SĂ CITIM BIBLIA ÎMPREUNĂ!
Slava lui Dumnezeu pentru implinirea citirii intregii Biblii in parohia noastra, ca studiu colectiv, in perioada septembrie 2011 - iulie 2019 (cu o intrerupere de 30 de luni in perioada iulie 2016 - ianuarie 2019, timp in care noi toti ne-am concentrat asupra zidirii, in mare parte din temelie, a Sfintei noastre Biserici parohiale).
Am pornit la drum sub deviza: Macar odata in viata sa citim si noi - in intregime – Sf. Scriptura = Cuvantul viu al lui Dumnezeu! Si ne-a ajutat Dumnezeu sa implinim acest lucru fundamental in viata unui om credincios cu adevarat!
Cei doritori de-a ne urma exemplul, fiind ei insisi doritori de a citi toata Biblia - intr-un mod sistematic si cu inteles - sunt invitati sa inceapa citirea Bibliei asa cum am facut-o si noi, cu Cartea Psalmilor, urmand ghidul practic expus la inceputul acestor expuneri lunare, deruland in sus aceasta rubrica pana la capat.
Citirea fiecarei luni e in asa fel gandita incat ca ea sa fie prefatata de o introducere minimala la Cartea respectiva spre a-i facilita intelegerea si sa fie insotita si de un ghid practic de citire, spre a o facilita si motiva.
In luna IULIE 2019 citim in Parohia noastra ultimele Carti, ale Bibliei Vechiului Testament, Cartea 2 Macabei, Cartea 3 Macabei si Rugaciunea Regelui Manase
Pe Macabei, pe buna lor mama Solomoni si inteleptul lor dascal Eliazar ii cinstim in Sf. Biserica in ziua dintai a Postului Sfintei Marii Mari. Prin aceasta se arata cat de exemplare sunt vietile si patimirile lor, ei intr-un fel traind in Legea veche faptele Legii celei noi, a harului.
Aceste doua carti nu sunt continuatoare ale celei dintai pe care am citit-o luna trecuta, ci numai se preiau de acolo fapte importante spre a fi apoi detaliate.
Rugaciunea Regelui Manase cu care incheiem citirea Bibliei in Parohia noastra, e un strigat de pocainta inaintea lui Dumnezeu Cel Atotputernic, strigat cu care suntem familiari si de la slujba Pavecernitei celei Mari, strigat calauzitor spre propria noastra pocainta spre a castiga Raiul, impreuna cu talharul cel care s-a pocait inaintea Domnului pentru pacatele sale.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii
Saptamana 1: 2 Macabei cap 1-6
Saptamana a 2-a: 2 Macabei cap 7-14
Saptamana a 3-a: 3 Macabei cap 1-7
Saptamana a 4-a: Rugaciunea Regelui Manase
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/50/II%20Macabei
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/51/III%20Macabei
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/54/Manase
Internet în lb. engleză:
https://ebible.org/web/2MA01.htm
https://ebible.org/web/3MA01.htm
https://ebible.org/web/MAN01.htm
În atenţia Credincioşilor noştri!
BIBLIA ORTODOXĂ CU CRUCE se poate procura de la Pangarul Bisericii Parohiei
noastre urmând deviza: NICI O CASĂ FĂRĂ BIBLIE!
In luna IUNIE 2019 citim in Parohia noastra penultimele Carti, ale Bibliei Vechiului Testament, istoria Susanei, Bel si balaurul si Cartea I-a a Macabeilor.
Prima carte mentionata este un imn dreptatii dumnezeiesti care scoate la iveala adevarul puritatii morale a unei persoane calomniata pe nedrept.
A doua carte mentionata este un alt imn de data aceasta inchinat biruintei binelui care intotdeauna are ultimul cuvant de spus asupra raului. Iar,
cartea 1 Macabei ne pune inainte revolta iudeilor, coagulati in jurul fratilor Macabei, impotriva asupririi tiranice si opresive straine care tintea nu numai viata sociala a poporului ales ci si insasi credinta lor monoteista stramoseasca, leaganul propriei lor identitati nationale.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii
Saptamana 1: Istoria Susanei, Bel si balaurul
Saptamana a 2-a: Macabei cap 1-5
Saptamana a 3-a: Macabei cap 6-10
Saptamana a 4-a: Macabei cap 11-16
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/75/Susanei
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/7/Istoria%20Balaurului
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/49/I%20Macabei
Internet în lb. engleză:
https://ebible.org/web/1MA01.htm
In luna Mai 2019 citim in Parohia noastra cartea INTELEPCIUNEA LUI ISUS FIUL LUI SIRAH sau ECCLESIASTICUL dintre ultimele Carti, cele Devterocanonice ale Bibliei Vechiului Testament.
Virtutea intelepciunii este subiectul principal al acestei carti, intelepciune care modeleaza viata omului temator de Dumnezeu innobiland-o si facand-o vrednica de-a fi traita. Fericirea dupa care se zbate omul toata viata ca s-o dobandeasca, nu poate fi detasata de virtutea intelepciunii, care este singura in masura sa-l calauzeasca pe om spre atingerea ei.
Cartea de fata a fost scrisa initial in ebraica in jurul anului 190 inainte de Hristos si a ajuns pana la noi prin versiunea ei greceasca, versiune care a fost adoptata de catre Biserica.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Ecclesiasticul cap 1-11
Saptamana a 2-a: Ecclesiasticul cap 12-24
Saptamana a 3-a: Ecclesiasticul cap 25-36
Saptamana a 4-a: Ecclesiasticul cap 37-51
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/72/Ecclesiasticul
Internet în lb. engleză:
https://ebible.org/web/SIR01.htm
In luna Aprilie 2019 citim in Parohia noastra Epistola lui Ieremia, Cantarea celor trei tineri, Cartea a 3-a a lui Ezdra, si Cartea Intelepciunii lui Solomon din Biblia Vechiului Testament
Epistola lui Ieremia este de fapt o scrisoare avertisment a profetului adresata iudeilor care urmau sa plece in exilul babilonic unde-i pastea pericolul desfraului moral fata de Dumnezeu prin imbratisarea idololatriei practicata in societatea pagana in care intrau. Important de remarcat seriozitatea evreilor in actul de inchinare datorata lui Dumnezeu, ca fidelitate,considerand orice derapaj in aceasta privinta ca fiind un act de infidelitate grava fata de Dumnezeu!
Cantarea celor trei tineri, scoate in relief zelul exemplar pentru Dumnezeu a celor trei tineri iudei care au infruntat focul mai degrabadecat sa calce poruncile lui Dumnezeu. Deosebit de frumoasa este rugaciunea lui Azaria, unul dintre cei trei tineri, inaltata lui Dumnezeu chiar din para focului cuptorului incins dar care, datorita prezentei ingerului, nici nu i-a atins macar.
Cartea 3 Ezdra, este de fapt o reluare a unor istorisiri deja parcurse in citirea pe care am facut-o anterior a cartilor Paralipomena, Ezdra si Neemia.
Cartea Intelepciunii lui Solomon. Autorul acestei lucrari de mare profunzime si frumusete, un adevarat elogiu virtutii, intelpciunii ca dar divin in viata omului, nu ne este cunoscut. Asa cum era obiceiul vremi, autorul si-a pus scrierea sub numele unei mari personalitati biblice, Regele Solomon, acordandu-i astfel notorietatea tuturor timpurilor!
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Epistola lui Ieremia, cap. 1
Cantarea celor trei tineri, cap.1
Saptamana a 2-a: Cartea 3 Ezdra, cap 1 - 9
Saptamana a 3-a: Intelepciunea lui Solomon, cap.1 - 9
Saptamana a 4-a: Intelepciunea lui Solomon, cap.10-19
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/20/Ieremia
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/1/3%20tineri
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/24/III%20Ezdra
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/74/Solomon
Internet în lb. engleză:
https://ebible.org/web/JER01.htm
https://ebible.org/web/1ES01.htm
https://ebible.org/web/WIS01.htm
In luna Martie 2019 citim in Parohia noastra Cartea Iuditei si Cartea lui Baruh din Biblia Vechiului Testament
Din seria ultimelor 14 Carti din Biblia Vechilui Testament (Carti numite si Devterocanonice, sau bune de citit pentru invataturileinalte pe care le contin) luna aceasta citim doua Cartia Iuditei si a lui Baruh.
Cartea Iuditei scrisa cam doua secole mai inainte de Hristos, ne pune inainte un personaj exemplar de conduita, Iudita, care prin abnegatia ei insotita de devotament pentru cauza poporului ei se angajeaza la o actiune care-i depasea cu mult conditia ei feminina si prin aceasta scapandu-si cetatea natala Betulia de asuprirea asiriana.
Cartea lui Baruh pe de alta parte este in esenta o rugaciune de pocainta colectiva! Ce mult bine ar face o astfel de atitudine si in sanul poporului nostru ce se departeaza pe zi ce trece tot mai mult de Dumnezeu cu consecintele grave care se cunosc si care-i fac pe romani sa-si ia lumea-n cap! Fara o redresare morala nu-i cu putinta o redresare materiala a situatiei de la noi, insa acest lucru intarzie sa prinda contur!
