ioana, Rafael Ioan, avându-l ca naş pe Păr. Daniel, preot paroh în Câmpia Turzii şi soţia, care sunt şi naşii de cununie ai Păr. Petru. Mulţumim lui Dumnezeu pentru marea împlinire din viaţa Păr. Petru şi a doamnei Preotese Ioana la care noi toţi participăm cu mare bucurie şi aşteptări înalte pentru acest prunc binecuvântat care este fiu de preot, fin de preot şi nepot a doi preoţi, întrucât ambii bunici sunt preoţi!
Felicitări! Să fie într-un ceas bun!
foto

2014, Buna Vestire
Şi anul acesta am prăznuit cu înălţare sufletească Hramul principal al Parohiei începând în seara din ajun cu Privegherea de noapte în Biserica frumos împodobită ca de mare sărbătoare. În însăşi ziua Praznicului am oficiat Sf. Liturghie şi Parastasul Ctitorilor, bunii noştri credincioşi înşişi aducând multe ofrande spre cinstea Maicii Domnului care după binecuvântare au fost împărţite tuturor celor prezenţi.
foto

2014, Boboteaza
In Ajunul Boboteze am purces indata dupa Sf. Liturghie in procesiune cu toaca-n frunte, cu praporii si Sf. Icoane ale Botezului Domnului, purtand Sf. Evanghelie pe brate, la Sfintirea cea Mare a Apei in curtea Bisericii, inconjurati fiind, in zi de duminica, de multime mare de popor. Toti s-au inchinat apoi primind stropirea Aghiesmei, credinciosii luandu-si Marea Aghiasma acasa, unii in canile, lor altii luand sticle cu Aghiasma din zecile de sticle puse de catre parohie la dispozitia enoriasilor.
Sf. Slujbe au continuat dupa randuiala in Ziua de Boboteaza, cu o a doua Sfintire Mare a Agiesmei in Biserica (fiind zi de luni) precum si de Sf. Prooroc Ioan Botezatorul, zi in care Par. Paroh isi cinsteste Ziua Onomastica.
Din 2 ianuarie si pana la Sfintii Trei Ierarhi am umblat prin parohie sfintind casele credinciosilor de Boboteaza si la inceput de an. Multumim tuturor care ne-au primit in casele lor dorindu-le tuturor ca in Anul cel Nou in care am intrat sa fie ocrotiti de puterea Mantuitorului nostru, Cel Nascut in Betleem si Botezat in Iordan.
foto

Mergi la începutul paginii


2013

2013, Anul nou
Seara in ajun am slujit Vecernia Mare cu Litie urmata ca in anii precendenti de urarile Plugusorului strigat cu maiestrie de Cornel Sandu. In Ziua de Anul nou la finele Sf. Liturghii am rostit Te-Deumul de Anul Nou, multumind lui Dumnezeu pentru toate cele ale anului trecut si incredintandu-ne purtarii Lui de grija in Anul cel Nou. Dupa Te-Deum am oficiat pentru prima data Randuiala Bizantina a Vasilopitei pe care o slujeam la Greci cu regularitate. Este vorba de binecuvantarea unei paini dulci si bine aromata pe care sta inscris cu migdale Anul cel Nou, care se insemneaza cu Sf. Cruce si se taie in bucati spre a fi impartata tuturor celor prezenti, incepand cu cel mai mic ca varsta, urmand persoana cea mai in varsta si continuand cu toti cei prezenti. Toti din Biserica cu alte cuvinte primesc prima mancare a Anului, Painea Sf. Vasile, cu binecuvantare din mana Preotului. In Painea aceasta se planteaza de obicei o moneda (la Bizant se punea un galben/moneda de aur) si cel care o gaseste in felia lui e cel norocos un an de zile!
foto

2013, Crăciunul
Dupa pregatirea prin 40 de zile de Post, slujirea Sf. Maslu, Spovedanie si Impartasanie, am ajuns in Seara de Craciun sa ne inchinam minunatei Nasteri din Betleem impreuna cu Craii de la Rasarit, cu pastorii si cu Ingerii din cer.
In Biserica noastra inmiresmata cu tamaie binemirositoare, cu brad impodobit si flori pe la Icoane prin grija Comitetului de Femei, am slujit Vecernia Mare si Litia inconjurati de multime de credinciosi si foarte multi copi. Apoi a sosit mult asteptatul Mos Craciun cu daruri - prin bunavointa mai multor sponsori carora le multumim - copiii au colindat si au spus poezii primindu-si darurile cu multa bucurie. A urmat impresionanta prezentare a adolescentilor parohiei din organizatia TOP, care sub conducerea d-nei Adriana Gheorghiu ne-au incantat cu colindele lor cu acompaniament instrumental, cantate cu mult talent si cu vigoare tinereasca. Toti cei prezenti s-au prins apoi in Colinda pana noaptea tarziu. Ne-am simtit cu totii ca intr-o familie mare care s-a bucurat impreuna de Craciun simtind adanc si crestineste si romaneste.
In prima Zi de Craciun am slujit in atmosfera de mare Sarbatoare Sf. Liturghie, a Doua Zi de Craciun am fost binecuvantati cu o Sf. Liturghie Arhiereasca slujita de Preasfintitul Parintele nostru +Ignatie, primind in aceeasi zi si vizita Colindatorilor de la „Traistuta”. La fel si a Treia Zi de Craciun a fost cinstita prin Sf. Slujbe si pomeniri ale celor adormiti cu numele de Stefan.
Binecuvantat sa fie Pruncul Cel nascut in Pestera Betleemului pe care-l rugam sa ramana intotdeauna cu noi insotit de Preacurata Lui Maica!
Multumim tuturor care s-au implicat ca Sarbatoarea noastra sa fie atat de frumoasa.
foto video - (interviu cu Pr. Ioan Irineu Craciun - fragment video)

2013, 11-19 decembrie
Vizita in Protopopiatul nostru a doi Parinti Athoniti Par. Ierom. Daniil si Fratele Gherasim de la Schitul Romanesc Prodromul din Sf. Munte Athos-Grecia. Venind cu Binecuvantarea Chiriarhului nostru, Par. Daniil a slujit Sf. Liturghie in Biserica noastra duminica 15 decembrie si la Sf. Maslu de obste de miercuri 18 decembrie cand a participat si Fratele Gherasim aducand spre inchinarea credinciosilor prezenti o Sf. Racla adusa din Sf. Munte si continand Sf. Moaste a mai multor sfinti intre care si Sf. Ioan Botezatorul. Parintii au fost bineprimiti in parohia noastra credinciosii rugandu-i pe Parinti sa-i pomeneasca in Gradina Maicii Domnului.

2013, 1 decembrie: Ziua Naţională a României
Ca in fiecare an incepand cu anul 1990 Ziua Nationala a Romaniei este cinstita asa cum se cuvine in parohia noastra. Anul acesta la TeDeumul oficiat indata dupa Sf. Liturghie, am avut cinstea de a-l avea ca oapete pe dl. Consul Dan TUDOR care a reprezentat Ambasada Romaniei in Irlanda. In Biserica parohiala arhiplina, tinand mandrul nostru Tricolor in maini, copii - multi dintre ei invesmantati in port romanesc - au sustinut un program de cantari patriotice. Dupa Polihroniu, Pr. Paroh a rostit Cuvantul de cinstire pentru Neam si Tara la ceas de Sarbatoare inmanand apoi domnului Consul un colac romanesc impodobit cu Tricolor.

2013, 10 noiembrie
S-a tinut in Biserica Adunarea Anuala Parohiala la care s-a citit Referatul privind situatia parohiei noastre sub raport pastoral, educational si filantropic si s-au conturat proiectele de viitor in principal materializarea visului nostru de-a avea Sf. noastra Biserica. La acesta Adunare Generala s-a ales un nou Consiliu Parohial si un nou Comitet de Femei. Va rugam sa accesati rubrica "Administratia Parohiala" pentru a-i cunoaste pe cei implicati la diferite nivele in Administratia noastra parohiala si a le aprecia munca si efortul lor depus in slujba Bisericii.

2013, 22 septembrie
Bucuria unei Sf. Liturghii Arhieresti in Biserica parohiei noastre slujita de Preasfintitul Parinte +Ignatie Muresanul. Cu acest prilej s-a oficiat si Parastasul de 6 luni pentru adormitul intru Domnul Ioan CRACIUN (+20/3/2013), tatal Parintelui Paroh.

2013, 25 august
O deosebita bucurie ne-a pricinuit vizita in Irlanda si slujirea in Biserica Parohiei noastre a Par. Prof. Nicolae DURA, Parohul si Ctitorul Bisericii La Sf. Inviere din Viena. Par. Prof. a fost insotit de D-na Preoteasa Domnica, de fiica Irina si de nepotica de numai doi ani si jumatate, Ecaterina.
La chinonic, Par. Prof. DURA a rostit un ziditor Cuvant de invatatura axandu-se pe realitatile vietii romanesti din Diaspora si necesitatea abordarii valorilor spirituale fara de care ne pierdem si tinerii si Credinta si Neamul.
Par. Prof. DURA si Pr. Paroh au fost colegi de Seminar, de Armata si de Facultate, prietenia lor trainica durand de mai bine de patru decenii!

