Pomenirea morţilor în Parohia noastră

Slujba de Pomenire a celor adormiţi (Parastas / Ridicare) în Biserica parohiei noastre se ţine la soroacele bine cunoscute: la 40 de zile de la deces, la 3, 6, 9 luni, la împlinirea unui an şi apoi în fiecare an până la 7 ani, în Sâmbetele Moşilor de iarnă, de vară şi de toamnă, în Sâmbetele Postului Mare şi, de regulă sâmbăta, atunci când avem dorinţa de a-i pomeni pe cei adormiţi.

În contextul creat de pandemie însă, va trebui să regândim modul în care facem Pomană de sufletul celor Adormiţi, şi aceasta întrucât consumul de mâncare, de orice fel, în înteriorul Bisericii este acum oprit spre a se evita posibilitatea unei contaminări cu COVID-19.

Dorim noi oare ca Pomana noastră care însoţeşte rugăciunea din Biserică să fie bine-primită cu adevărat? Atunci această Pomană (în general constând în mâncare) va trebui să ajungă - cu precădere - la cei ce au nevoie de ea şi să nu fie împărţită la cei care, având toate cele necesare şi deci neducând lipsa unei Pomeni, o risipesc!

Vă punem înainte deci trei opţiuni pentru a vă da şansa de a vă face Pomană aşa cum trebuie, furnizandu-vă la cerere şi toate detaliile suplimentare necesare:

1. O masă de Pomană la Azilul de bătrâni din Săcele, Braşov. La Azilul de Bătrâni, str. I. Cantacuzino nr. 14, Săcele, jud. Braşov, se găsesc aproximativ 100 de oameni bătrâni şi bolnavi, unii abandonaţi de propriile lor familii, alţii imobilizaţi la pat. Între aceştia s-au regăsit şi nepoatele călugăriţe ale Părintelui Stăniloaie, una dintre ele, Maica Rafaela, fiind şi acum acolo. Azilul nu beneficiază de nici un ajutor financiar din partea statului, ci supravieţuieşte din pensiile mizere ale bătrânilor, precum şi din sponsorizări din partea creştinilor doritori de a face bine. Directorul Azilului este D-na Margareta ARDELEAN (tel. 0040755941211) iar numărul de telefon al Azilului este 0040268273450. Arareori se întâmplă ca aceşti oropsiţi ai sorţii să aibă parte de un Praznic, şi anume numai când creştinii din zonă se hotărăsc să pună vreo Pomană cu adevărat primită - de sufletul celor Adormiţi ai lor! Un astfel de Praznic pentru 100 de persoane, plus personalul deservent, costă aproximativ 250 de euro şi constă din mai multe feluri de bucate; colivă şi Parastas slujit de preotul Azilulului, în Capela Azilului; binecuvântarea bucatelor de pomană şi cântarea de Veşnică Pomenire, cu lacrimi curgând pe feţele celor 100 de guri sătule! Acesta e cu adevarat un mod de a face o Pomană bineprimită la care puteţi subscrie şi Dvs., făcând şi un bine real.
La caz se pot asocia mai multe familii care doresc să contribuie la organizarea unui Praznic / Pomană pentru bătrâni la Azil. Recomandăm celor interesaţi să contacteze Azilul personal pentru a organiza ţinerea Praznicului la o anumită dată care este dorită de familie, iar noi le putem furniza toate detaliile bancare ale Azilului pentru a putea proceda cu transferul banilor. Dacă acest lucru nu e posibil, atunci noi vom trimite banii de îndată ce avem suma formată şi organizând un Praznic a cărui dată va putea apoi fi cunoscută.

2. Îmbrăcarea unui copil nevoiaş / orfan de la Huşi unde Episcop este PS Ignatie. Prin Protopopiat deţinem liste de copii nevoiaşi, împreună cu detaliile lor. Îmbrăcarea unui copil fara posibilitati de a-si cumpara hainele necesare, costă aproximativ 50 de euro. Şi aceasta poate fi o adevărată Pomană de sufletul celor Adormiţi!

3. Pomană cu cele 60 de maici bătrâne (octogenare / nonagenare) şi bolnave, multe căzute la pat, de la Sf. Mănăstire Vladimireşti.
Com. Tudor Vladimirescu, jud. Galaţi, tel. 0040236828781. La această Sf. Mănăstire, unde s-a lucrat atât de măiestrit Catapeteasma Sfintei noastre Biserici şi Tronul în care este aşezată Sf. Icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea, sunt aproximativ 60 de Maici bătrâne şi bolnave, unele necesitând îngrijire la pat din partea celor 40 de Maici aflate - mai în putere - şi care, în acelaşi timp se luptă să menţină şi Mănăstirea la linie de plutire administrativă, precum şi toată rânduiala de rugăciune calugărească! Acestor maici bătrâne şi neputincioase le lipseşte până şi confortul unei băi calde! Au nevoie de bani de medicamente, de rufe de corp etc. Şi în acest mod se poate face o Pomană adevarata pentru cei Adormiţi!

IMPORTANT:
1. Dacă se urmează oricare dintre aceste trei opţiuni, atunci pe masa de Parastas din Biserică noi (Parohia) vom pune o Prescură cu pecetea sfântă, iar cei ce fac Pomenirea, dacă doresc, pot pune vin liturgic de la Pangar, iar într-un plic aflat pe masă vor pune suma de bani din care doresc să se facă Pomana, închizând apoi plicul şi scriind pe el optiunea aleasă: Azil, Orfani sau Maici bătrâne!

Pentru opţiunile 1 şi 3 banii se vor trimite ulterior prin casieria Bisericii, deci cu dovadă clară, la destinaţia aleasă şi astfel Pomana va fi făcută aşa cum trebuie! Pentru opţiunea 2 hainele se vor cumpăra aici şi apoi împachetate vor ajunge la Huşi. Dacă însă cineva doreşte să trimită banii personal la destinaţie, noi vom fi bucuroşi să furnizăm toate detaliile bancare necesare!

2. Dacă însă familia care-şi pomeneşte pe cei adormiţi doreşte să aducă mâncare în Biserică, după obiceiul cel de dinainte de pandemie, atunci noi vom sluji Slujba de pomenire, iar ofrandele aduse de acasă vor rămâne în ambalajul lor şi lăsate în pungi / genţi / sacoşe închise, spre a fi împărţite mai târziu, fără a le deschide şi fără a se consuma ceva din ele în interiorul Bisericii.

Opţiunile menţionate mai sus nu sunt singurele alternative de a face o Pomană bine primită! Vom identifica şi alte variante care ulterior vor fi aduse la cunoştinţa tuturor celor interesaţi. Am dori ca astfel de opţiuni să includă şi Republica Moldova, în cazul în care cineva ne va putea informa despre astfel de posibilităţi.

Între noi şi cei adormiţi ai noştri avem puntea Rugăciunii, a dorului şi a dragostei noastre pentru dânşii! Pomana de sufletul lor şi dată celor aflaţi în nevoie de ea este însăşi expresia acestei legături de iubire pentru cei adormiţi, în aşteptarea revederii noastre în Lumina Învierii.