Noi nu mai avem astazi un Baruh care sa ne destepte spiritual.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Iudita cap 1- 4
Saptamana a 2-a: Iudita cap 5 - 9
Saptamana a 3-a: Iudita cap 10 - 16
Saptamana a 4-a: Baruh cap 1- 5
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/45/Iudita
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/8/Baruh
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/JDT01.htm
http://ebible.org/web/BAR01.htm
In luna Februarie 2019 citim in Parohia noastra Cartea lui Tobit din Biblia Vechiului Testament
Punem inceput luna aceasta citiri ultimelor 14 Carti din Biblia Vechilui Testament, Carti numite si Devterocanonice, fiind bune de citit pentru invataturileinalte pe care acestea le contin. Prima din aceasta serie este Cartea lui Tobit, care cuprinde o prezentare minunata a vietii unei familii everiesti aflate in exil, departe de casa, a valorii Credintei promovate de aceasta familie chiar si-n conditiile nefaste in care se aflau precum si a implinirilor din viata lor prin Harul lui Dumnezeu. Niciodata omul credincios si temator de Dumnezeu nu este abandonat de Dumnezeu
care-l insoteste pe toate caile vietii. Cartea lui Tobit in modul cel mai clar ne face dovada prezentei ingerilor lui Dumnezeu in viata noastra si-l numeste pe Rafael ca fiind unul dintre cei sapte Sfinti Arhangheli care slujesc pururea inaintea Tronului Slavei Domnului.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1-a: Tobit cap 1- 3
Saptamana a 2-a: Tobit cap 4 - 6
Saptamana a 3-a: Tobit cap 7 - 10
Saptamana a 4-a: Tobit cap 11-14
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/81/Tobit
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/TOB01.htm
In luna Ianuarie 2019 citim in Parohia noastra Cartea 36-a: Cartea Proorocului Zaharia si Cartea 37-a: Cartea Proorocului Maleahi din Biblia Vechiului Testament
Dupa o intrerupere de apropape 30 de luni (iulie 2016 - ianuarie 2019) timp pe care l-am oferit in intregime zidirii Sfintei noastre Biserici Parohiale celei noi spre Slava lui Dumnezeu si cinstea Neamului nostru, reluam acum citirea Cuvantului celui vesnic al lui Dumnezeu din Sf. Scriptura, continuand de unde am intrerupt!
Cartea Proorocului si preotului Zaharia, cel nascut in exilul babilonian, ne pregateste deja pentru timpurile Noului Testament in care Mesia, ca urmas al imparatului David, va restaura Imparatia mesianica, venind insa in chip smerit, calare pe asin si suferind batjocura de la oameni. A Lui insa va fi Judecata finala care va fi urmata de asezarea Noului Ierusalim, cel plin de stralucire cereasca.
Cartea Proorocului Maleahi a fost scrisa cu aproximativ cinci secole inainte de Hristos si deci in perioada post-exilica, atunci cand asa cum de obicei se intampla din nefericire dupa o mare izbanda si asezarea lucrurilor, in loc de doxologie si multumire adusa Cerului pentru scaparea din robia exilului, poporul ales a trecut printr-o perioada de grea decadere morala si formalism religios golit de toata simtirea cea dupa Dumnezeu! Proorocul deci isi ridica glasul si inspirat de Dumnezeu isi mustra dar isi si incurajeaza poporul! Si ce frumos vorbeste el, cu 500 de ani mai inainte de Sf. Ioan Botezatorul, ca Inger al Domnului care-i va pregati calea Mantuitorului!
(Nu putem sa nu adaugam cat de mult am avea nevoie si noi astazi de un Maleahi spre a ne destepta poporul nostru romanesc din decaderea lui morala si formalismul lui religios ce a urmat caderii tiraniei comuniste in tara noastra!)
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Zaharia cap 1- 4
Saptamana a 2-a: Zaharia cap 5 - 9
Saptamana a 3-a: Zaharia cap 10 - 14
Saptamana a 4-a: Maleahi cap 1-4
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/82/Zaharia
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/52/Maleahi
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/ZEC01.htm
http://ebible.org/web/MAL01.htm
In luna Iulie 2016 citim in Parohia noastra Cartea 34-a: Cartea SOFONIE si Cartea 35-a: Cartea AGHEU a Bibliei Vechiului Testament
Numele Sofonie sau Tefania inseamna scutul Domnului sau Domnul ocroteste.
Proorocul Sofonie vorbeste de Ziua Domnului, Ziua Judecatii Universale, ca zi a dreptei manii a a lui Dumnezeu, care insa va fi precedata de sansa data fiecaruia de-a si indrepta si corecta modul de vietuire inaintea Domnului.
Cartea Proorocului Agheu, cel nascut in exiul babilonic dar avand sansa reintoacerii la vatra odata cu edictul eliberator al lui Cirus (din anul 538 inainte de Hristos) parca se aseamana cu situatia noastra in Dublin!. Evreii reintorsi la vatra aveau rezidirea Templului din Ierusalim ca desiderat major. S-au pus deci pe lucru insa, curand lucrarile au fost sistate, pentru ca lumea incepea sa aiba alte griji, mai mondene, decat cea a restaurarii Templului! Insa Agheu, profetul Domnului, a grait cu putere desteptand constiintele adormite si lucrul la Templu a fost reluat si incheiat cu success in cinci ani!
Oare care Agheu ne va vorbi si noua, cu putere,
re-desteptandu-ne entuziasmul pentru Casa Domnului cea noua din inima Dublinului?
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Sofonie cap 1- 2
Saptamana a 2-a: Sofonie cap 3
Saptamana a 3-a: Agheu cap 1
Saptamana a 4-a: Agheu cap 2
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/73/Sofonie
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/2/Agheu
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/ZEP01.htm
http://ebible.org/web/HAG01.htm
In luna Iunie 2016 citim in Parohia noastra Cartea 32-a: Cartea NAUM si Cartea 33-a: Cartea AVACUM a Bibliei Vechiului Testament
Numele Naum inseamna mangaiere si- intradevar, Profetul Naum si-a mangaiat poporul in vremuri de rascruce grea in istorie cea a captivitatii si deportarilor petrecute cu sute de ani inainte de Hristos. De fapt cartea are un mesaj clar, anume ca deasupra tuturor, Dumnezeu este Cel care face istoria!
Numele Proorocului Avacum (Habacuc), care a profetit cu 700 de ani inainte de Hristos, ne este familiar din Cantarea a 4-a din Canonul Invierii:
La dumnezeiasca straje de Dumnezeu graitorul Avacum sa stea impreuna cu noi si sa arate pe ingerul cel purtator de lumina care a grait cu mare glas: astazi este mantuirea lumii ca a inviat Hristos ca Cel Atotputernic. Intradevar Avacum sta de straja, adicavegheaza, pentru a recepta Mesajul Domnului, Caruia apoi ii inchina un preafrumos Imn de preamarire, asa cum facem si noi in Noaptea plina de lumina a Pastilor.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Naum cap 1- 2
Saptamana a 2-a: Naum cap 3
Saptamana a 3-a: Avacum cap 1-2
Saptamana a 4-a: Avacum cap 3
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/57/Naum
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/5/Avacum
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/NAM01.htm
http://ebible.org/web/HAB01.htm
In luna Mai 2016 citim in Parohia noastra Cartea 30-a: Cartea AVDIE si Cartea 31-a: Cartea IONA a Bibliei Vechiului Testament
Numele Avdie sau Obadia inseamna Robul Domnului. Vedem aici ce importanta se dadea in alte vremuri numelui purtat si care reprezenta un program de viata -dupa Dumnezeu- pentru purtator! Si ce departe ne situam noi astazi in aceasta privinta! Cartea de fata e cea mai scurta din Vechiul Testament de doar 21 de versete insa infiereaza foarte bine trufia ca fiind radacina a multor pacate.
Cartea lui Iona pe de alta parte ne prezinta o istorisire centrata pe neascultarea lui Iona care incearca sa fuga de la fata Domnului sustragandu-se de la indatoririle lui, insa, asa cum stim, asa ceva nu se poate asa ca si Iona in timpul unui naufragiu, este inghitit de un chit / balena in pantecele caruia ramane trei zile si trei nopti pana cand este scuipat de catre chit la tarm scapand astfel; cu viata. De aici si izbitoarea, chiar cutremuratoarea paralela cu Domnul Hristos care El insusi a intrat in pantecele pamantului prin ingroparea Sa ca sa Invie apoi a Treia zi din Mormant!
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Avdie cap 1
Saptamana a 2-a: Iona cap 1- 2
Saptamana a 3-a: Iona cap 3
Saptamana a 4-a: Iona cap 4
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/6/Avdie
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/40/Iona
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/OBA01.htm
http://ebible.org/web/JON01.htm
In luna Aprilie 2016 citim in Parohia noastra Cartea 29-a a Bibliei Vechiului Testament anume Cartea Proorocului IOIL
Numele Ioil inseamna Iahve (Numele evreiesc pentru Cel Prea Inalt) este Dumnezeu aratand prin aceasta caracterul profund credincios al profetului.
Cartea lui este scurta de doar 4 capitole si ceea ce ne atrage in mod deosebit atentia este grairea Profetului Ioil legata de Rusalii pe care le-a profetit cu 800 de ani mai dinainte zicand si va fi ca Eu voi turna din Duhul Meu peste tot trupul...profetie preluata de Sf Apostol Petru in Cuvantarea sa din Ziua de Rusalii pe Sion ca fiind implinita prin Baia de Foc Sfant de la nasterea Bisericii.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1:Ioil cap 1
Saptamana a 2-a:Ioil cap 2
Saptamana a 3-a: Ioil cap 3
Saptamana a 4-a: Ioil cap 4
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/39/Ioil
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/JOL01.htm
In luna Martie 2016 citim in Parohia noastra Cartea 28-a a Bibliei Vechiului Testament anume Cartea Proorocului Miheia
Avem o oarecare familiaritate cu Cartea acesta Sfanta intrucat auzim referiri facute la ea in timpul Sarbatorilor Craciunului cand se zice: si tu Betleeme, pamantul lui Iuda nicidecum nu esti mai mic intre fratii lui Iuda caci din tine va iesi Povatuitorul care va paste pe poporul meu Israel (5:1) Deci cu o claritate evidenta, Miheia proorocul cu 700 de ani inaintea Nasterii Domnului profeteste si locul venirii Domnului ca fiind Betleemul dar si Cine este Cel nascut in Betleem, este Povatuitorul, sau Pastorul cel Bun al turmei credinciosilor! Cu toate acestea Miheia este un prooroc aspru vorbind mai ales despre dreptatea lui Dumnezeu care trebuie sa se faca. In felul acesta el devine o icoana a Sf. Ioan Botezatorul care va vorbi 700 de ani mai tarziu de securea ce sta la trunchiul copacului (vietii noastre) pentru a-l reteza si arunca in foc pe cel ce nu aduce roada (de fapte bune in pocainta pentru pacate)!