2013, Postul Sf. Marii - 1-14 august, si Sarbatoarea Sf. Adormiri a Maicii Domnului -15 august
In timpul verii nu s-au interupt deloc Slujirile in Biserica Parohiei noastre, Preotii slujitori mergand pe rand in concediu. Ca si-n anii precedenti, Postul Sf. Marii a fost intampinat cu multa evlavie de catre credinciosii nostri care au participat in numar mare, in fiecare seara, la Slujba Paraclisului pe care l-au cantat frumos impreuna cu strana. In fiecare seara Pr. Paroh a rostit o Cateheza de zidire sufleteasca abordand cele mai importante aspecte ale cinstirii Ortodoxe a Maicii Domnului. In timpul inchinarii la Sf. Icoana, credinciosii intr-un acord au cantat prea-frumoasele noastre cantari de marire pentru Maica Domnului, asa cum se canta in Tara in timpul pelerinajelor la Sfintele Manastiri.
In Ajunul marii Sarbatori, dupa Slujbele de seara, cu totii am cantat Prohodul Maicii Domnului in jurul Sfantului ei Epitaf care a fost pur si simplu ingropat in flori. Am inconjurat apoi Biserica in sunetul clopotelor si al toacelor, cu prapori, si purtand Sf. Epitaf pe sub care apoi toti cei prezenti au reintrat in Biserica. Sf. Epitaf a fost dus apoi in Sf. Altar si asezat pe Sf. Masa, pe el slujindu-se Sf. Liturghie pana la Odovania Sarbatorii, pe 23 August.
foto video

2013, Saptamana Mare (29 aprilie - 4 mai) si Sf. Pasti (5 mai)
Am incheiat si anul acesta Postul Mare multumind lui Dumnezeu pentru toate Sf. Slujbe specifice si participarea in numar mare a credinciolsilor mai ales la Spovedanii si Impartasirea cu ajunare de toata ziua de la Sfintele Liturghii ale Darurilor mai inainte sfintite slujite in fiecare vineri a Postului, seara, la ora 19. Ne-am bucurat de participarea adolescentilor si a tinerilor la aceste Sf. Liturghii nu putini postind ei insisi si impartasindu-se.
In Saptamana Mare, preafrumoasele Denii au fost slujite in Biserica noastra cernita. In Miercurea Mare am avut cinstea de a-l avea in mijlocul nostru pe Preasfintitul Parinte +Ignatie la Maslul de obste. In Joia Mare dimineata am slujit Sf. Liturghie sfintind si painea de Pasti iar seara, la Denia celor 12 Evanghelii am scos Sf. Cruce din Altar pe care o credincioasa sibianca a impodobit-o cu o preafrumoasa cununa din 33 de flori mari dupa numarul anilor Domnului. In Vinerea Mare dupa Ceasurile Imparatesti l-am avut iarasi in mijlocul nostru pe Preasfintitul +Ignatie care a slujit Vecernia Coborarii de pe Cruce si a scos spre inchinare Sf. Epitaf. Si acum ne rasuna in urechi sunetul grav al cuielor scoase din mainile si picioarele Domnului de pe Cruce spre a cobori preacuratul Sau trup de pe crucea care va ramane goala pana la Inaltare.
Dupa Vecernie, Preasfintitul +Ignatie a sfintit noua Sf. Racla pentru cinstitele Moaste ale Sf. Ierarh Andrei Saguna care au fost daruite de Inaltpreasfintitul +Laurentiu, Mitropolitul Ardealului parohiei noastre cu ocazia neuitatului nostru Hram din 2012. Apoi cu multa sarguinta si evlavie, biserica noastra a fost impodobita ca o mireasa pentru Ziua Sf. Invieri pregatindu-se si toate celelalte dupa cuviinta.
La chemarea puternica a clopotelor, la miezul noptii de acasa, Preasfintitul +Ignatie a chemat poporul lui Dumnezeu adunat in numar mare sa primeasca Lumina Invierii. S-a slujit apoi pe podiumul din curtea Bisericii Slujba Invierii de catre Preasfintitul +Ignatie care a rostit si un ziditor Cuvant de invatatura. Am continuat apoi cu Canonul Pastilor si Sf. Liturghie de Pasti tot afara formand o singura slujire cu multimea de credinciosi care au ramas nemiscati pana la urma.desi vremea nu a fost chiar favorabila. La finele Slujbei de Pasti am sfintit multimea de cosuri ale credinciosilor basarabeni incheind apoi cu impartitul Pastilor de catre preoti tuturor credinciosilor prezenti impreuna cu un ou rosu, darul nostru pentru fiecare participant.
In Ziua de Pasti am slujit Invierea a Doua la amiaza, impartasind si multime de copii care n-au putut lua parte la Slujba de noapte. Sf. Evanghelie a fost citita in mai multe limbi care impreuna cu frumusetea Bisericii ingropata-n flori si frumusetea cantarilor pascale au bucurat profund pe cei prezenti.
Slujbele Pascale au continuat apoi a Doua si a Treia Zi de Pasti precum si la Izvorul Tamaduirii cand am sfintit apa care a fost luata si dusa la casele lor de catre credinciosi.
Multumim Preasfintitului Parinte +Ignatie pentru marea cinste de a-l avea in mijlocul nostru de Sf. Pasti! In cei 32 de ani de slujire in Dublin nu am avut niciodata parte pana acum de Slujire arhiereasca de Pasti! Sa ne traiti Intru Multi Ani Preasfintite Stapane!
Multumim Epitropului nostru, Consiliului si Comitetului Parohial, Echipei romanesti de fotbal (pentru supravegherea parcarii din strada apreciata pozitiv de catre un Inspector din Garda!) si tuturor celor ce s-au implicat direct in buna organizare a Pastilor din anul acesta. Nu in ultimul rand multumim credinciosilor nostri donatori in acest an ai Sf. Pasti, Marioara cu fiul Aurel.
Pe toti sa-i rasplateasca Dumnezeu dupa a Sa bunavointa, iar pe noi toti care am praznuit impreuna Sf. Pasti 2013, sa ne ne faca partasi Luminii si Invierii sale celei vesnice.
foto video

2013, 11-13 aprilie
S-a tinut in Dublin la centrul Misionar Sf. Ioan Botezatorul Conferinta preoteasca a Clerului din Protopopiatul Irlandei presidata de Inaltpreasfintutul nostru Arhiepiscop si Mitropolit +Iosif in contextul anului omagial al Sf imparati Constantin si Elena referend fiind Par. Raul de la Parohia Dublin II. Pe langa Conferinta propriu-zisa s-au discutat si multe probleme curente de interes pastoral, preotii Protopopiatului bucurandu-se cu recunostinta de multa solicitudine a Chiriarhului nostru, Inalpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit +Iosif.

2013, 31 martie: Slujba de Hram
Prin voia lui Dumnezeu anul acesta am sarbatorit Hramul pricipal:
BUNA VESTIRE, prin slujirea Arhiereasca a Preasfintitului Parinte +Ignatie duminica 31 martie, la reintoarcerea Par. Paroh de la inmormantarea tatalui sau. Sf. Liturghie Arhiereasca a fost urmata de o masa de Hram organizata la restaurantul Dolce Vita.

2013, 20 martie: In Memoriam
Dupa o scurta insa crancena suferinta crestineste purtata, credinciosul
IOAN CRACIUN, tatal Parintelui nostru Paroh, a trecut la cele vesnice in Codlea, jud. Brasov incheindu-si cursul celor 88 de ani impliniti de vietuire exemplara crestineasca dintre care 61 de ani de casnicie. A fost prohodit in biserica parohiala din Codlea de un sobor de preoti sub protia Par. Prof Ielciu de la Sibiu care a dat citire unui mesaj de condoleante primit din partea Inalpreasfintitutului +Laurentiu, Mitropolitul Ardealului. A fost asezat spre odihna pana la a Doua Venire a Domnului sub strasina Altarului Bisericii pe care a iubit-o cu daruire, pe mormantul nou asezandu-se si cununa de flori primita in ziua inmormantarii din partea Parohiei noastre, Dublin III.
Vesnica sa-i fie pomenirea din neam in neam!

2013, Boboteaza
Si-n anul acesta ambii preoti slujitori am umblat cu Boboteaza pe la casele primitoare din Parohie urmand Registrul nostru parohial. In Seara de ajun am slujit Slujbele indatinate iar in Ziua Praznicului, dupa Sf Liturghie, am iesit in curtea din fata Bisericii, in sunet de clopot si purtand Praporii si Sf Icoana a Botezului Domnului, fiind inconjurati de multime mare de popor. Preafrumoasa Slujba a Aghiesmei celei Mari a fost ascultata cu luare aminte de catre bunii nostri credinciosi care au fost apoi botezati, fiecare primind din partea Parohiei o sticla cu Aghiasma.
foto

2013, Anul Nou
In Seara de Revelion am slujit Vecernia si Litia in Biserica parohiala apoi abii preoti am participat la Te-Deumul oficiat la Centrul Misionar Sf Ioan Botezatorul de catre PS Ignatie Muresanul inconjurat de preoti din Protopopiat.

