ORTODOXIA ÎN IRLANDA

Sarbatori sub protie arhiereasca în Irlanda
Gheorghe-Cristian Popa


La mai putin de doua saptamâni de la hirotonia întru episcop, Preasfintitul Ignatie Muresanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, s-a aflat în mijlocul credinciosilor români din Irlanda, care au avut bucuria de a sarbatori împreuna praznicele Nasterii si Taierii împrejur ale Domnului nostru Iisus Hristos. Venit pe aceste meleaguri cu binecuvântarea Înalt Preasfintitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Meridionale si Centrale, PS Ignatie Muresanul este primul arhiereu ortodox român care a slujit de Craciun si Anul Nou în Irlanda, în ultimii 30 de ani.
În Irlanda, "Tara Sfintilor si a Învatatilor", Ortodoxia, ca si marturisire a dreptei credinte, este în mod antinomic si "veche", si "noua" în acelasi timp. Este "veche", întrucât teologia rugaciunii simple, profund trinitara si hristocentrica, a luminatorului Irlandei, Sfântul Ierarh Patrick (†461), precum si spiritualitatea monastica celtica locala, cu întindere asupra unei mari parti a primului mileniu crestin, sunt în esenta ortodoxe. Si în acelasi timp este "noua", întrucât în comparatie cu Europa Occidentala, care dupa Marea Schisma, în ultimele secole ale mileniului II, a reintrat în contact cu Ortodoxia, Irlanda si-a afirmat relativ târziu (abia în anii â70 ai secolului trecut) dorinta de "re-bransare" spirituala la trecutul celtic ortodox, bine reprezentat prin multimea sfintilor locali, exponenti ai marilor lavre monastice celtice, cu nume de rezonanta, ca Sfânta Brigitte de Kildare (†525), Sfântul Ciaran de Clonmacnois (†549) sau Sfântul Kevin de Glendalough (†612).
Preasfintitul Ignatie Muresanul a sosit în Dublin, capitala Irlandei, cu putin înainte de ajunul marii sarbatori a Craciunului, fiind întâmpinat calduros, la aeroport, de catre aproape toti preotii Protopopiatului Irlanda. În vinerea dinaintea Nasterii Domnului, Preasfintitul Ignatie a slujit slujba Ceasurilor Împaratesti în biserica Parohiei ortodoxe române "Înaltarea Sfintei Cruci" din Dublin, rostind si un cuvânt de învatatura în care îi îndemna pe credinciosii prezenti, în numar neasteptat de mare, sa insiste mai mult pe "pregatirea interioara a sufletelor noastre, pentru a ajunge în salasuri luminoase ale Cuvântului Întrupat". Dupa slujba, Preasfintitul Ignatie s-a alaturat grupului de colindatori, mergând spre casele credinciosilor români din Dublin. În Ajunul Craciunului, Preasfintitul Ignatie a poposit la Parohia Dublin III, cu hramurile "Buna Vestire si Duminica Sfintilor Români", pastorita de pr. Ioan Irineu Craciun si de pr. Petru Vlaic. Biserica temporara a parohiei, care se afla într-o hala industriala, fusese împodobita de mâinile harnice ale Consiliului si Comitetului parohial, ca o mireasa în asteptarea Mirelui nascut în Betleemul Iudeii. Dupa slujba Vecerniei, au urmat colindele si recitarile de versuri ale celor peste 100 de copii, care au primit daruri de la Mos Craciun si iconite înmânate personal de Preasfintitul Ignatie.