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Miheia cap 1 - 2
Saptamana a 2-a: Miheia cap 3 - 4
Saptamana a 3-a: Miheia cap 5- 6
Saptamana a 4-a: Miheia cap 7
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/56/Miheia
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/MIC01.htm
In luna Februarie 2016 citim in Parohia noastra Cartea 27-a a Bibliei Vechiului Testament anume Cartea Proorocului Amos
Contemporan cu Osea din Regatul de nord, pastorul Amos din Regatul de sud este chemat de Dumnezeu (aprox anul 740 i.H.) sa indrepte moravurile decazute din tinutul Betelului prin alertarea oamenilor ca daca lucrurile nu se vor indrepta, declinului moral ii va urma, fara gres, o catastrofa generala! Mesajul lui Amos este foarte clar: Dumnezu pedepseste, uneori foarte aspru nestatornicia in credinta si decaderea morala, dand insa omului si sansa propriei lui indreptari.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Amos cap 1 - 2
Saptamana a 2-a: Amos cap 3 - 5
Saptamana a 3-a: Amos cap 6 - 7
Saptamana a 4-a: Amos cap 8 - 9
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/3/Amos
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/AMO01.htm
In luna Ianuarie 2016 citim in Parohia noastra Cartea 26-a a Bibliei Vechiului Testament anume Cartea Proorocului Osea
Primul dintre Profetii mici, Osea, si-a desfasurat activitatea iin regatul de nord cu aprox. 800 de ani mai inainte de Hristos, in timpul unei mari crize morale a poporului ales, in care multi abatandu-se de la credinta in Dumnezeul Cel adevarat o inlocuia cu inchinarea la idoli. Pentru a ilustra aceasta cadere morala a lui Israel, Osea se casatoreste cu o prostituata producand astfel o paralela intre durerea sotului iubitor si cinstit care se vede inselat de necinstea propriei sotii si Dumnezeul cel iubitor care se vede inselat prin necinstea Poporului Sau, cazut in desfranarea idolatriei. Mitropolitul Vartolomeu Anania vorbind de Osea il numeste precursor al Evanghelistului Ioan intrucat ambii vorbesc despre iubire ca fiind marea pasiune a lui Dumnezeu pentru om!
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Osea cap 1 - 3
Saptamana a 2-a: Osea cap 4 - 7
Saptamana a 3-a: Osea cap 8 - 11
Saptamana a 4-a: Osea cap 12 - 14
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/60/Osea
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/HOS01.htm
In luna Decembrie 2015 citim in Parohia noastra Cartea 25-a a Bibliei Vechiului Testament anume Cartea Proorocului Daniel
Rugaciunea de la binecuvantarea Colivei in cinstea Sfintilor pe care o auzim in Biserica facand pomenire de cei trei tineri hraniti cu seminte, care s-au aratat mai frumosi decat cei hraniti cu multe desfatari ne introduce la Cartea celui de-al patrulea si ultimul prooroc mare al Vechiului Testament –Daniel- intamplarea fiind relatatala inceputul cartii unde se subliniaza importanta Postului. Cartea Proorocului Daniel este una a frumusetii duhovnicesti a tainelor lui Dumnezeu Celui Vechi de zile si a Fiului Omului caruia i s-a incredintat Judecata, (prin anticipare deja vorbim de Dumnezeu Cel inTreime). Se face de asemeni referire biblica la existenta Sf. Ingeri si chiar sunt numiti cu numele Sftii Mihail si Gavriil. Ni se spune ca ne putem rascumpara pacatele prin milostenie (4:27) si ne asigura de existenta Cartii Vietii din Ceruri in care sunt inscrise numele celor mantuiti (12:1-2)... Sa citim deci cu mult folos Cartea de fata!
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Daniel cap 1 - 3
Saptamana a 2-a: Daniel cap 4 - 6
Saptamana a 3-a: Daniel cap 7 - 9
Saptamana a 4-a: Daniel cap 10 - 12
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/16/Daniel
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/DAN01.htm
In lunile Octombrie si Noiembrie 2015 citim in Parohia noastra Cartea 24-a a Bibliei Vechiului Testament anume Cartea Proorocului IEZECHIEL
Contemporan cu Proorocul Ieremia care ramasese in Tara Sfanta in timpul captivitatii babilonice, Proorocul Iezechiel impartaseste el insusi drama exilului numarandu-se printre deportati si exercitandu-si mandatul de profet la care a fost chemat de Dumnezeu pe o perioada de 22 de ani intre anii 592-570 inainte de Hristos. Si-a dat seama la fel ca si multi din conationalii lui si asa cum ar trebui de fapt sa ne dam seama si noi cei de azi, cum ca relele abatute asupra oamenilor sunt rodul propriilor lor pacate si nelegiuiri necorectate si care aduc asupra-le mania dreapta a lui Dumnezeu!
De la Iezechiel suntem familiari la Sf. Slujbe cu cel putin doua locuri: cel referitor la Poarta cea inchisa a Templului prin care va trece Domnul (cap 44: 1-3) profetie clara referitoare la Pururea Feciorie a Maicii Domnului si locul unde se descrie campul cu oase uscate dar care prind viata (cap 37: 1-14) o referire uimitor de clara la adevarul Invierii de obste marturisit in Crez.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Octombrie, 2015
Saptamana 1: Iezechiel cap 1 - 6
Saptamana a 2-a: Iezechiel cap 7 - 12
Saptamana a 3-a: Iezechiel cap 13 - 18
Saptamana a 4-a: Iezechiel cap 19 - 24
Noiembrie, 2015
Saptamana 1: Iezechiel cap 25 - 30
Saptamana a 2-a: Iezechiel cap 31 - 36
Saptamana a 3-a: Iezechiel cap 37 - 42
Saptamana a 4-a: Iezechiel cap 43 – 48
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/33/Iezechiel
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/EZK01.htm
În lunile Iulie, August şi Septembrie 2015 citim în Parohia noastră Cartea a 22-a şi Cartea a 23-a ale Bibliei Vechiului Testament, anume Cartea Proorocului IEREMIA şi PLÂNGERILE LUI IEREMIA
Ieremia a fost un fiu de preot pe care Dumnezeu l-a chemat la grea misiune, aceea de prooroc care face cunoscută voia Domnului, foarte adesea într-un mediu ostil voinţei divine. Misiunea lui, începută în anul 627 înainte de Hristos, s-a extins pe o perioadă de 40 de ani acoperind domnia a cinci regi ai Iudeii dintre care numai cu unul, Osia, a putut colabora, acesta umblând cât de cât în căile Domnului. Regatul Iudeii se afla în iminenţa captivităţii babilonice de 70 de ani prin Nabucodonosor, care de fapt va dărâma Templul din Ierusalim, zidurile cetăţii sfinte, reducând totul la ruină şi deportându-i pe iudei în Babilon. În aceste condiţii nefericite, lui Ieremia i-a revenit misiunea de a vesti Cuvântul Domnului unui popor în totală derută. Aşa cum numai un Bartolomeu Anania ar fi putut-o concluziona: Cartea lui Ieremia se cere citită aşa cum este - opera unui crainic (mesager) al dialogului dintre slăbiciunea lui Dumnezeu pentru oameni (infideli prin desfrânarea idololatriei) şi neliniştea omului sub nemărginirea lui Dumnezeu.
Plângerile lui Ieremia sunt cuprinse într-o carte scurtă care cuprinde cinci poeme dramatice, adevarate bijuterii poetice, în care autorul, ca martor ocular, deplânge marea tragedie naţională a distrugerii Templului prin Nabucodonosor şi deportarea propriului lui popor în captivitatea babilonică începută în 587 (şi care va dura 70 de ani).
Iată aici şi un ghid pentru osteneala citirii:
Iulie, 2015
Săptămâna 1: Ieremia cap. 1- 4
Săptămâna a 2-a: Ieremia cap. 5 - 9
Săptămâna a 3-a: Ieremia cap. 10 - 14
Săptămâna a 4-a: Ieremia cap. 15- 19
August, 2015
Săptămâna 1: Ieremia cap. 20 - 24
Săptămâna a 2-a: Ieremia cap. 25 - 29
Săptămâna a 3-a: Ieremia cap. 30 - 34
Săptămâna a 4-a: Ieremia cap. 35 – 39
Septembrie, 2015
Săptămâna 1: Ieremia cap. 40 - 44
Săptămâna a 2-a: Ieremia cap. 45 - 49
Săptămâna a 3-a: Ieremia cap. 50 – 52
Săptămâna a 4-a: Plângerile lui Ieremia cap 1- 5
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/31/Ieremia
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/64/Plangeri
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/JER01.htm
http://ebible.org/web/LAM01.htm
În lunile Martie, Aprilie, Mai şi Iunie 2015 citim în Parohia noastră Cartea a 22-a a Bibliei Vechiului Testament, anume Cartea Proorocului Isaia
Una din citirile zguduitoare din Vinerea Paştilor este şi cea de la Vecernia luării de pe Cruce a Domnului, de la Isaia cap 52:13-54:1 care cu acurateţea Evanghelistului redă în amănunt toate Sfintele Patimi ale Domnului. Numai că scrierea aceasta nu este contemporană Domnului, ci ea s-a scris, profetic, cu 700 de ani mai înainte de a se întâmpla, prin inspiraţia Duhului Sfânt asupra marelui Prooroc Isaia din Legea Veche.