Mergi la începutul paginii


2012

2012, Crăciunul
Cu deosebita emotie am sarbatoril si-n acest an Minunea venirii lui Dumnezeu intre oameni! Astfel, in Seara de Craciun, in Biserica parohiei invesmantata ca de mare Sarbatoare si impodobita cu cetina verde si brad frumos si luminat, am slujit Slujba de Priveghere urmata de Vremea colindatului. Copii din scoala noastra parohiala sub conducerea Dnei Preotese Ioana ne-au delectat prin recitari si Cantece de Stea. Au urmat copii mai mari, foarte talentati la instrumente care ne-au oferit un adevat Concert de Craciun. Spre bucuria greu de stapanit a copiilor a venit apoi chiar Mos Craciun in persoana foarte potrivita a Parintelui Petru aducand mai bine de o suta de Daruri copiilor prezenti. Au urmat apoi alte cete de colindatori: adolescentii nostri colindand neasteptat de frumos, grupul de la Oastea Domnului, urmati de colindatori plini de har din Tara Moldovei de Sus si mult asteptatul joc al calusarului si-a caprei prin adolescenti din T.O.P. In cele trei Zile de Craciun multi credinciosi au venit la Biserica asa cum se cuvine. A Doua Zi de Craciun am fost binecuvantati cu Sf Liturghie Arhiereasca slujita de Preasfintitul Episcop Ignatie Muresanul care ne-a impartasit Cuvantul de invatatura si ne-a colindat fiind la randu-i colindat de credinciosii nostri inbracati in port popular. A treia Zi de Craciun am raspuns invitatiei Parintelui Protopop Calin Florea de-a participa la o masa de Sarbatoare organizata la Centrul Misionar Sf ioan Botezatorul si prezidata de PS Ignatie Muresanul.
foto

2012, 2 decembrie
Am cinstit asa cum se cuvine prin Slujba si cuvantare, cantare de copii si fluturare de Tricolor Romanesc, a Zilei Nationale a Romaniei.
La multi ani Romania! La multi ani Popor Roman si Crestin!

2012, 30 noiembrie
Praznicul Sf Apostol Andrei a primit o incarcatura deosebita fiind cinstit in aceeasi zi si Marele noastru Saguna parte din ale carui Sf Moaste sunt inchinate in Sf noastra Biserica. Astfel la Privegherea din ajun Sf Moaste ale Sf Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, au fost scoase spre inchinarea credinciosilor fiind reasezate pe Altar indata dupa Sf, Liturghie din Ziua Praznicului. Multi credinciosi au tinut sa fie prezenti la aceasta prima sarbatorire in prezenta Sf Moaste ale Marelui Saguna aduse la Dublin cu ocazia Hramului din acest an de catre IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu al Ardealului.

2012, 14 octombrie
Un an de Psaltire neintrerupta in Parohia noastra!
Multumim lui Dumnezeu pentru jertfa celor sapte credinciosi ai nostri intrati in duhul Psaltirii si a citirii ei zilnice ca jerftfa de rugaciune pentru noi toti. Neasteptat de marea bucurie a venirii la noi a Marelui Saguna cu ocazia neuitatului nostru Hram din anul acesta nu se datoreaza oare si citiri Psaltirii neadormite in Parohia noastra? Sa continuam deci aceasta lucrare duhovniceasca intrand acum in al doilea an, cu ajutorul Cuvioasei noastre Maice Parascheva, spre Marirea lui Dumnezeu si binele nostru sufletesc!

2012, octombrie
Luna verificarii Registrului nostru Parohial!
Urmand prescripria Constitutiei din Articolul 4 aliniatul B, in toata luna octombrie Registrul Parohial va fi pus la dispozitia tuturor credinciosilor pentru verificarea datelor personale inscrise si posibilitatea introducerii de modificari sau adaugiri necesare (privind de ex. schimbarea adresei sau a numarului de contact.) Nu uitati, corectitudinea acestor date faciliteaza mult munca noastra pastorala, iar noi va multumim pentru intelegere si bunavointa!
Adunarea noastra Anuala Parohiala (fara alegeri) va avea loc
Duminica, 11 noiembrie.

2012, 20 septembrie
Reluarea intalnirilor T.O.P (Tinerii Ortodocsi din Parohie) 13-19 ani inclusiv.
Ne rugam ca anul acesta sa fie tot atat de bun si roditor in intalnirile noastre cu adolescentii ca si cel precedent! S-a stabilit deja o legatura de prietenie intre noi pe care dorim s-o amplificam spre folosul nostru comun! Nu uitati; nu predam ca la scoala si nu avem teme de facut acasa! Dorim numai sa ne cunoastem si sa ne folosim unii pe altii!
Va asteptam cu drag!

2012, 20 septembrie
Inceput de An la Scoala noastra Parohiala
Copiii din Parohia noastra cu varsta cuprinsa intre 5-12 ani inclusiv sunt invitati sa participe la lectiile de Religie Crestin-Ortodoxa din Biserica, in fiecare sambata intre orele 12-14 prin grija D-nelor Invatatoare Ioana si Margareta. Sa dam atentie, iubiti Parionti, datoriei de suflet pe care o avem privind cresterea copiilor in Credinta! De acest lucru depinde dainuirea Bisericii si a Neamului nostru!
Va asteptam cu drag!

2012, 14 septembrie
Ziua Crucii
Am participat la Hramul Parohiei Dublin 1 - Protopopiat - la Sf. Liturghie Arhiereasca slujita de Preasfintitul Ignatie Muresanul impreuna cu clerul Parohiei Dublin 1 si slujitori din celelalte parohii. Am dus spre inchinare Sf Moaste ale Sf. Ierarh Andrei Saguna Mitropolitul Transilvaniei, marcand astfel prima lor iesire din Sf. noastra Biaserica de la aducerea lor in Dublin. In cadrul Sf. Liturghii, ipodiaconul Iulius Muresan a fost hirotonit intru diacon pe seama parohiei Dublin 1, ridicand la 10 numarul clerului din Protopopiatul nostru.

2012, 1 septembrie
Anul Nou Bisericesc
*Inceputul Anului Bisericesc s-a facut prin Sfintirea Aghiesmei si plecare de genunchi inaintea puterii Atottiitoare al lui Dumnezeu. La fel, tot prin plecarea genunchilor am chemat ajutorul si binecuvantarea lui Dumnezeu si pentru inceputul de an scolar, in ambele dumineci de dinainte si dupa 1 septembrie.
**Incepand cu Anul Nou bisericesc dorim ca in fiecare miercuri seara dupa Acatistul de la ora 19 sa ne intalnim cu toti credinciosii doritori ai parohiei, tineri si mai putin tineri, care doresc sa-si aprofundeze invatatura de Credinta prin programul Convorbiri duhovnicesti!
Va asteptam cu drag!
***De asemenea, la Acest An Nou ii multumim lui Dumnezeu pentru un an implinit deja de citire a Bibliei in programul nostru parohial: O Carte a Bibliei pe luna! Sa continuam citirea Cartii Vietii urmand ghidul postat pe site-ul nostru parohial sub tittul: Sa citim Biblia impreuna!

2012, 1-15 august
Postul si Marea Sarbatoare a Sfintei Maria Mare
Cu ravna binecunoscuta de ani de zile, credinciosii Parohiei noastre au cinstit vremea Postului prin cantarea in fiecare seara a Paraclisului Maicii Domnului si a cantarilor indatinate de pelerinaj (Biserica noastra fiind pusa sub Patronajul Maicii Domnului). In pre-seara ajunului am scos Sf. Epitaf al Maicii Domnului care a fost ingropat in flori de credinciosi, iar in seara de ajun la Priveghere am cantat impreuna Prohodul Maicii Domnului urmat de inconjurarea Bisericii cu Sf Epitaf in sunetul tocii si al clopotelor. Toti credinciosii au reintrat in Biserica pe sub Sf. Epitaf, ca si in Vinerea Mare. In incheiere am rostit Cuvantul de invatatura care a incheiat seria Cuvintelor de edificare spirituala tinute in fiecare seara in timpul Postului. Multi credinciosi
s-au marturisit pregatindu-se astfel pentru Sf. Impartasanie. In Ziua Praznicului Sf. Lituirghie s-a savarsit intr-un duh de mare Sarbatoare asa cum se cuvine Stapanei noastre, Nascatoarea de Dumnezeu, care intru Adormire, lumea n- a parasit.

2012, 20 iulie
Aflat in Tara, Par. Paroh a avut deosebita cinste sa slujeasca si sa cuvanteze in Catedrala Mitropolitana din Sibiu in cadrul unui Pelerinaj de suflet facut la Racla Sfantului Ierarh Andrei Saguna pentru a-i multumi pentru marea sa bunavointa de a veni la Dublin prin Sf. Sale Moaste aduse de insusi Succesorul sau in Scaunul Mitropolitan de la Sibiu, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului. La Sibiu, Par. Paroh a venit din Cetatea Marei Uniri de la Alba Iulia unde pe 17 iulie a participat la Revederea de 38 de ani cu colegii preoti absolventi ai Seminarului Teologic din Cluj, promotia 1973 / 1974, organizata admirabil de distinsul coleg de odinioara, acum ilustru Profesor de Teologie si remarcabil Pastor de suflet, Par. Simion Todoran. Cu ocazia aceasta, prin bunavointa Par. Todoran, a dat si un interviu Postului de Radio Reintregirea privind situatia Romanilor ortodocsi din diaspora.

2012, 30 iunie
Serbarea de sfârsit de an al Scolii Parohiale
Aducem multumire Doamnelor Profesoare: Dna Preoteasa Ioana Vlaic si Margareta Gozun care s-au straduit inca un an sa-i educe pe copiii nostri in spiritul Credintei Ortodoxe si a Valorilor noastre Românesti in prea dulcea limba româneasca! Rezultatele se vad si sunt bine apreciate: copiii participa la Slujbe, se impartasesc, cânta la strana si, spre uimirea tuturor, ei cei crescuti in pamânt strain, au putut sa-l intâmpine pe Marele Saguna in glas românesc!
Multumind D-nelor Profesoare, multumim si parintilor care inteleg sa-si faca datoria privind educatia Ortodoxa a copiilor lor, iar copiilor le uram:
Vacanta frumoasa!
foto

2012, 24 iunie
La inceput de vara am tinut ultima intalnire cu adolescentii din T.O.P., intâlniri lunare pe care le vom relua in Septembrie. Ne bucuram de succesul acestor intâlniri, de atmosfera lor placuta si comunicativa, de interesul tinerilor pentru Biserica, de respectul si prietenia lor. Ne-a incântat pe toti participarea tinerilor nostri in Momentul Saguna din ziua Hramului!
Va multumim dragi tineri si va dorim, impreuna cu Stefana Apetrei, o vacanta placuta, binemeritata! Va asteptam in septembrie!