500 de credinciosi la Liturghia de Craciun în Dublin
De praznicul Nasterii Domnului, aproape 500 de credinciosi au participat la Sfânta Liturghie savârsita de catre PS Ignatie, în biserica Parohiei ortodoxe române "Înaltarea Sfintei Cruci" din Dublin însotit de pr. Calin Florea, preotul paroh si protopopul Irlandei, si de diac. Romeo Catalin Gamulescu. În cuvântul de învatatura adresat credinciosilor, Preasfintitul Ignatie a vorbit despre "Hristos - Darul sfânt, existential si esential al Tatalui si al Duhului Sfânt pentru oameni". "Orice dar este expresia bunatatii, a iubirii si a smereniei Celui care daruieste. Un dar "adevarat" te cucereste, pentru ca te surprinde, în sensul ca nu-l meriti, si te transfigureaza într-o fiinta capabila de a transmite bunatatea, iubirea si smerenia Celui care Ti se daruieste. Un asemenea Dar de nepretuit ne face Tatal si Duhul Sfânt în ziua de Craciun. Trebuie sa pastram acest Dar si sa transmitem la rându-ne puterea harica si nemijlocita a Acestuia. Parintele Staniloae, în deplina simfonie cu acest gând, precizeaza: "Hristos este într-o continua daruire a Sa Tatalui pentru noi, pentru a ne împartasi aceasta stare si noua, ca sa ne atraga si pe noi în aceasta daruire a Sa"", a spus Preasfintitul Ignatie. Înainte de a pleca din Irlanda, Preasfintitul Ignatie a mai fost o data în mijlocul credinciosilor acestei parohii, în seara de 31 decembrie, când dupa Vecernia cu Litie, a citit rugaciunile de multumire pentru încheierea anului si pentru trecerea cu bine în noul an.
În ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Stefan, românii din Parohia "Sfântul Nicolae si Sfânta Brigitte de Kildare", Galway, Protopopiatul Irlandei, pastoriti de preotul Ghita Tudor, s-au bucurat sa-l aiba în mijlocul lor, la savârsirea Sfintei Liturghii, pe Preasfintitul Ignatie Muresanul. Chiar daca este o comunitate parohiala mica, participarea a fost peste asteptari, împartasindu-se multi copii si adulti cu Trupul si Sângele Domnului.
Vineri, 30 decembrie 2011, credinciosii Parohiei ortodoxe române "Sfântul Columba" - Dublin II au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfintitul Ignatie Muresanul. La Liturghia arhiereasca savârsita într-un spatiu destinat activitatilor multiculturale ale bisericii romano-catolice din cartierul dublinez Blanchardstown, au participat si pr. protopop Calin Florea, pr. paroh Raul Gheorghe Simion, pr. Godfrey ODonnell si pr. Constantin Uncu. Bucuria întâlnirii întru dimensiunea plina de taina si smerenie a praznicului Nasterii Domnului Iisus Hristos a fost prelungita de buchetul de colinde interpretate de grupul psaltic si de copilasii parohiei.
Praznicul Taierii împrejur a Domnului i-a gasit pe credinciosii Parohiei Dublin III în duh de rugaciune si bucurie, izvorâte din teologica Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, savârsita de Preasfintitul Ignatie. PS Ignatie a vorbit credinciosilor despre nemultumire ca epidemia cea mai raspândita a anului. "Într-un asemenea context ne dam seama ca suntem niste pachetele în mâinile timpului si ale spatiului. Constatam profunda noastra efemeritate în contrast cu vesnicia care izvoraste din Dumnezeu. Numai atunci când esti invadat de vremelnicie, simti savoarea si puterea vesniciei. Se obinuieste ca într-o asemenea zi sa faci o retrospectiva a clipelor trecute. Retrospectiva e cel mai bun inspector al timpului. Acest proces de inspectie scoate la iveala o mare epidemie, care este atotprezenta pe tot parcursul anului: nemultumirea, ca forma de evitare a asumarii constiente si plina de bucurie a voii lui Dumnezeu", a precizat Preasfintitul Ignatie. Dupa slujba, un mare numar de copii l-au sorcovit, dupa datina strabuna, pe Preasfintitul Ignatie, fiind urmati de tineri îmbracati în straie populare si care au venit cu Plugusorul, însotit de strigate, buhai si zurgalai.

Craciunul irlandez - icoana a coeziunii, a sacralitatii familiei si a ospitalitatii crestine
PS Ignatie Muresanul: "Pentru irlandezi, Craciunul reprezinta, în mod traditional, cea mai mare sarbatoare a anului, similara cu cea a Pastelui rasaritean. Încercând sa identificam câteva valente spirituale si traditionale irlandeze în conglomeratul contextului actual, pe de-o parte secularizat, iar pe de alta parte marcat de recesiune economica si nu numai, am putea enumera: profundul caracter familial al sarbatorii, participarea în numar mare la misa de la miezul noptii, aprinderea lumânarii în fereastra casei ca si calauza simbolica a trecatorilor spre biserica parohiala devenita Betleem local, primirea strainului calator si ospatarea lui la masa dimpreuna cu cei ai casei si pregatirea ieslei Domnului în locul icoanei Nasterii Domnului. Dintre aceste valori spirituale irlandeze, preeminenta o detine masa din ziua de Craciun din fiecare familie, ea devenind o masa a comuniunii si coeziunii dintre cel putin trei generatii, de la aceasta nelipsind, de regula, nici chiar cei plecati departe de casa. Toate eforturile sunt depuse în directia unei reîntoarceri, cel putin pentru Craciun, acasa, printre cei dragi. Mai mult, ospitalitatea irlandeza impune ca o datorie de suflet cinstea de a invita în casa si de a pune la aceeasi masa de Craciun pe strain si pe calator. Aceste doua dimensiuni majore ale Craciunului irlandez - a coeziunii, sacralitatii familiei si a ospitalitatii crestine (strainul adus în casa si pus la masa este perceput drept chip al Domnului Hristos) - transfigureaza casa irlandeza traditionala ca fiind statornicita pe temeiul credintei."



Sursa originala a articolului: http://ziarullumina.ro/diaspora-romaneasca/sarbatori-sub-protie-arhiereasca-irlanda