Mitropolitul de vrednică pomenire Bartolomeu Anania ne lămureşte asupra înţelesului misiunii de prooroc / profet când zice că, în esenţă, proorocul / profetul este conştiinţa lucidă şi responsabilă a poporului său în momentele de criză religioasă şi morală. El e un om căruia îi vorbeşte Dumnezeu direct încredinţăndu-i o misiune şi prin aceasta devenind purtător de cuvânt al lui Dumnezeu printre semenii săi de la rege până la omul de rând, tratându-i pe toţi ca egali înaintea lui Dumnezeu şi responsabili pentru abaterile de la Credinţă sau nedreptăţile sociale pe care el, robul Domnului, cu autoritatea conferită lui de Dumnezeu le înfierează.
Proorocul Isaia, în tălmăcire Domnul este mântuire, şi-a desfăşurat misiunea profetică pe o durată de 40 de ani între 740-700 î.H., fiind al doilea din seria instituţionalizată a profeţilor începută cu Amos (cca. 750) şi terminată cu Sf. Ioan Botezătorul şi Înainte-mergătorul Domnului, care este şi hotarul celor Două Testamente ale Bibliei.
Iată aici şi un ghid pentru osteneala citirii:
Martie, 2015
Săptămâna 1: Isaia cap 1- 3
Săptămâna a 2-a: Isaia cap 4 - 7
Săptămâna a 3-a: Isaia cap 8 - 11
Săptămâna a 4-a: Isaia cap 12 - 15
Aprilie, 2015
Săptămâna 1: Isaia cap 16 - 19
Săptămâna a 2-a: Isaia cap 20 - 23
Săptămâna a 3-a: Isaia cap 24 - 27
Săptămâna a 4-a: Isaia cap 28 – 31
Mai, 2015
Săptămâna 1: Isaia cap 32 - 35
Săptămâna a 2-a: Isaia cap 36 - 39
Săptămâna a 3-a: Isaia cap 40 – 43
Săptămâna a 4-a: Isaia cap 44 – 47
Iunie, 2015
Săptămâna 1: Isaia cap 48 - 51
Săptămâna a 2-a: Isaia cap 52 - 55
Săptămâna a 3-a: Isaia cap 56 – 59
Săptămâna a 4-a: Isaia cap 60 – 66
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/43/Isaia
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/ISA01.htm
În lunile Ianuarie şi Februarie 2015 citim în Parohia noastră Cărţile a 20-a şi a 21-a ale Bibliei Vechiului Testament, anume Cartea Proverbelor lui Solomom şi Ecclesiastul
(NB. Noi am citit deja Cartea a 19-a, a Vechiului Testament (anume Psaltirea lui David) atunci când am început lectura Bibliei în Septembrie 2011)
Cartea Proverbelor sau a Pildelor lui Solomon, cel mai înţelept rege al timpului său, ne pune înainte o culegere de maxime sau ziceri, în mare majoritate pronunţate de regele însuşi, care au ca obiect întreaga gamă a normelor moralităţii omului şi a convieţuirii lui atât matrimoniale cât şi sociale. La baza întregului sistem didactic al acestei cărţi stă înţelpciunea ca dar al lui Dumnezeu.
Cealaltă Carte Ecclesiatul, adică cel ce vorbeste adunării, identificat a fi însuşi regele Solomon, ne confruntă cu o viziune de-a dreptul călugărească asupra vieţii prezente şi trecătoare ca fiind deşertăciunea deşertăciunilor din care, la moartea fizică, omului i se ia înapoi de către Dumnezeu suflarea de viaţă de el primită la naşterea fizică ca dar divin.
Iată aici şi un ghid pentru osteneala citirii:
Ianuarie, 2015
Săptămâna 1-a: Proverbe cap 1- 4
Săptămâna a 2-a: Proverbe cap 5 - 9
Săptămâna a 3-a: Proverbe cap 10 - 14
Săptămâna a 4-a: Proverbe cap 15 -19
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/63/Solomon
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/PRO01.htm
Februarie, 2015
Săptămâna 1-a: Proverbe cap 20 - 24
Săptămâna a 2-a: Proverbe cap 25 - 31
Săptămâna a 3-a: Ecclesiastul cap 1- 6
Săptămâna a 4-a: Ecclesiastul cap 7-12
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/18/Ecclesiastul
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/PRO01.htm
În lunile Noiembrie şi Decembrie 2014 citim în Parohia noastră Cărţile a 17-a şi a 18-a ale Bibliei Vechiului Testament, anume Cartea Esterei şi Cartea Iov
Dacă cărţile citite anterior ne-au vorbit despre revenirea evreilor în Ţara Sfântă ce-a urmat Edictului lui Cirus, Cartea Esterei ne relatează incidente din viaţa evreilor rămaşi benevol în exil, centrându-se pe everul Marhodeu şi vestita lui nepoata Estera care printr-un context de împrejurări favorabile va ajunge regina consoartă a însuşi Regelui Medo-Persan Artaxerxe (Xerxe I 486-465 î.H.) fapt ce va influenţa pozitiv situaţia conaţionalilor aflaţi între străini.
Cartea Iov este ceea ce Mitropolitul Barlolomeu Anania numea capodopera poetică a Vechiului Testament şi una dintre cele mai tulburătoare ale literaturii universale.
Într-adevăr, cartea abordează problema spinoasă a suferinţei celui drept. Dacă nici Mântuitorul n-a venit să explice suferinţa ci s-o umple de prezenţa Sa Dumnezeiască, cu atât mai puţin vom găsi noi răspunsuri în Legea cea veche, nedesăvârşită. Şi totuşi, prin răbdarea lui Iov vom ajunge să percepem că departe de a fi absurdă, aşa cum ar părea la o evaluare superficială, suferinţa dreptului nu-şi are originea nici în destin, nici în vreun păcat ascuns şi nici în hazard ci într-o anumită iconomie sau orânduială a lui Dumnezeu. Şi dacă noi, precum Iov, nici măcar tainele creaţiei din jurul nostru nu le putem descifra pe deplin, cu atât mai puţin vom înţelege tainele Creatorului însuşi cu fiecare dintre noi care suntem creaturile Sale.
Iată aici şi un ghid pentru osteneala citirii:
Noiembrie, 2014
Săptămâna 1: Estera cap 1-5
Săptămâna a 2-a: Estera cap 6-10
Săptămâna a 3-a: Iov cap 1- 7
Săptămâna a 4-a: Iov cap 8-14
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/21/Esterei
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/EST01.htm
Decembrie, 2014
Săptămâna 1: Iov cap 15-21
Săptămâna a 2-a: Iov cap 22-28
Săptămâna a 3-a: Iov cap 29-35
Săptămâna a 4-a: Iov cap 36-42
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/42/Iov
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/JOB01.htm
În luna Octombrie 2014 citim în Parohia noastră Cărţile a 15-a şi a 16-a ale Bibliei Vechiului Testament anume Cărţile Ezdra şi Neemia
Ambele cărţi au un autor bine informat care ne prezintă evenimentele ce au urmat după Edictul de eliberare al regelui Cirus din anul 538 î.H. care practic a marcat încheierea captivităţii babilonice a evreilor. Primul convoi de evrei se repatriază sub conducerea lui Zorobabel şi odată reveniţi în vatra Ierusalimului încep re-zidirea Templului distrus de Nabucodonosor în urmă cu 70 de ani, la începutul captivităţii. Însă preotul cărturar Ezdra, versat în Legea lui Moise, îşi dă seama că zidirea materială a Templului nu este suficientă dacă nu e corolată cu reedificarea spirituală a poporului lezne căzător şi adesea infidel lui Dumnezeu. Neemia, deţinătorul unei poziţii bune la curtea regală din Suza, revine şi el în Ţara făgăduinţei cu dorinţa, sprijinită material, de-a rezidi zidurile doborâte ale Ierusalimului, într-o lume în care fala dar şi siguranţa unei cetăţi consta în zidurile ei de apărare. Şi Neemia e preocupat direct şi de edificarea spirituală a poporului fără de care bunăstarea materială nu are valoare.
Iată aici şi un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: Ezdra cap 1-5
Săptămâna a 2-a: Ezdra cap 6-10
Săptămâna a 3-a: Neemia cap 1-6
Săptămâna a 4-a: Neemia cap 7-13
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/23/I%20Ezdra
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/58/Neemia
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/EZR01.htm
http://ebible.org/web/NEH01.htm
În lunile August şi Septembrie 2014 citim în Parohia noastră Cărţile a 13-a şi a 14-a ale Bibliei Vechiului Testament, anume Cărţile 1 şi 2 Paralipomena (Cronici)
Aceste două cărţi biblice se doresc a fi o completare sau întregire a Cărţilor istorice ale Regilor pe care le-am citit împreună lunile trecute, vizând cu precădere perioada dinastiei davidice ilustrate prin Regii David şi Solomon.
Se pune accentul îndeosebi pe iniţierea zidirii Templului din Ierusalim, pe slujirea preoţească şi dezvoltarea cultul sacru, dedicând un spaţiu amplu sfinţirii acestuia. Autorul cărţilor rămâne anonim, el probabil făcând parte din tagma preoţească (de unde şi luxul de amănunte specifice), cărţile fiind scrise cu aproximativ 500 de ani înainte de Hristos.