2012, 17 iunie
Duminica Sfintilor Români, Hramul Parohiei noastre

Cel mai inaltator Hram sarbatorit in Irlanda! Niciodata in cei 31 de ani de marturisire a Ortodoxiei pe aceste meleaguri nu s-a intâmplat ca doi Ierarhi, IPS Laurentiu Mitropolitul Ardealului si PS Igantie Muresanul al Mitropoliei noastre, sa slujeasca impreuna o Sf. Liturghie Arhiereasca, de Hram, in aer liber, inconjurati de popor mult in straie românesti! Hramul a fost inaltat si prin faptul ca insusi Marele Saguna a binevoit sa vina la noi prin Sf. Sale Moaste aduse de insusi Succesorul sau in Scaunul Mitropolitan de la Sibiu. Din sobor au facut parte si Par. Prof. Mircea Ielciu si Dl. Lector Ciprian Streza de la Facultatea de Teologie din Sibiu dimpreuna cu Preotii Parohi ai celor trei Parohii di Dublin. A se vedea prezentarea pe larg facuta in reportajul
Inceput de Cronica Saguniana in Irlanda si materialele anexe - Sf. Ierarh Andrei Saguna. In toamna vom avea un Documentar DVD ilustrând acest eveniment unic.
foto

2012, 4-6 iunie
Participarea Parohiei noastre la Congresul Mitropolitan
Parintii slujitori ai Parohiei noastre insotiti de Dna Preoteasa Ioana, am participat la Roma la Congresul Mitropolitan alaturi de preoti din cuprinsul Mitropoliei noastre si de toti Ierarhii sufragani sub protia Chiriarhului nostru, Inaltpreasfintitul Mitropolit Iosif. Centrat pe tema: Sf. Maslu si ingrijirea bolnavilor, prin conferinte edificatoare sustinute pe aceasta tema, Congresul s-a referit si la un spectru intreg de preocupari curente, cu accent deosebit pe educatia religioasa a copiilor si tinerilor din parohiile noastre.

Mai 24, 2012
Marea Sarbatoare a Inaltarii Domnului si a Zilei Eroilor Neamului a fost intâmpinata cu multa evlavie in Parohia noastra. In Ajun s-a slujit Slujba Privegherii iar in Ziua Praznicului dimineata Acatistul Inaltarii si Sf. Liturghie urmata de Pomenirea Eroilor Neamului. Slujba Parastasului pentru Eroi s-a facut in mijlocul Bisericii sub policandru pentru a li se acorda cinstea maxima, masa de Parastas fiind drapata cu Tricolorul nostru National. Pe masa credinciosii nostri au pus Coliva de grâu, si ea impodobita in culorile Tricolorului, impreuna cu Pasca si Oua rosii dupa datina strabuna. Cuvântul de invatatura rostit s-a referit la taina Inaltarii dar si la datoria cinstirii memoriei colective a Eroilor Neamului, ei insisi fiind inaltati in Panteonul valorilor nepieritoare românesti.
+++VESNICA SA LE FIE POMENIREA DIN NEAM IN NEAM!+++

2012, aprilie 15, Sfintele Pasti. HRISTOS A INVIAT!
Multumire si Marire fie adusa Domnului pentru Postul Mare, Saptamâna Sf. Patimi, Sf. Pasti si Saptamâna Luminata pe care le-am intâmpinat ca o Biserica Vie a Parohiei noastre, compensând astfel handicapul lipsei Lacasului propriu de inchinare.
In cele 40 de zile ale Postului Mare credinciosii nostri au participat in numar mare la Sf. Slujbe, pregatindu-se prin Spovedanie pentru primirea Sf. Impartasanii si impreuna rugându-ne pentru cei bolnavi la cele sapte Sf. Masluri -unul fiind de Obste sub protia Par. Protopop Calin Florea - si impreuna pomenindu-ne mortii la cele sapte Pomeniri mari care s-au incheiat in Sâmbata lui Lazar. Ne-am bucurat de numarul neasteptat de mare al credinciosilor, de diferite vârste si ocupatii, care au ajunat deplin in cele sase vineri ale Postului, imparasindu-se seara târziu la Liturghia Darurilor Mai Inainte Sfintite. Terminând, in mare, cu grijile pentru noi, am inchinat ultima saptamâna, Saptamâna Mare, Domnului Hristos luând parte la preafrumoasele Denii de seara. In Joia Mare la Sf. Liturghie am sfintit pâinile de Pasti iar seara la cele 12 Evanghelii am scos Sf. Cruce din Altar care este modelata dupa Crucea de pe Eleon in Ierusalim. In Vinerea Mare la Vecernie am coborât Icoana Mântuitorului Rastignit de pe Cruce si am scos Sf. Epitaf care-a fost curând el insusi ingropat in florile aduse de catre credinciosi. Seara, cetelor de barbati si de femei li s-a adaugat spre bucuria noastra si ceata copiilor din Scoala parohiala la cântarea Prohodului. Am inconjurat Biserica in sunetul clopotelor Sf. Epitaf fiind purtat de adolescentii nostri din T.O.P. (Tinerii Ortodocsi din Parohie) reintrând apoi in Biserica pe sub Sf. Epitaf. In Sâmbata Mare freamat mult in jurul Bisericii, cei din Administratia parohiala, Consiliul si Comitetul fiind ocupati cu taierea pâinii de Pasti, impodobirea Bisericii, pregatirea platformei de afara, aranjarea iluminatului si a sonorizarii. La apusul soarelui spre Prima Zi a saptamânii, totul era gata ca intr-o imagine de vis. In curtea imensa a halei industriale (din care doar o mica parte serveste ca Biserica noastra temporara), era amenajat un Altar in toata regula cu Icoana dominanta a Invierii si Sf. Masa gata de liturghisit (intr-o asemanare izbitoare cu Altarul Parintelui Arsenie de la Manastirea Sâmbata de Sus), in timp ce Biserica arata ca o Mireasa preafrumos invesmântata cu stergare si flori la Icoane intru intâmpinarea Celui Inviat din morti. Adunându-se multimi de credinciosi, la ora 22 (miezul noptii de acasa si la Ierusalim) a rasunat puternic chemarea pentru primirea Luminii celei neinserate. In sunetul clopotelor si al toacei de fier batuta cu multa indemânare, deodata - si Biserica si curtea - s-au umplut de lumina Invierii, Slujba incepând afara si fiind continuata cu Utrenia Pastilor si cadiri repetate secundate de raspunsuri de „Adevarat a Inviat!” din multime de piepturi.
Desi a fost o noapte necaracteristic de rece la standard irlandez, (0 grade Celsius), am facut toata Slujba de Pasti afara liturghisind cu totii, unii prin slujire iar alti prin cântare si participare la Liturghia Pascala. La finalul Sf. Liturghii am binecuvântat multimea de cosuri de Pasti aduse de credinciosii nostri Basarabeni si nu numai, impartind apoi tuturor cani cu Pasti - donate de familia bunului nostru Epitrop - si a sutelor de Oua Rosii din partea Parohiei.
Abia când ne-am reintors la masini pe care le-am gasit inghetate ne-am dat seama ca de fapt in timpul Slujbei cazuse peste noi o bruma groasa! Dar ce-a mai contat bruma pe lânga lumina, bucuria si caldura Invierii din sufletele noastre, praznuind Pastile cu simtire Româneasca!
A Doua Inviere am facut-o in Ziua de Pasti, la prânz, cu multi copii veniti sa se Impartaseasca, dintre cei care n-au putut veni in noaptea precedenta la Inviere.
Sfintele Slujbe au continuat si in Zilele Pastilor ce au urmat precum si de Izvor, când am sfintit Aghiasma Maicii Domnului, Ocrotitoarea noastra, ea insasi fiind Izvor adevarat al Tamaduirilor. La Duminica Tomei noi preotii slujitori am multumit mai intâi Administratiei Parohiale: Epitropie, Consiliu si Comitet pentru organizarea exemplara a Sf. Pasti, precum si bunilor nostri credinciosi atât pentru participare cât si pentru intelegerea situatiei speciale in care functionam si care a solicitat din partea noastra o conduita adecvata pe durata intregii Slujbe de Pasti din acest an. A fost cu adevarat un Paste memorabil! Si exact al 30-lea Paste ortodox public in Irlanda!
Adevarat a Inviat Domnul! Paste Fericit tuturor!
foto video

2012, 25 martie
Hramul principal al Bisericii si Parohiei noastre: Marea Sarbatoare a Bunei Vestiri, a fost sarbatorit dupa cuviinta prin Slujbele indatinate la care au participat foarte multi credinciosi, multi pregatindu-se pentru a primi Sf. Impartasanie. In Biserica frumos impodobita de Hram, seara, am oficiat primul nostru Sfânt Maslu de Obste la care au fost invitati toti Clericii din Protopopiatul Irlandei, fiind onorati cu prezenta Par. Protopop Calin Florea, care a asigurat protia si a rostit un Cuvânt de invatatura, insotit de Parintii Constantin si Romeo de la Parohia Dublin 1. Dorim astfel sa incepem o traditie parohiala, anume de a sluji Sfântul Maslu de Obste din Postul Mare legat de Hramul principal al Bisericii in Duminica cea mai apropiata de acesta. Vom sarbatori festiv in acest an cel de-al Doilea Hram al nostru: Duminica Sfintilor Români, care va cadea pe 17 iunie. Este o bucurie a Parohiei noastre de a avea-o pe Maica Domnului, impreuna cu Sfintii Români, ca Ocrotitoare si Grabnic Ajutatoare a noastra a tuturor!
foto

2012, 10-11 martie
Copiii din Scoala noastra Parohiala, sub conducerea D-lor Invatatoare Ioana si Margareta, au pregatit un program artistic in cinstea Zilei Femei. Au cântat si au recitat poezii umplând de bucurie prin farmecul lor copilaresc inimile parintilor care i-au audiat. La final fiecare copil s-a desprins din grup, alergând catre mama lui/ei si oferindu-i o imbratisare si un Martisor facut de ei in cadrul lectiilor saptamânale din Biserica.