Iată aici si un ghid pentru osteneala citirii:
August, 2014
Săptămâna1: 1 Paralipomena capitolele 1- 7
Săptămâna a 2-a: 1 Paralipomena capitolele 8- 15
Săptămâna a 3-a: 1 Paralipomena capitolele 16 - 23
Săptămâna a 4-a: 1 Paralipomena capitolele 24 – 29
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/14/I%20Paralipomena
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/1CH01.htm
Septembrie, 2014
Săptămâna 1: 2 Paralipomena capitolele 1- 8
Săptămâna a 2-a: 2 Paralipomena capitolele 9 - 17
Săptămâna a 3-a: 2 Paralipomena capitolele 18 - 26
Săptămâna a 4-a: 2 Paralipomena capitolele 27 - 36
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/15/II%20Paralipomena
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/2CH01.htm
În lunile Iunie-Iulie 2014 citim in Parohia noastră Cărţile a 11-a şi a 12-a ale Bibliei Vechiului Testament, anume Cărţile 3 şi 4 Regi
Sunt în total patru Cărţi ale Regilor care cuprind în ansamblu toată perioada regalităţii în sânul Poporului ales extinsă pe o perioadă de 453 de ani începând cu preludiul acesteia prin Judecătorul Samuel şi terminând cu cel din urmă descendent al casei regale a Regelui David, Regele Sedechia, acoperind aşadar perioada istorică cuprinsă între anii 1040 şi 587 înainte de Hristos, când începe de fapt şi captivitatea babilonică.
După ce am citit Cărţile 1 şi 2 Regi, citim acum împreună Cărţile 3 şi 4 Regi, chiar la vreme potrivită, întrucât în Iulie îl prăznuim pe Sf. Prooroc Ilie şi astfel vom avea posibilitatea da a-l înţelege şi mai bine pe marele Prooroc cunoscând moravurile oamenilor din vremea sa şi atitudinea lui fermă plină de zel pentru Dumnezeu, prin citirea îndeosebi a Cărţii 3 Regi. Citirile prezente ne vor pune înainte şi timpul edificării marelui şi primului templu din Ierusalim, a Casei Domnului, sub Solomon, urmaşul lui David.
Iată aici şi un ghid pentru osteneala citirii:
Iunie, 2014
Săptămâna 1: 3 Regi capitolele 1- 5
Săptămână a 2-a: 3 Regi capitolele 6- 11
Săptămână a 3-a: 3 Regi capitolele 12 - 17
Săptămână a 4-a: 3 Regi capitolele 18 - 22
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/68/III%20Regi
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/1KI03.htm
Iulie, 2014
Săptămâna 1: 4 Regi capitolele 1- 5
Săptămână a 2-a: 4 Regi capitolele 6 - 11
Săptămână a 3-a: 4 Regi capitolele 12 - 17
Săptămână a 4-a: 4 Regi capitolele 18 - 25
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/69/IV%20Regi
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/1KI04.htm
În lunile Aprilie-Mai 2014 citim în Parohia noastră Cărţile a 9-a şi a 10-a ale Bibliei Vechiului Testament, anume Cărţile 1 şi 2 Regi
Sunt în total patru Cărţi ale Regilor, care cuprind în ansamblu toată perioada regalităţii în sânul Poporului ales extinsă pe o perioadă de 453 de ani începând cu preludiul acesteia prin Judecătorul Samuel şi terminând cu cel din urmă descendent al casei regale ale Regelui David, Regele Sedechia, acoperind aşadar perioada istorică cuprinsă între anii 1040 şi 587 înainte de Hristos, când începe de fapt şi captivitatea babilonică.
Cărţile 1 şi 2 Regi pe care dorim să le citim împreună în această perioadă pascală ne prezintă figurile proeminente a trei mari personalităţi: a credinciosului Samuel, a primului Rege Saul şi ale celui mai cunoscut dintre cei vechi, a Regelui David care este şi autorul Psaltirei cea atât de prezentă atât în rugăciunea Bisericii cât şi cea de taină a fiecărui credincios.
Iata aici şi un ghid pentru osteneala citirii:
Aprilie, 2014
Săptămâna 1: 1 Regi capitolele 1- 7
Săptămâna a 2-a: 1 Regi capitolele 8 - 15
Săptămâna a 3-a: 1 Regi capitolele 16 - 21
Săptămâna a 4-a: 1 Regi capitolele 22 - 31
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/66/I%20Regi
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/1KI01.htm
Mai, 2014
Săptămâna 1: 2 Regi capitolele 1- 5
Săptămâna a 2-a: 2 Regi capitolele 6 - 11
Săptămâna a 3-a: 2 Regi capitolele 12 - 17
Săptămâna a 4-a: 2 Regi capitolele 18 - 24
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet în lb. română:
http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/67/II%20Regi
Internet în lb. engleză:
http://ebible.org/web/2KI01.htm
In luna MARTIE 2014 citim in Parohia noastra Cartea a saptea si Cartea
a opta a Bibliei Vechiului Testament
Cartea JUDECATORILOR si Cartea RUT
Cartea Judecatorilor este continuarea cartii lui Iosua, citite luna trecuta, care ne prezinta evenimente petrecute in perioada celor 12 Judecatori care au actionat ca si conducatori ai triburilor israelite acoperind o perioada de 175 de ani (cca. 1200-1025 inainte de Hristos) deci in timpurile imediat premergatoare instaurarii monarhiei israelite. Si aici avem de-a face cu caderile naturii umane mai ales in pacatul idolatriei (a infidelitatii fata de Dumnezeu) urmata de pedeapsa divina cea aducatoare de cainta care la randul ei este incununata cu iertarea de pacat. Foarte frumos noteaza eminentul Mitropolit Ananaia: „ Faptele relatate in aceasta carte (mai ales in capitolele 17-21) pot cutremura constiinta crestinului de astazi: (desi) specifice acelei epoci indepartate…ele pot fi identificate, sub o forma sau alta, in plina era a omului (de azi) pretins civilizat”
Scurta Carte RUT e una dintre capodoperele literaturii biblice. Personajul principal, Rut moabiteanca, e o straina de neamul lui Israel care insa prin lucrarea lui Dumnezeu discreta in istoria mantuirii omului, devine bunica lmparatului David, care la randul lui e stramosul dupa trup al Domnului nostru Iisus Hristos. (Mentionarea ei in genealogia Mantuitorului evidentiaza univarsalitatea mesajului Evangheliei la toate neamurile incepand de la Ierusalim) Impresioneaza in aceasta carte atat firescul unor relatii inter-matrimoniale cu respectul cuviincios acordat credintei partenerilor implicati, sau accptarea deplina - in cazul unei decizii personale - de schimbare a acesteia cu una net superioara, cat si cinstea sufleteasca exemplara aici ilustrata care va ramane de-a pururi demna de urmat in orice relatie matrimoniala decenta.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: Judecatori capitolele 1- 7
Saptamana a 2-a: Judecatori capitolele 8- 15
Saptamana a 3-a: Judecatori capitolele 16 -21
Saptamana a 4-a: Rut capitolele 1- 4
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet in lb. romana:
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/46/Judec%C4%83tori
http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/71/Rut
Internet in lb. engleza:
http://ebible.org/web/JDG01.htm
http://ebible.org/web/RUT01.htm
In luna FEBRUARIE 2014 citim in Parohia noastra a sasea Carte a Bibliei
Vechiului Testament
Cartea lui IOSUA
Cartea pe care o citim luna aceasta dateaza cu apox. 1000 de ani inainte de Hristos. Ea se cere a fi o postfata a celor Cinci Carti anterioare ale lui Moise, pe care le concluzioneaza prin prezentarea atingerii telului Poporului ales de-a lua in mostenire pamantul promis al Canaanului. Moise a murit pe Muntele Nebo inainte de trecerea Iordanului spre Palestina, Iosua sucessorul sau preluand conducerea Poporului ales, intrand in Pamantul fagaduintei si luand stapanire asupra lui prin cele 12 triburi israelite dupa randuiala divina si-n lumina Torei, a Legii de pe Sinai, data de Dumnezeu odata pentru totdeauna, prin Poporul ales, intregii umanitati.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1- 6
Saptamana a 2-a: capitolele 7- 12
Saptamana a 3-a: capitolele 13 -18
Saptamana a 4-a: capitolele 19- 24
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/41/Iosua%20Navi
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/JOS01.htm
In luna Ianuarie 2014 citim in Parohia noastra a cincea Carte a Bibliei
(din Vechiul Testament)
Cartea - Deuteronomul
Biblia se deschide prin cele cinci Carti ale Sf. Prooroc Moise, vazatorul de Dumnezeu, cunoscute sub numele de Legea lui Moise sau de Pentateuh. Aceste 5 Carti impreuna redau istoria insasi a intemeierii neamului nostru omenesc, istorie centrata pe Legea data de Dumnezeu oamenilor pe muntele Sinai. Dupa ce cu ajutorul lui Dumnezeu am citit impreuna primele patru Carti ale lui Moise: Facerea, Iesirea Leviticul si Numerii acum e randul celei de-a cincea Carti numita DEUTERONOMUL avand, asa cum sugereaza insasi denumirea greceasca a Cartii, un continut repitativ insa mai detailat al Legii lui Dumnezeu data neamului omenesc pe Sinai odata si pentru totdeauna.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1- 8
Saptamana a 2-a: capitolele 9- 17
Saptamana a 3-a: capitolele 18 -26
Saptamana a 4-a: capitolele 27- 34
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/17/Deuteronomul
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/DEU01.htm
In luna Decembrie 2013 citim in Parohia noastra a patra Carte a Bibliei
(din Vechiul Testament)
Cartea - Numerii
Biblia se deschide prin cele cinci Carti ale Sf. Prooroc Moise, vazatorul de
Dumnezeu, cunoscute sub numele de Legea lui Moise sau de Pentateuh. Aceste 5
Carti
impreuna redau istoria insasi a intemeierii neamului nostru omenesc, istorie
centrata pe Legea data de Dumnezeu oamenilor pe muntele Sinai. Dupa ce cu ajutorul
lui Dumnezeu am citit impreuna primele trei Carti ale lui Moise: Facerea, Iesirea
si Leviticul, acum e randul celei de-a patra Carti numita NUMERII avand, asa
cum sugereaza insasi denumirea Cartii, un continut de recensamant al Poporului
ales aflat in tranzitie in peninsula Sinai venind dinspre Egipt si indreptandu-se
spre Canaan.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1- 9
Saptamana a 2-a: capitolele 10- 19
Saptamana a 3-a: capitolele 20 -29
Saptamana a 4-a: capitolele 30 - 37
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/59/Numerii
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/NUM01.htm
In luna Noiembrie 2013 citim in Parohia noastra a treia Carte a Bibliei
(din Vechiul Testament)
Cartea - Leviticul
Biblia se deschide prin cele cinci Carti ale Sf. Prooroc Moise, vazatorul de
Dumnezeu, cunoscute sub numele de Legea lui Moise sau de Pentateuh. Aceste cinci
Carti impreuna redau istoria insasi a intemeierii neamului nostru omenesc, istorie
centrata pe Legea data de Dumnezeu oamenilor pe muntele Sinai. Dupa ce cu ajutorul
lui Dumnezeu am citit impreuna primele doua Carti ale lui Moise: Facerea si
Iesirea, acum e randul celei de-a treia Carti numita Leviticul avand un continut
sacerdotal adica descriind indatoririle preotilor iudaici ca slujitori ai lui
Dumnezeu si ai Poporului ales.
Chiar si noi crestinii avem de aici cate ceva de invatat anume despre inaltimea
slujirii preotesti, despre grija ce trebuie s-o avem catre cele sfinte si, de
ce nu, despre indatorirea noastra ca parinti de-a naste si creste pe viitorii
preoti de la Altar. „Vreti preoti buni?”, intreba odata Par. Arsenie,
„mai intai nasteti-i si cresteti-i” ceea ce bineinteles implica
o mare responsabilitate pentru familia cu adevarat traitoare a Credintei.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1- 6
Saptamana a 2-a: capitolele 7- 13
Saptamana a 3-a: capitolele 14 -20
Saptamana a 4-a: capitolele 21 - 27
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/47/Leviticul
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/LEV01.htm
Lunile Septembrie - Octombrie 2013 - Citim in Parohia noastra a doua
Carte a Bibliei (din Vechiul Testament)
Cartea - Iesirea
Trebuie sa ravnim a ne face vreme pentru a citi macar o data in viata Biblia
- in intregime.
Asa cum numai o personalitate ca Mitropolitul Vartolomeu Anania o putea spune,
Biblia e Cartea (Biblioteca prin excelenta) care cuprinde Cartile Sfinte, fiind
singura si singulara in dumnezeiasca ei omenitate. Orice Biblioteca poate avea
cuvinte despre Dumnezeu, Biblia insa e insasi rostirea lui Dumnezeu pentru oameni
si prin oameni care au scris-o sub inspiratia Duhului Sfant. Desigur, noi cei
ce o citim ne raportam la ea la propriul nostru nivel duhovnicesc sau asa cum
atat de frumos o spune iarasi, aceeasi personalitate, Biblia ne sta in fata
ca o prescura care poate sa ramana doar paine dospita sau poate deveni anafura
sau se poate transfigura in Trup euharistic (in Sf. Impartasanie), acestea fiind
diferite nivele de patrundere, de cunoastere si inevitabil de sfintenie in raportarea
noastra personala la Cuvantul viu al lui Dumnezeu din Biblie.
Biblia se deschide prin cele cinci Carti ale Sf. Prooroc Moise, vazatorul de
Dumnezeu, cunoscute sub numele de Legea lui Moise sau de Pentateuh. Aceste cinci
Carti
impreuna redau istoria insasi a intemeierii neamului nostru omenesc, istorie
centrata pe Legea data de Dumnezeu oamenilor pe muntele Sinai.
Am citit prima Carte Facerea (numita si Geneza), care ne-a prezentat inceputurile
creatiei de catre Dumnezeu a tot ceea ce exista precum si cununa acesteia, omul:
barbat si femeie, pregatindu-l pe acesta pentru primirea Legii Dumnezeiesti.
Cartea pe care acum o avem in atentie, Iesirea, ne prezinta istoria exodului
Poporului ales din robia egipteana spre Canaanul fagaduit fiind centrata pe
insasi primirea de catre Moise din insesi mainile lui Doumnezeu si pentru intreg
neamul omenesc - a celor 10 Porunci Dumnezeiesti lasate pe Muntele Sfant, Sinai.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Septembrie, 2013
Saptamana 1: capitolele 1- 4
Saptamana a 2-a: capitolele 5- 9
Saptamana a 3-a: capitolele 10 -14
Saptamana a 4-a: capitolele 15 - 20
Octombrie, 2013
Saptamana 1: capitolele 21- 25
Saptamana a 2-a: capitolele 26 - 30
Saptamana a 3-a: capitolele 31- 35
Saptamana a 4-a: capitolele 36 – 40
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/32/Ie%C5%9Firea
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/EXO01.htm
Lunile Iulie - August 2013 - Citirea primei Cartii a Bibliei, Cartea Facerii, in Parohia noastra!
Citirea in Parohia noastra Noului Testament din Biblie in perioada Octombrie
2011-iunie 2013, acum incheiata, am prefatat-o atunci cu citirea Psaltirei in
Septembrie 2011, carte care apartine Vechiului Testament pe care acum, cu binecuvantarea
lui Dumnezeu, incepem sa-l citim impreuna.
Trebuie sa ramana aprinsa ravna noastra de a ne face vreme si pentru a citi
macar odata in viata - Biblia - in intregime.
Asa cum numai o personalitate ca Mitropolitul Vartolomeu Anania o poate spune,
Biblia e Cartea (Biblioteca prin excelenta) care cuprinde Cartile Sfinte, fiind
singura si singulara in dumnezeiasca ei omenitate. Orice Biblioteca poate avea
cuvinte despre Dumnezeu, Biblia insa, e insasi rostirea lui Dumnezeu pentru
oameni si prin oameni care au scris-o sub inspiratia Duhului Sfant. Desigur,
noi cei ce o citim, ne raportam la ea la propriul nostru nivel duhovnicesc sau
asa cum atat de frumos o spune iarasi, aceeasi personalitate, Biblia ne sta
in fata ca o prescura care poate sa ramana doar paine dospita sau poate deveni
anafura sau se poate transfigura in Trup euharistic (in Sf. Impartasanie) acestea
fiind diferite nivele de patrundere, de cunoastere si invevitabil de sfintenie
in raportarea noastra personale la Cuvantul viu al lui Dumnezeu din Biblie
Biblia se deschide prin cele cinci Carti ale Sf. Prooroc Moise, vazatorul de
Dumnezeu, cunoscute sub numele de Legea lui Moise sau Pentateuh. Aceste cinci
Carti impreuna redau istoria insasi a intemeierii neamului nostru omenesc, istorie
centrata pe Legea data de Dumnezeu oamenilor pe muntele Sinai.
Cele 50 de capitole ale primei Carti din cele cinci, Facerea (numita si Geneza),
acum in atentia noastra, ne prezinta inceputurile creatiei de catre Dumnezeu
a tot ceea ce exista precum si cununa acesteia, omul: barbat si femeie, pregatindu-l
pe acesta pentru primirea Legii Divine de urmat pentru o vietuire autentica
pe pamant.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Iulie, 2013
Saptamana 1: capitolele 1-6
Saptamana a 2-a: capitolele 7-11
Saptamana a 3-a: capitolele 12-17
Saptamana a 4-a: capitolele 18-23
August, 2013
Saptamana 1: capitolele 24- 30
Saptamana a 2-a: capitolele 31-37
Saptamana a 3-a: capitolele 38-44
Saptamana a 4-a: capitolele 45-50
Surse: BIBLIA / VECHIUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/25/Facerea
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/GEN01.htm
Luna Iunie 2013 - Luna Cartii Apocalipsei in Parohia noastra!
Ne-a ajutat Dumnezeu sa ajungem cu citirea Cuvantului Domnului la ultima carte
a Noului Testament – Apocalipsa – scrisa de Sf. Ioan Evanghelistul
in timpul exilului sau in insula Patmos, intre anii 94-96.
Intarindu-se bine Credinta Crestina prin marturisire publica, prin organizare
ierarhica, prin raspandire in toata lumea atunci cunoscuta si prin deschiderea
de Lacasuri de inchinare, a atras de la sine doua randuri de dusmani: cei din
interiorul comunitatii crestine care profesau intelegeri gresite ale invataturii
mantuitoare (erezii) si cei din afara: iudaismul si mai ales conflictul cu stapanirea
imperiala romana intrucat pentru crestini numai un singur Om, Iisus Hristos,
a fost, este si va fi si Dumnezeu. Imparatul Romei deci trebuia cinstit ca conducator
insa nu ca Divus, adica zeu, caruia trebuie sa i te inchini si sa-i aduci jertfe.
De aici si declansarea persecutiilor crancene impotriva crestinilor care odata
incepute n-au mai incetat decat cu patru secole mai tarziu prin Edictul de la
Mediolan dat de primul Imparat crestin, Sf. Constantin cel Mare, in anul 313.
Sf. Ioan Eanghelistul insusi cazand victima a cruntei persecutii al lui Domentian,
fiind inaintat in varsta, este exilat in caldura torida a insulei Patmos din
Marea Egee cea lipsita de apa potabila (pana-n ziua de astazi) unde cei exilati
isi aflau moartea prin munci silnice si sete. Aici cazand in stare de extaz,
el primeste de la Dumnezeu descoperirea unor taine ceresti, pe care le va consemna
in Cartea Apocalipsei scrisa sub dictare de catre ucenicul sau Prohor. Aceasta
carte profetica cu care se incheie canonul Cartilor Noului Testament doreste
sa infiereze convingerea comunitatii crestine de atunci si din toate vremurile
ca Binele suprem va triumfa prin Iisus Hristos in ciuda tuturor uriaselor si
devastatoarelor ofensive ale raului in istorie, incunundu-i atat pe cei ce au
rezistat ispitei caderii, cat si pe cei ce-au adormit marturisindu-si credinta.