2012, 4 - 12 februarie 2012
Un grup de 24 de enoriasi ai Parohiei noastre, adulti si copii, intre care si Parintele Paroh si fiica sa, a luat parte la un Pelerinaj de suflet la Locurile Sfinte. Ne-am inchinat la Locul sfânt al Bunei Vestiri in Nazaretul sfintit de pasii Mântuitorului si-ai Maicii Domnului; la Betleem la locul Nasterii si la locul pastorilor si primilor colindatori ai Pruncului Iisus, iar la Iordan ne-am reinnoit fagaduitele facute la Botez. Un vapor ne-a purtat pe valurile Mari Galileii atât de iubita de Mântuitorul, am poposit la Muntelele Fericirilor unde s-a dat „Legea Noului Testament”, am trecut prin satul Mariei Magdalena si Capernaum - Cetatea Domnului, si ne-am infruptat cu peste din Marea Galileii ca oarecând Sfintii Apostoli. Am mers la Cana Galileii si Taborul Schimbarii la Fata, vazând in zare si Nainul vaduvei din Evanghelie. Am urcat apoi in Ierusalimul cel pamântesc, urmând Calea Crucii Domnului din Ghetsimani pâna sus pe Golgota Rastignirii. Infiorati, am cazut in genunchi atingând cu mâini nevrednice insasi stânca stropita de Preasfântul Sânge rascumparator al Domnului si-am sarutat apoi Presfântul si de Viata-Datatorul Lui Mormânt, Izvorul insusi al invierii noastre. Nu pot cuvintele talcui ce simte sufletul credincios in aceste intâlniri palpabile cu Cel Rastignit si Inviat, devenit Mântuitorul nostru al tuturor si-al fiecaruia in parte!
Ne-am mai inchinat Sf. Mormânt al Maicii Domnului din Ghetsimani si in Sf. Manastiri ale Tarii Sfinte: Hozeva, Sf. Sava, Sf. Teodosie si Sf. Gherasim de la Iordan (de la primele trei din aceste manastiri noi fiind invredniciti cu darul Sfintelor Moaste pe care le avem in Sf. noastra Biserica in Dublin). Bucuria noastra a fost mare intrucât la Hozeva am putut chiar citi Acatistul Sfântului nostru Ioan de la Neamt la racla Sf. sale moaste. Am luat parte la o Sf. Liturghie la Sf. Mormânt, ceea ce e un privilegiu unic in viata, si am slujit o Sf. Liturghie româneasca la minunatul nostru Asezamânt Românesc de la Ierihon. Pentru toate Marire fie adusa lui Dumnezeu pe care-l rugam sa ne faca parte mai ales de Ierusalimul cel ceresc!
foto

2012, 6 ianuarie, Boboteaza - 2012
Dupa sfintirea multor case din parohie de catre ambii preoti slujitori, in seara de ajun am savârsit Privegherea in Biserica urmata in Ziua Praznicului de Acatist si Sf. Liturghie a Bobotezei si Slujba Aghiezmei celei Mari. Am avut pregatite mai mult de 200 de sticle cu eticheta parohiei pe ele, care s-au impartit cu Aghiasma Mare celor doritori, unii credinciosi aducându-si ei insisi vase pentru a-si lua Sf. Aghiasma acasa. A doua Zi de Boboteaza s-a adus cinstire Sf. Ioan Botezatorul si credinciosilor care si-au serbat Ziua Onomastica intre care si Preotul Paroh si Dna. Preoteasa Ioana Vlaic. In Duminica de dupa Boboteaza am adus cu totii, in genunchi, multumire lui Dumnezeu pentru petrecerea inaltatoare de suflet a Sf. Sarbatori de la sfârsit si nou inceput de an.

2012, 1 ianuarie, Anul Nou - 2012
Facând inceput cu Dumnezeu cel Sfânt Anului Nou 2012, credinciosii Parohiei noastre au avut din nou cinstea de-al avea in mijlocul lor pe Arhiereul lui Hristos care a slujit Sf. Liturghie a Marelui Vasile.
Din cuvântul arhieresc retinem importanta starii de a fi multumitori inaintea lui Dumnezeu pentru darurile Sale prezente viata noastra in contextul epidemiei spirituale actuale de ne-multumire si dorinta nesatisfacuta de-a avea mai mult, ce caracterizeaza lumea noastra. Preasfintitul a facut o radiografie spirituala pertinenta a omului ne-multumitor care-i diametral opusa celei a omului multumitor, cel intotdeauna legat existential de Dumnezeu.
Ca intotdeauna, un numar mare de copii au primit Sf. Taine, dupa care au dorit sa-l sorcoveasca pe Preasfintitul, ca in zi de An Nou, fiind urmati de flacaii nostri care, imbracati in port popular, au tinut sa porneasca Plugusorul insotit de strigat si zurgalai, dupa datina strabuna.
foto video

Mergi la începutul paginii


2011

2011, 24 decembrie, Ajunul Craciunului. Craciunul - 2011
Mare ne-a fost bucuria tuturor de-a fi fost invredniciti de aceste Sf. Sarbatori de venirea la noi a Arhiereului lui Hristos, a Preasfintitul Parinte Ignatie, recent urcat la treapta arhieriei in Catedrala mitropolitana din Paris.
In Seara de Craciun Preasfintitul Ignatie, insotit de Preacucernicul Parinte Protopop Calin Florea, a venit in biserica noastra impodobita de mâinile harnice ale Consiliului si Comitetului Parohial cu Brad frumos si masa grea de colaci, covrigi si mere dupa datina, cu cetina verde si stergura curata la icoane, cu Steaua luminata in opt colturi si Altarul primenit cu vesminte nou cusute cu daruire de maicile de la Muncelul Albei...
Vecernia Craciunului slujita de Arhiereu, a captat prin frumusetea ei mistica, adunarea mare a credinciosilor. La Litie s-a consumat un moment inaltator, Preasfintitul cântand el insusi alaturi de cântareti din cântarile stranei iar apoi cadind Litia adusa de bunii nostri credinciosi in acordul minunat al troparului Nasterii Domnului, in sunetul sincronizat de clopote si toaca. Au urmat colindele si recitarile de versuri ale copiilor nostri crescuti in Irlanda, dar simtind Româneste ca si parintii lor. Preasfintitul a impresionat intreaga adunare colindându-ne pe toti, dupa ce intr-un miscator cuvânt de invatatura ne-a atras atentia ca nu poate exista un adevarat Craciun fara Hristos, dupa cum din pacate se intampla in lumea in care traim. Venind si Mos Craciun spre exaltarea generala a celor mai bine de 100 de copii prezenti, acesta le-a impartit daruri, secundate de iconite personal inmânate de Preasfintitul Ignatie. Cântarile Colindelor unii pentru altii, a jocului caprei si al calusarului dupa datina din batrâni, au rasunat pâna-n noapte târziu, fiind urmate in cele trei Zile ale Craciunului de Sf. Slujbe indatinate si de citirea Pastoralei Chiriarhului nostru de la Paris.
foto video

2011, 11 decembrie: Am multumit lui Dumnezeu, cu ingenunchere la Sf. Liturghie, la implinirea unui an de slujire in noul nostru Locas de inchinare. Cu aceasta ocazie am sfintit Sf. Cruce din Altar impreuna cu icoanele Maicii Domnului si a Sf. Ioan Evanghelistul, pictate de un pictor român locuitor in Cork, care sunt donatia credincioasei noastre Marioara si a fiului ei Aurel. Tot cu aceasta ocazie am anuntat oficial faptul ca Sf. Liturghie este transmisa in direct in fiecare duminica prin intermediul website-ului parohiei noastre, pentru toti cei care doresc sa participe la Sf. Liturghie insa nu pot s-o faca din motive obiective. Ii multumim pe aceasta cale secretarului nostru, caruia ii datoram realizarea minunata de a aduce in fiecare duminica Sf. Liturghie si cuvântul de invatatura in casele credinciosilor. Semnalele pozitive primite din Irlanda, România si Spania sunt mai mult decât incurajatoare. Pentru toate, Marire lui Dumnezeu!