Astazi deasupra grotei in care Sf. Evanghelist Ioan a avut descoperirea Apocalipsei
dainuieste de mai bine de o mie de ani Manastirea Apocalipsei, a carei bolta
de stanca masiva a pesterei este pana astazi crapata in trei parti egale intamplata
la cutremurarea naturii atunci cand in vedenie sau auzit cuvintele Domnului:
Eu sunt Alfa si Omega, Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Atottiitorul
(1:8)
Multumind lui Dumnezeu Cel Unul in Treime inchinat si marit pentru binecuvantarea
de a citi in Parohia noastra -in intregime- Cuvantul Sau din Noul Testament
in perioada Octombrie 2011-Iunie 2013, vom incepe de luna viitoare citirea,
tot cu binecuvantare, a Legii Vechi sau a Vechiului Testament care-l precede
pe cel Nou acum citit. De fapt noi am facut deja inceputul citirii Vechiului
Testament in septembrie 2011 cand am citit impreuna Cartea Psalmilor sau Psaltirea
Sfantului Prooroc David.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1-5
Saptamana a 2-a: capitolele 6-10
Saptamana a 3-a: capitolele 11-16
Saptamana a 4-a: capitolele 17-22
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/4/Apocalipsa
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/REV01.htm
Luna Mai 2013 - Luna Epistolelor Sobornicesti 1, 2 si 3 ale Sf. Apostol si Evanghelist Ioan si a Epistolei Sf. Iuda, Ruda Domnului si Primul Episcop al Ierusalimului in Parohia noastra!
Primul autor este ucenicul cel iubit al Mantuitorului care aflat la o varsta
inaintata (spre sfarsitul sec 1) se adreseaza cu autoritate credinciosilor din
Bisericile Asiei Mici spre a-i intari in credinta in Domnul nostru Iisus Hristos
Care este Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii. Se accentuiaza iubirea frateasca
si pazirea poruncilor ca fiind marca crestinului adevarat. In acest spirit discordiile
omenesti interne ar trebui curmate intotdeauna inca din fasa.
Al doilea autor, Sf. Iuda, ca prim Episcop al Ierusalimului si contemporan al
Sf. Apostoli, se adreseaza prin Epistola sa scrisa in a doua jumatate a sec 1
crestinilor proveniti dintre neamuri pentru a-i edifica in drepta Credinta cea
care odata pentru totdeauna a fost data sfintilor, adica crestinilor
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1-2 (1 Ioan)
Saptamana a 2-a: capitolele 3-5 (1 Ioan)
Saptamana a 3-a: capitolul 1 (2 Ioan ) si 1 (3 Ioan)
Saptamana a 4-a: capitolul 1 (Iuda)
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana:
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/36/I%20Ioan
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/37/II%20Ioan
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/38/III%20Ioan
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/44/Iuda
Internet in lb. engleza:
http://ebible.org/web/1JN01.htm
http://ebible.org/web/2JN01.htm
http://ebible.org/web/3JN01.htm
http://ebible.org/web/JUD01.htm
Luna Aprilie 2013 - Luna Epistolelor Sobornicesti Intaia si a Doua a Sf. Apostol Petru in Parohia noastra!
Autorul acestor Epistole Sobornicesti este bine cusoscut ca fiind Sf. Apostol Petru. Ele au fost scrise posibil la Roma prin pana unui secretar fluent in Greaca cum ar fi Silvan sau Sila si au fost adresate crestinilor din Asia Mica (Turcia de astazi). Autorul, Sf. Apostol Petru, si-a incheiat apoi calatoria vietii prin marturisirea sa pana la capat , fiind rastignit cu capul in jos pe colina de azi a Vaticanului, la 29 iunie din anul 67.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1-2 (1 Petru)
Saptamana a 2-a: capitolul 3-4 (1 Petru)
Saptamana a 3-a: capitolul 5 (1 Petru)
Saptamana a 4-a: capitolul 1-3 (2 Petru)
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana:
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/61/I%20Petru
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/62/II%20Petru
Internet in lb. engleza:
http://ebible.org/web/1PE01.htm
http://ebible.org/web/2PE01.htm
Luna Martie 2013 - Luna Epistolei Sobornicesti a Sf. Apostol Iacob in Parohia noastra!
Aceasta Epistola este prima dintr-un set de sapte scrieri apostolice numite sobornicesti sau enciclice, prin aceea ca sunt adresate unui numar mult mai extins de credinciosi decat cei ai unei anumite Biserici locale, asa cum a fost cazul Epistolelor pauline pe care le-am citit pana acum.
Autorul Epistolei este Sf. Iacob, ruda sau varul dupa trup al Domnului (fiind fiul Mariei lui Cleopa, cumnata Maicii Domnului), care a slujit Biserica din Ierusalim ca prim Episcop al ei si in calitatea aceasta prezidand primul sinod apostolesc (FA 15). Pentru pilduitoarea sa slujire a Bisericii primare ierusalimitene incununata cu mucenicia pentru Credinta, el a fost pe drept considerat ca fiind 'stalp al Bisericii' primare (Gal 2:9). Epistola pe care o citim acum impreuna pune accentul pe nevoia Crestinului de a face fapte bune care sunt o conditie a mantuirii sale sufletesti.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1
Saptamana a 2-a: capitolul 2
Saptamana a 3-a: capitolul 3
Saptamana a 4-a: capitolul 4-5
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/30/Iacov
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/JAS01.htm
Luna Februarie 2013 - Luna Epistolei catre Evrei a Sf. Apostol Pavel in Parohia noastra!
Aceasta Epistola a fost adresata de Sf. Apostol Pavel crestinilor proveniti dintre Evrei si traitori in Ierusalim si-n cuprinsul Palestinei. Scrisa la Roma, in anul 64/65, Epistola aceasta a fost scrisa cu scopul precis de a intari in Credinta in Hristos Cel Rastignit si Inviat minoritatea crestina de la Locurile Sfinte ramasa vaduvita prin moartea Pastorului ei sufletesc, Iacov ruda Domnului primul Episcop al Ierusalimului (+62) si care acum aflandu-se in confruntare cu marea majoritate ramasa fidela iudaismului, incepea sa-si faca complexe daca trebuie sa continue a-l urmandu-l pe Hristos sau ar fi mai bine sa revina la obiceiurile lor iudaice de mai inainte. Raspunsul Apostolului e clar aratand superioritatea neta si desavarsirea Credintei Crestine asupra Legii vechi iudaice.
Prin analogie, Sf. Apostol Pavel ne intarestesi si pe noi in Credinta Ortodoxa pe care o marturisim aici in mijlocul unei lumi etherodoxe sau de-adreptul indiferente in ale Credintei.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1-3
Saptamana a 2-a: capitolul 4-6
Saptamana a 3-a: capitolul 7-9
Saptamana a 4-a: capitolul 10-13
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/22/Evrei
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/HEB01.htm
Luna IANUARIE 2013 - Luna Epistolei a Doua catre Timotei a Sf. Apostol
Pavel si a Epistolelor sale catre Tit si Filimon in Parohia noastra!
La inceput de an ne continuam citirea Biblica in grupajul celor trei Epistole
ale Sf. Apostol Pavel adresate ucenicilor sai in Credinta: Timotei (doua la numar,
a doua fiind chiar Testamentul Apostolului) si Tit (una la numar) numite pastorale
intrucat in ele se prezinta calitatile si indatoririle Pastorilor de suflete
asezati de Sfintii Apostoli in fruntea Comunitatilor Crestine. Pastorii legitimi
de suflete de la Sfintii Apostoli pana in zilele noastre sunt Episcopii si Preotii
ajutati de Diaconi. Aceste Epistole au fost scrise de Sf. Apostol Pavel in ultima
parte a vietii sale adica intre anii 63 (sfarsitul primei sale intemnitari la
Roma) si 67, anul mortii sale prin taierea capului pentru marturisirea Credintei
sale in Hristos Cel cu Cruce si Inviat din morti.
Scurta Epistola catre Filimon, fruntasul crestin al Bisericii din Colose despre Onisim, sclavul fugar si-n cele din urma increstinat de Apostol la Roma, Epistola pe care de asemeni o citim luna aceasta, ne pune inainte o icoana a sufletului bland si duios al Sf. Apostol Pavel si ne da o marturie apostolica asupra felului pasnic si delicat in care cei ce-l urmeaza pe Hristos inteleg sa schimbe lumea, in cazul de fata, contribuind decisiv la abolirea sclaviei.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1-2 (2 Timotei)
Saptamana a 2-a: capitolul 3-4 (2 Timotei)
Saptamana a 3-a: capitolul 1-3 (Tit)
Saptamana a 4-a: capitolul 1 (Filimon)
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana:
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/79/II%20Timotei
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/80/Tit
http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/27/Filimon
Internet in lb. engleza:
http://ebible.org/web/2TI01.htm
http://ebible.org/web/TIT01.htm
http://ebible.org/web/PHM01.htm
Luna DECEMBRIE 2012 - Luna Epistolei Intaia catre Timotei a Sf. Apostol Pavel in Parohia noastra!