2011, 4 decembrie: Dupa Sf. Liturghie duminicala am savârsit Rugaciunea pentru Neam si Tara cu ocazia Zilei Nationale a României in prezenta Domnului Consul Dan TUDOR si a unui numar mare de credinciosi, multi imbracati in port popular românesc. Dupa Rugaciune copiii din Scoala noastra Parohiala, unii dintre ei deasemenea imbracati in port popular, cu mândrul nostru Tricolor in mâini, au cântat Imnul National al României, Desteapta-te Române, si au recitat frumoase si edificatoare versuri. Pr. Paroh a rostit un Cuvânt la Ziua Nationala dupa care s-a cântat Polihroniu, Multi ani traiasca, pentru Neam si Tara, pentru ostenitorii Ambasadei si comunitatea noastra din Irlanda. In incheiere Domnul Consul a fost daruit cu un colac frumos si flori alese in culorile mândrului nostru Tricolor. Cu aceasta ocazie am inaugurat Coltul Eroilor Neamului din Biserica constând din Drapelul National, Sf. Cruce si o placa cu inscrisul : EROILOR PATRIEI CINSTIRE, Vesnica lor pomenire din Neam in Neam. Coltul Eroilor se afla la lumânari, pentru ca atunci când vom aprinde o lumânare sa-i pomenim si pe cei dintre noi care si-au varsat sângele pentru Neam, Tara si Limba Româneasca, iar copiii nostri sa deprinda de mici respectul pentru valorile noastre Nationale!
foto video

2011, 21 noiembrie: Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului a fost sarbatorit cu multa evlavie in Biserica Parohiei noastre cu Priveghere in ajun, Acatist si Sf. Liturghie in dimineata Praznicului. Am adus multumire lui Dumnezeu si pentru cei 32 de ani de slujire preoteasca a Par. Paroh Ioan Irineu impliniti in aceasta zi binecuvântata.

2011, 15 noiembrie: intram in Postul Craciunului, reluând Colindele noastre stramosesti, grija pregatirii pentru Spovedanie si Impartasanie si rugaciunea mai ales pentru cei bolnavi la Sf. Maslu din fiecare miercuri seara.

2011, 13 noiembrie: Evenimentul administrativ anual al Parohiei: Adunarea Generala Parohiala si Electorala. La finele Sf. Liturghii s-a tinut Adunarea in Biserica, vremea ajutând, multi enoriasi fiind prezenti atât in Biserica cât si in curte. Pr Paroh a prezentat Raportul in conformitate cu Convocarea facuta cu o duminica mai inainte. Primul punct al adunarii a fost prezentarea celor 10 candidati pentru Consiliul Parohial dintre care Adunarea a ales 5, ceilalti 5 devenind membrii supleanti. S-a cerut apoi Adunarii sa aprobe lista celor 10 femei care vor constitui primul nostru Comitet de femei pentru problemele practice din Parohie precum si a Epitropului onorific numit in conformitate cu o decizie anterioara a Consiliului Parohial. S-a prezentat apoi Raportul activitatilor parohiale si s-a facut darea de seama financiara. Dupa Adunare, 4 enoriasi au numarat voturile de pe cele 166 de buletine de vot valide (+ unul singur invalid) declarând alesi pe primii 5 cu voturi cuprinse intre 85-93. Buletinele de vot se tin in Biserica si pot fi inspectate oricând. In urmatoarele doua duminici consecutive a avut loc, spre sfârsitul Sfintei Liturghii, luarea Juramântului pe Sf. Evanghelie si pe Sf. Cruce la inceputul mandatului de catre toti cei 25 de alesi! Tuturor li s-a inmanat de catre Pr. Paroh textul Constitutiei noastre!
FELICITARI TUTUROR!

2011, 5 noiembrie: La ALSAA Club aproape de aeroport, editorii ziarului Actualitatea irl, Viorel Niculescu si Ioan Bondar au organizat o foarte reusita seara româneasca sugestiv intitulata: "Cine suntem noi?". Mai multe detalii puteti afla din ziarul Actualitatea irl nr. 46 (care merita citit!) sau vezi articolul "Seara româneasca de exceptie" aflat pe website-ul ziarului Actualitatea irl.

2011, noiembrie = luna Sf. Evanghelii de la Marcu in Parohia noastra

2011, luna octombrie: luna pregatirii in Parohia noastra pentru Adunarea Parohiala din 13 noiembrie care va alege un nou Consiliu Parohial cu un mandat de doi ani. Pregatirea aceasta consta in aducerea la zi a Registrului nostru parohial pe baza caruia se va vota in conformitate cu Constitutia (vezi Administatia parohiala) Rugam pe toti credinciosii nostri sa-si verifice numele in Registru, bifând in dreptul numelui. Cei doritori sa se inscrie in familia Parohiei noastre sunt bineveniti s-o faca prin completarea unui formular care se afla la dispozitia Dvs. la Pangarul Bisericii.

2011, luna octombrie = luna Sf. Evanghelii de la Matei in Parohia noastra.

2011, luna septembrie: s-a dat curs in Parohia noastra Proiectului SA CITIM BIBLIA IMPREUNA, citind PSALTIREA dupa un anumit program, in fiecare Duminica, revenind printr-o scurta cateheza asupra partii citite.

2011, 14 septembrie: De Ziua Crucii fiind Hramul Parohiei Dublin 1 (centru) suntem invitati cu totii sa participam la Sf. Liturghie Arhiereasca incepând cu ora 9.30 am. In zilele urmatoare, 15-17 septembrie, Preotii din Protopopiatul Irlandei vor participa la Conferinta preoteasca ce va avea loc la Mount St. Anne’s Retreat House, Co Laois, sub protia Inaltpreasfintitului nostru Arhiepiscop si Mitropolit IOSIF.

2011, 31 august: Am oficiat in Biserica Parohiei noastre inmormantarea unui credincios basarabean in vârsta de numai 39 de ani, casatorit si tata a doi copii minori. Moartea a survenit ca urmare a unui accident fatal. A concelebrat impreuna cu noi Par. Constantin de la Parohia Dublin 1. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

2011, 14-15 august: Dupa o pregatire de doua saptamâni prin post si cântarea Paraclisului (1- 13 august) in Biserica parohiei noastre impodobita de mâini harnice cu multime de flori, s-a scos Sf. Epitaf in ajun de Sarbatoare (14 august) seara, slujind Vecernia Mare cu Litie urmata de cântarea Prohodului Adormirii Maicii Domnului in jurul Sfântului ei Epitaf. Multi copii au luat parte la aceasta slujba impreuna cu parintii lor.
Am inconjurat apoi biserica cu Sf. Epitaf, credinciosii nostri re-intrând in biserica pe sub Sf. Epitaf. A fost o seara deosebit de linistita, natura insasi participând la taina mutarii la Viata a Maicii Vietii. In insasi Ziua Praznicului iarasi multime de credinciosi au participat la Sf. Liturghie, multi dintre ei primind Sf. Impartasanie. O rugam pe Maica Domnului ca ceea ce este Ocrotitoare a Parohiei noastre sa primeasca jertfa si dragostea bunilor nostri credinciosi de a participa la Paraclis si la Sfintele Slujbe, de a tine postul, spovedi si impartasi de Praznicul ei si aducând prin aceasta marturie a credintei lor vii si lucratoare Drept-Maritoare Ortodoxe.
foto video

2011, 3-9 iulie: 13 copii din Parohia noastra – Ioan Finnian CRACIUN (13 ani), Andrei CORNEA (12 ani), Florin PRODAN (11 ani), Emma Teodora CRACIUN (11ani), Nicola GHINDA (11 ani), Stefana CHIRA (10 ani), Iulia PETRE (10 ani), Elena HODAN (10 ani), Stefan Dorin CIOLAC (10 ani), Teodora GHINITA (9 ani), Luca URSACHE (8 ani), Helena APETROAEI (8 ani), Maria GHINITA (8 ani) – au luat parte la prima Tabara Ortodoxa organizata in Irlanda de Protopopiatul Ortodox Român in Stradbally, Co. Laois. Copiii nostri s-au rugat impreuna, s-au jucat, au invatat lucruri folositoare pentru viata de la oameni cu daruire si profesionalism, au cantat, au facut sport si s-au zidit sufleteste prin primirea Sf. Taine in Biserica Ortodoxa din curtea Taberei. Pe acesta cale aducem multumiri Parintelui Protopop Calin FLOREA, tuturor organizatorilor si ostenitorilor, parintilor si nu in ultimul rand copiilor nostri participanti, care ne-au facut cinste Parohiei si care, impreuna cu toti ceilalti copii români din celelalte Parohii Românesti din Irlanda constitue viitorul nostru românesc si Ortodox pe aceste meleaguri.

2011, 4-9 iulie: Tabara de vara pentru copii nostri din Irlanda va avea loc conform informatiilor primite de la Protopopiat (anexate mai jos). Incurajam parintii si pe tinerii nostri enoriasi de a da curs acestei ocazii binevenite de formare ortodoxa si romaneasca a noi generatii de care legam viitorul nostru in Irlanda. Am aprecia ca doritorii din parohia noastra sa se incrie pe lista deschisa la noi in biserica pentru a ne prezenta la Protopopiat cu identitatea noastra de noua parohie romaneasca in Dublin.

2011, 29 iunie: Sâmpietru, cum se zice in popor, a fost precedat de un post scurt anul acesta in care am slujit un singur Sf. Maslu. Un numar de credinciosi s-au spovedit si impartasit asa cum se cade mai ales timpul posturilor. Cu Priveghere in ajun si Sf Liturghie in ziua de praznuire i-am praznuit pe Corifeii Apostolilor, aducând cinstire de Ziua sa onomastica Parintelui Petru, co-liturghisitorului nostru.

2011, 26 iunie: Am facut, cu rugaciune, incheierea Lectiilor de religie tinute in Biserica in fiecare sâmbata, multumind si aducând cinstire Domnelor Profesoare Ioana si Margareta pentru osteneala depusa precum si copiilor nostri care au luat parte la lectii, pentru râvna aratata. Lectiile se vor relua in septembrie.

2011, 25 iunie: Dumnica Sfintilor Români, al doilea Hram privilegiat al Parohiei noastre având rugatori la Dumnezeu impreuna cu Maica Domnului si pe Toti Sfintii din Neamul nostru sau care stralucesc pe pamântul Tarii noastre: Grai Românesc auzit in urechi de Sfinti Români si inaltate la Tronul Milei Ceresti! Credincioaselor noastre care s-au imbracat in port popular de Hram le multumim din suflet! Tuturor credinciosilor prezenti le-am impartit, ca la Hram, cozonac Românesc!

2011, 12-13 iunie: Rusaliile le-am intâmpinat in Biserica noastra gatita cu frunza verde de tei si cu slujbe inaltatoare de suflet. Multi credinciosi au participat de asemenea si in ajun la Mosii de vara, pomenindu-si mortii cu cani cu cirese dupa obicei românesc. Ne-am plecat genunchii inchinându-ne Duhului de Viata Datator care prin venirea Lui in lume da nastere continua Bisericii vii a lui Hristos.

2011, 2 iunie: Praznicul Inaltarii Domnului in Parohia noastra. In ajun seara, in biserica pregatita de sarbatoare s-a slujit Slujba Privegherii constând din Vecernia Mare, Litia (binecuvântarea pâinii, grâului, vinului si a untdelemnului) si Utrenia. S-a ridicat de pe Altar Sf. Epitaf depus acolo in Vinerea Pastilor iar icoana Mântuitorului Rastignit s-a reintors pe Crucea din Altar goala de trupul Rastignitului pe toata durata pascala. In insasi Ziua Praznicului am slujit Sf. Liturghie la care au luat parte multi credinciosi desi a fost o zi lucratoare. In timpul Sf. Liturghii, ca de altfel si-n cuvântul de invatatura iar apoi la Parastas, s-au pomenit cu cinste Eroii Neamului nostru Românesc inaltati si ei in marirea Panteonului Românesc, precum Mântuitorul s-a Inaltat intru marirea Cereasca sezând de-a dreapta Tatalui. Hristos s-a Inaltat!

2011, 1-5 iunie: Festivalul anual "De dragul frumosului" - pentru mai multe informatii dati clic pentru a vedea pliantul si afisul

2011, 24 aprilie: Sf. Pasti, Saptamâna Sfintelor Patimi si Postul Mare
Primul nostru Paste – Acasa - in Patriarhia Româna, a fost binecuvantat din plin de Dumnezeu. Astfel, in tot Postul Mare am savârsit Slujbele indatinate: 7 Sfinte Masluri, 7 Pomeniri de obste ale mortilor, Slujbele de Priveghere si cele trei Sfinte Liturghii: a Sf. Ioan Gura de Aur sâmbata, a Sf. Vasile cel Mare duminica si a Sf. Grigorie Dialogul, cu ajun de toata ziua, vineri seara. Numarul celor ce s-au perindat la marturisit la toate aceste slujbe a fost cu adevarat impresionant, asa cum a fost de fapt si jertfa facuta de multi de a tine o zi de ajun, iar ca sa se poata impartasi seara la Liturghia Mai Inainte Sfintitelor sau Postul deplin a lui Iisus, de trei zile, la finele Saptamânii Mari.
Zilelele Saptamânii Sfintelor Patimi au fost binecuvântate cu Denii, in Joia Mare am sfintit noua noastra Cruce de Altar (replica a Crucii aflate in Manastirea ruseasca de pe Eleon in Tara Sfânta) care a fost seara scoasa la cele 12 Evenghelii (citite in Româneste pentru prima data in ultimii 30 de ani). In Vinerea Mare s-au citit Ceasurile Imparatesti, apoi la Vecernie mai intai s-a ridicat Trupul mort al Domnului de pe Cruce dupa care s-a scos noul nostru Epitaf de la Sibiu (sfintit de insusi Inaltpreasfintitul nostru Mitropolit). Seara, Prohodul Domnului a fost cântat alternativ de barbati si femei la care s-a adaugat grupul numeros al copiilor de la Lectia de Religie care ne-au incântat cu cântarea lor ingereasca. In sambata mare bunii nostri credinciosi si credincioase s-au aflat iarasi in biserica, unii pregatind Pastele dupa obicei, altii rânduind platforma in curte, in timp ce mâini harnice si credincioase au impodobit biserica cu ghirlande de flori ca pe o mireasa in asteptarea Mirelui Inviat din morti.
La orele 22 la chemarea clopotelor s-au adunat credinciosii cu mic si mare, umplând la capacitate si biserica si curtea mare, de Invierea oficiata afara, urmata tot afara de Utrenia Pastilor iar apoi in biserica de Sf. Liturghie de Pasti intr-o atmosfera inaltatoare de mare sarbatoare. S-au sfintit cosurile credinciosilor, s-au citit rugaciunile de dezlegare pentru mâncarea de dulce, s-au impartit tuturor Pastele si Ouale rosii, aduse cu sutele, toate pregatite atent de Consiliul Parohial. Multi credinciosi au luat parte apoi la a doua Inviere in dimineata luminata de Pasti la care multi, foarte multi copii au fost impartasiti. Slujbelele au continuat dupa rânduiala in Saptamâna Luminata, a doua si a treia Zi de Pasti iar de Izvor, adaugându-se si Aghiasma mica, Maica Domnului fiind Patroana Parohiei noastre. Parca niciodata in Dublin nu am avut un Paste atât de binecuvântat! O adevarata pregustare a bucuriei Zilei celei de-a Opta, ce nu va mai cunoaste apusul de soare, a Invierii in vesnicie.
Fragmente video din Saptamâna Mare, Noaptea Invierii Domnului si Duminica de Paste.
foto video

2011, 17 aprilie: La invitatia Preotului Paroh al Parohiei Dublin 2 Par. Raul Simion, preotii parohiei noastre alturi de alti preoti din Protopopiatul Irlandei au slujit Sf. Maslu de obste in Locasul de inchinare al Parohiei Dublin 2 sub protia Par. Protopop Calin Florea. Se preconizeaza ca pe viitor sa se slujeasca Sf. Maslu de obste, cu participarea Preotilor din Protopopiat, in fiecare din cele trei Locasuri de Inchinare din Dublin pentru o mai buna comuniune de suflet Româneasca la Dublin.
foto

2011, 2 aprilie: In biserica parohiei noastre a avut loc botezul micutei Ana Maria, fiica bunilor nostri credinciosi Elena si Alexie Ursache, mama fiind membra a Consiliului nostru parohial. Au slujit ambii preoti ai parohiei impreuna cu Par. Diacon Romeo de la biserica Protopopiatului. Cu acesta ocazie de bucurie, dorim distinsei familii Ursache cu cei trei copilasi precum si nasilor din Romania si Irlanda toate binecuvântarile Cerului.
foto

2011, 2 aprilie: S-au reluat Lectiile de Religie pentru copii in Biserica noastra, intrerupte prin evenimentele care au dus la desprinderea noastra de Greci, anul trecut. Predarea in Limba noastra se face cu competenta de catre D-na Preoteasa Ioana Vlaic, lectiile tinându-se sâmbata, intre orele 12 si 14. Este bine ca parintii sa faca efortul de a-si aduce copiii pentru lectii, iar acasa sa acceseze site-ul Parohiei noastre la capitolul Educatie religioasa, pentru a suplimenta cunostintele.

2011, 24, 25 si 28 martie: Sarbatorirea Primului Hram al Parohiei noastre. Praznicul Bunei Vestiri din acest an a fost desavarsit de frumos fiind sarbatorit in Parohia noastra prin Privegherea din seara de ajun in Biserica Parohiei frumos impodobita prin harnicia credinciosilor nostri. A continuat cu Sf. Liturghie slujita de ambii preoti ai parohiei in Ziua de Praznic, Sarbatoatea fiind incununata prin venirea la noi a insusi Inaltpreasfintitului nostru Mitropolit Iosif care a slujit Sf. Liturghie Arhiereasca in duminica urmatoare Praznicului, care fiind si Dumnica Crucii Inaltpreasfintutul a scos spre cinstire Sf. Cruce frumos impodobita cu flori si mandrul nostru Tricolor. S-a adunat un numar impresionant de credinciosi si credincioase, unii in prea frumosul strai romanesc, impreuna cu multi, foarte multi copi. Din soborul slujitor au facut parte si preotii parohi ai Parohiilor Dublin 1 si Dublin 2. Un numar foarte mare de credinciosi s-au impartasit cu Sf. Taine. Inaltpreasfintitul nostru Arhipastor ne-a rosit un bogat cuvant de invatatura poposind asupra intelesurilor Sf. Cruci, a sfintit primul Epitaf al Parohiei adus din tara de parintii inaintati in varsta ai Par. Paroh, si a citit Dezlegarea mare asupra multimii ingenunchiate. Masa data de Consiliul Parohial in cinstea Inaltpreasfintitului si a preotilor slujitori s-a tinut la restaurantul Dolce Vita din oras. Seara, Vecernia Arhiereasca s-a oficiat la biserica Protopopiatului prin bunavointa Par. Protopop Calin Florea, caruia ii multumim pe aceasta cale.
foto

2011, 13 martie: In Duminica Ortodoxiei a avut loc la Dublin lansarea site-ului Parohiei „Buna Vestire” si „Duminica Sfintilor Români” intr-un nou format, la adresa www.bisericasfintiiromani.com. Site-ul nostru, partial bilingv, este conceput ca un mijloc de comunicare cu enoriasii si prietenii parohiei noastre.
La biserica Protopopiatului Ortodox Român din Irlanda a avut loc o Vecernie Panortodoxa cu participarea Bisericilor locale: Grecesti, Antiohiene, Ruse si Române sub protia Par. Protopop Calin Florea. Parohia noastra a fost reprezentata de ambii preoti slujitori.
foto

2011, 7-16 martie: un grup de pelerini, multi din Parohia noastra intre care si Dna. Preoteasa Ioana Vlaic, sub conducerea Dnei. Alexandrina Ciolac membra a Consiliului nostru Parohial, au purces spre Sfintele Locuri ale Nasterii, Predicii, Patimilor, Mortii pe Cruce, Invierii si Inaltarii Mântuitorului si unde s-a intemeiat Biserica Crestina prin baia cea de foc a Pogorarii Duhului Sfânt peste Sf. Apostoli la primele Rusalii. Ii insotim cu rugaciunea noastra!

2011, 5 martie: Publicatia Româneasca bi-lunara din Dublin "Actualitatea irl" a implinit un an de existenta. Cu acesta ocazie editorul publicatiei, Viorel Niculescu (care este si Secretarul Consiliului nostru Parohial) impreuna cu Redactia au organizat un moment festiv la ALSAA Club (Swords Road) cu mai multi invitati intre care si Dl. Consul al României. Au fost momente muzicale, dansuri românesti (ne-a incântat Mariana Hodan, enoriasa noastra) si dansuri irlandeze, s-au decernat Diplome de excelenta colaboratorilor publicatiei si s-a facut o colecta pentru un azil de batrâni din nordul Tarii noastre. Ne alaturam si noi dorind publicatiei "Actualitatea irl" multi ani de impliniri si succes.

2011, 26 februarie: La Biserica Protopopiatului a avut loc o conferinta din seria Scriitori crestini dedicata lui Vasile Voiculescu. Conferentiar Par. Protos. Ioan Cojanu, Staretul Manastirii Sf. Ioan Botezatorul din Alba Iulia. Programul a inceput cu Sf Liturghie la ora 9 dim.

2011, 26 februarie: Mosii de iarna, prima Pomenire mare a mortilor din acest an. Vom avea posibilitatea de a ne pomeni mortii sâmbata dimineata (când pentru prima data vom sluji si Sf. Liturghie intr-o Sâmbata a mortilor), sâmbata seara dupa Vecernie sau duminica dupa Sf. Liturghie, dupa posibilitatea bunilor nostri enoriasi.

2011, 30 ianuarie: Am slujit in Biserica noastra parohiala Sf. Maslu de obste cu participarea pe langa preotii parohiei noastre a Par. Constantin Lucian de la parohia Iaslovat, Jud. Suceava si a Par. Constantin de la Protopopiatul nostru in prezenta Sf. Moaste de la mai multi Sfinti aduse in biserica de Par. Schimonah Varasnufie de la Manastirea Sitaru.

Mergi la începutul paginii


2010

2010, Sfintele Sarbatori ale Craciunului, Anului Nou si Bobotezei din acest an au fost cinstite dupa datina strabuna cu slujbe si obiceiuri românesti: colindat, calusari, capra, daruri de Mos Craciun pentru cei mici… cu umblatul de Boboteaza pe la casele credinciosilor, prin spovedanie si impartasanie si participare in numar mare la toate sfintele noastre slujbe, cu adanca evlavie si simtire româneasca.

2010, 5 decembrie: Prima Sf. Liturghie in Biserica noua din Blanchardstown, precedata de Aghiasma Mica. Au participat credinciosii nostri in numar mare iar Ambasada României a fost reprezentata de Dna Alina POP.

2010, 28 noiembrie: Ultima Sf. Liturghie Româneasca in Biserica Greaca din Dublin. Slujirea ocazionala a Sf. Liturghii in Româneste a inceput in 1996 (in ultima sâmbata din fiecare luna) iar apoi, la cererea credinciosilor Români, slujirea Sf. Liturghii duminicala a inceput la 2 martie 2003, cu binecuvantarea Ierarhului Grec din Londra. De atunci slujirea a continuat neintrerupta, in pofida dificultatilor avute, pâna la 28 noiembrie 2010 (in chiar ziua comemorarii Parintelui Arsenie Boca, pe care-l dorim sa fie cât mai curând trecut in rândurile Sfintilor nostri Ocrotitori Români).

2010, 26 noiembrie: Ultimul Sf. Maslu in Biserica Greaca. A oficiat alaturi de noi si Par. Raul Gheorghe de la Parohia „Sf. Columba” Dublin.

2010, 4-6 iunie: Primul Hram al Parohiei noastre prezidat de Inaltpreasfintitul nostru Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Iosif. Pe 4 iunie seara am tinut sedinta Consiliului Parohial iar in 5 iunie am sarbatorit Hramul, Duminica Sfintilor Români, cu Sf. Liturghie Arhiereasca si un sobor de preoti sub protia Par. Protopop al Protopopiatului Român al Irlandei, Pr. Calin Florea. La momentul indatinat, Par. Diacon Petru Ioan Vlaic a fost hirotonit Preot 2 pe seama Parohiei noastre. Un numar mare de credinciosi, multi in port popular, au infrumusetat Sarbatoarea Hramului la care a participat si Excelenta Sa Ambasadorul României, Dl. Iulian Buga.
Masa de Hram a fost servita intr-un local românesc. In ultima zi a vizitei Arhieresti, Sf. Liturghie a fost oficiata la Biserica Protopopiatului, toti preotii participand in sarbatoarea unitatii românesti regasite la Dublin, dupa mai multi ani de divizare jurisdictionala.

2010, 5 mai: Parohia Ortodoxa Româna din Dublin cu Hramurile Buna Vestire si Dumnica Sfintilor Români ia fiinta oficial prin Decretul Mitropolitan Nr 2070/2010 semnat de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Iosif. In aceeasi zi, Pr. Ioan Irineu Craciun este numit prin Decretul Mitropolitan Nr 2071/2010 Preot Paroh al nou infiintatei parohii.

2010, 7 martie: Prima vizita a Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Iosif fiind primit de noi la Biserica Greaca. S-au creionat etapele iesirii noastre de sub jurisdictia greceasca si incorporarea noastra, ca parohie, in sânul Bisericii Mame, Patriarhia Româna, apartinand canonic de Protopopiatul Irlandei al Arhiepiscopiei Europei Occidentale, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale cu sediul la Paris.

2010, 11 februarie: Apelul providential al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dat publicitatii la Bucuresti, a fost receptat in Dublin pe 16 februarie, si ascultat, fara sovaire, de noi toti care am apartinut pâna atunci de Biserica Greaca, nu din motive politice ci pur si simplu datorita imprejurarilor.
In cursul saptamânii ce a urmat atât Par. Ioan Irineu cât si Comitetul românesc din Parohia Greaca am inaintat la Mitropolia noastra din Paris cererea de a fi reprimiti in Patriarhia Româna in deplina ascultare si neconditionata loialitate. (vezi arhiva)

Mergi la începutul paginii


Scurt istoric

1981, 5 august - 2010, 5 mai: Pr. Ioan Irineu Craciun a slujit ca Preot Paroh prima comunitate Ortodoxa multi-etnica din Irlanda ctitorind impreuna cu alti doi Parinti Români aflati atunci in Irlanda tot pentru studii post-universitare, Par. Irineu Ilie (1981-1982; +1988) si Par. Teofil Panait (1981-1982: +1996), prima Biserica Ortodoxa pe pamânt irlandez de la Marea Schisma (1054) incoace.

Date memorabile in cursul acestor 29 de ani de slujire:
Sfintirea primei Biserici Ortodoxe pe pamânt irlandez la 6 noiembrie 1994. Participarea la Liturghia Ortodoxa a Presedintelui Irlandei, Dna. Mary MacAleese, pe 16 ianuarie 2000. Vizita istorica a Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartholomeos, la 31 ianuarie 2005, Parintelui Paroh conferindu-i personal Crucea Patriarhala Constantinopolitana.

Intre personalitatile românesti care ne-au onorat cu prezenta s-au numarat: Ambasadorii României la Dublin; Mitropolitul Ardealului Laurentiu, Arhiepiscopul Targovistei Nifon; o pleiada de rapsozi ai cantecului românesc: Valeria Peter Predescu, Sofia Vicoveanca, Maria Dragomiroiu, Ionela Prodan, Stefan Hrusca, Victor Socaciu, Gabriel Cotabita, Gheorghe Gheorghiu, Grupul Amadeus Meridian… care au lasat impresii memorabile in Cartea de Aur a Bisericii, precum si poetul Adrian Paunescu care a compus ad-hoc o frumosa poezie (redata mai jos).
Biserica aceasta din Arbour Hill, in care trei preoti români au slujit, copiii nostri au fost botezati (1432), tinerii nostri au fost cununati (144 de cupluri), mortii nostri au fost prohoditi (18), unde am ingenuncheat la spovedanie si ne-am unit cu Dumnezeu rugandu-I-ne in grai românesc, unde ne-am infratit unii cu altii venind dintr-o parte si de alta a Carpatilor precum si din dreapta si stânga Prutului, desi “Greceasca” ea va ramâne de-a pururi in constiinta noastra ca fiind de facto prima Ctitorie de suflet româneasca pe pamântul irlandez.

Poezia lui Adrian Paunescu
datata 8 noiembrie 1994 si aflata in manuscris in Carte de Aur a Bisericii Grecesti

Mergi la începutul paginii