Ne gasim cu citirea Biblica intr-un grupaj de trei Epistole ale Sf. Apostol Pavel adresate ucenicilor sai in Credinta: Timotei (doua la numar, a doua fiind chiar Testamentul Apostolului) si Tit (una la numar) numite pastorale intrucat in ele se prezinta calitatile si indatoririle Pastorilor de suflete asezati de Sfintii Apostoli in fruntea Comunitatilor Crestine. Pastorii legitimi de suflete de la Sfintii Apostoli pana in zilele noastre sunt Episcopii si Preotii ajutati de Diaconi. Aceste Epistole au fost scrise de Sf. Apostol Pavel in ultima parte a vietii sale adica intre anii 63 (sfarsitul primei sale intemnitari la Roma) si 67, anul mortii sale prin taierea capului pentru marturisirea Credintei sale in Hristos Cel cu Cruce si Inviat din morti.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1-2
Saptamana a 2-a: capitolul 3
Saptamana a 3-a: capitolul 4
Saptamana a 4-a: capitolul 5-6
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/78/I%20Timotei
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/1TI01.htm
Luna NOIEMBRIE 2012 - Luna celei de-a Doua Epistole a Sf. Apostol Pavel catre TESALONICENI in Parohia noastra!
Intrucât crestinii tesaloniceni traiau intr-o adevarata febra parusiaca, considerând ca Venirea a Doua a Domnului este iminenta si astfel neglijându-si indatorirille civile si sociale, Sf. Apostol Pavel aflându-se in Corint in cursul anului 51 se simte nevoit sa se adreseze tesalonicenilor printr-o a Doua Epistola, cea pe care o citim noi luna aceasta, prin care doreste sa redreseze situatia. Da, Domnul va veni, insa nu inainte de a se fi consumat niste semne premergatoare / evenimente majore asa cum ar fi de exemplu o apostazie generala de la credinta si aparitia, lucrarea si nimicirea lui Anticrist (Omul nelegiuirii / Fiul pierzarii). De aceea nu nelinistea, agitatia si neasumarea indatoririlor civile, familiale si sociale sunt potrivite celui credincios, ci starea lui sufleteasca de veghe continua, de trezie duhovniceasca pentru ca atunci când Domnul va veni sa-l gaseasca pregatit sufleteste.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1
Saptamana a 2-a: capitolul 2
Saptamana a 3-a si a 4-a: capitolul 3
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/77/II%20Tesaloniceni
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/2TH01.htm
Luna OCTOMBRIE 2012 = Luna Primei Epistole a Sf. Apostol Pavel catre TESALONICENI in Parohia noastra!
In cursul celei de-a doua calatorii misionare, intre anii 49-52, Sf. Apostol Pavel trece din Asia Mica in Europa aducand Vestea Buna a Evangheliei mai intai la Filipi (Nordul Greciei de azi) iar apoi la Tesalonic unde, lucrarea sa misionara este rasplatita prin intemeierea uneia dintre cele mai puternice Biserici crestine ale veacului primar. Apoi, pe cand se afla in Corint, spre sfarsitul anului 50 sau inceputul celui urmator, Sf. Apostol Pavel scrie Epistola pe care si noi o citim impreuna luna aceasta.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1
Saptamana a 2-a: capitolul 2
Saptamana a 3-a: capitolul 3
Saptamana a 4-a: capitolul 4
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=76
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/1TH01.htm
Luna SEPTEMBRIE 2012 = Luna Epistolei Sf. Apostol Pavel catre COLOSENI in Parohia noastra!
Citim in aceasta luna cea de-a patra Epistola scrisa de Sf. Apostol Pavel in inchisoarea sa de la Roma (anii 61-63) de data aceasta adresata Colosenilor, crestini abia intrati in Biserica lui Hristos si traitori in orasul Colose din Asia Mica. Dat fiind contextul politeist si decadent moral al vechiului Colose, tanara Biserica trebuia intarita in credinta mantuitoare in Domnul Hristos, Om adevarat si Dumnezeu adevarat. Aceasta o face iarasi Apostolul cu darul sau inegalabil! Sa luam aminte si noi cei de azi!
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1
Saptamana a 2-a: capitolul 2
Saptamana a 3-a: capitolul 3
Saptamana a 4-a: capitolul 4
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=10
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/COL01.htm
Luna AUGUST 2012 = Luna Epistolei Sf. Apostol Pavel catre FILIPENI in Parohia noastra!
Orasul antic Filipi din Macedonia (azi Nordul Greciei) este primul oras european in care Sf. Apostol Pavel a intemeiat o comunitate crestina devenind prin aceasta poarta de intrare a crestinismului in Europa. La Filipi, Sf. Pavel a ajuns in timpul celei de-a doua calatorii misiopnare, prin anii 50-51, fiind insotit de Sfntii sai Ucenici Sila, Timotei si Luca Evanghelistul. Primul suflet castigat pentru Hristos a fost Lidia care s-a botezat impreuna cu toata familia, casa ei devenind prima Biserica Crestina pe pamant european. O decada mai tarziu, pe cand Sf. Apostol se afla in inchisoare la Roma, le trimite Filipenilor Epistola pe care si noi o citim luna aceasta, printr-un trimis al filipenilor venit la Roma cu ajutoare pentru Apostolul intemnitat si care acum se reantorcea acasa. Este o scrisoare apostoleasca plina de caldura si tandrete dar si de invataturi inalte si de suflet mantuitoare.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolul 1
Saptamana a 2-a: capitolul 2
Saptamana a 3-a: capitolul 3
Saptamana a 4-a: capitolul 4
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=28
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/PHP01.htm
Luna IULIE 2012 = Luna Epistolei Sf. Apostol Pavel catre EFESENI in Parohia noastra!
Efesul era unul dintre cele mai infloritoare orase ale antichitatii unde prosperitatea economica se inmana cu cea culturala intr-un context religios pluralist, din nefericire pe un fond moral decadent. La Efes isi avea templul paganesc Diana sau Artemida, Zeita preferarta a Asiei Mici cu templul ei, una din cele 7 minuni ale lumii. Sf. Pavel isi face din acest oras o tinta a propovaduirii sale si la capatul a trei ani de munca misionara asidua (53-56), lasa in urma sa una dintre cele mai puternice Biserici Crestine din Asia, incredintata spre pastorire chiar ucenicului sau Timotei, devenit Episcop. Epistola pe care o citim impreuna luna acesta a fost scrisa de Sf. Apostol Pavel in inchisoarea de la Roma in jurul anului 63.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1 - 2
Saptamana a 2-a: capitolul 3
Saptamana a 3-a: capitolul 4
Saptamana a 4-a: capitolele 5- 6
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=19
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/EPH01.htm
Luna IUNIE 2012 = Luna Epistolei Sf. Apostol Pavel catre Galateni in Parohia noastra!
In Asia Mica (Turcia de azi) exista in tipurile biblice o provincie numita Galatia Veche locuita de semintii celtice (neam de obarsie al lrandezilor de azi) si galice, triburi care de fapt ajunsesera , in acele vremuri , si pana-n tinuturile Romaniei de azi. Sf. Pavel a trecut prin Galatia veche in timpul celei de-a doua calatorii misionare fiind in drum spre Troia. Imbolnavindu-se insa acolo, a ramas in mijlocul galatilor o buna bucata de vreme, propovaduind cu acest prilej Evanghelia si increstinand pe multi dintre ei. Mai tarziu, pe cand se afla la Efes, in anul 54 sau 55, el le scrie Galatenilor deveniti crestini frumoasa Epistola pe care o citim si noi luna aceasta, impreuna.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Saptamana 1: capitolele 1 - 2
Saptamana a 2-a: capitolul 3
Saptamana a 3-a: capitolul 4
Saptamana a 4-a: capitolele 5- 6
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=29
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/GAL01.htm
Luna MAI 2012 = Luna Celei de-a Doua Epistole a Sf. Apostol Pavel catre Corinteni in Parohia noastra !
Iubiti Credinciosi si Credincioase,
Sa citim impreuna inca o Carte a Bibliei Noului Testament: cea de-a
doua Epistola catre Corinteni a Sf. Apostol Pavel.
Corintul, unul dintre cele mai infloritoare orase ale lumii antice, cu o populatie
de peste o jumatate de milion de locuitori, fiind port comercial renumit intre
Rasarit si Apus si loc de sinteza intre culturile greco - romana si orientala
si fiind de asemenea o metropola a pagânismului caracterizat prin grave
decadente morale, devine tinta a propovaduirii Evangheliei Domnului prin Apostolul
Sau Pavel, care locuieste aici 18 luni intre anii 50 - 52.
Roadele lucrarii lui apostolice misionare nu se lasa asteptate, Corintul devenind
repede casa unei puternice Comunitati Crestine cu cel putin doua Lacasuri de
Inchinare. Câtiva ani mai târziu, in primavara lui 56, Sf. Pavel
aflându-se de data aceasta la Efes pentru Cuvântul Domnului, primeste
o delegatie a Comunitatii corintene condusa de Stefanas, Fortunat si Ahaic carora
Sf. Pavel le incredinteaza Prima Epistola catre Corinteni pe care am citit-o
luna trecuta iar acum, aflându-se de data aceasta in Macedonia, (probabil
in orasul Filipi) le scrie Corintenilor cea de-a Doua Epistola pe care ne propunem
s-o citim luna acesta, datata anul 57, prin care-si anticipeaza vizita lui personala
pe care urma sa o faca Corintenilor.
Epistola de fata ne prezinta, mai mult decât orice alta scriere paulina,
profilul neinfricatului Apostol al lui Hristos ca fiind un parinte iubitor si
frate intelept, gingas, lucid, smerit dar si demn chiar aspru atunci când
situatia o cere. Dupa afirmatia Mitropolitului Vartolomeu Anania, Sf. Pavel
a intuit bine ca cuvântul poate fi „o arma mai fina decât
cel mai rafinat otel” arma pe care a stiut s-o mânuiasca cu o destoinicie
neintrecuta.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 1-5 mai capitolele 1 - 2
Săptămâna a 2-a: 6-12 mai capitolele 3 - 5
Săptămâna a 3-a: 13-19 mai capitolele 6 - 8
Săptămâna a 4-a: 20-26 mai capitolele 9 -11
Săptămâna a 5-a: 27-31 mai capitolele 12-13
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/13/II%20Corinteni
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/2CO01.htm
Luna Aprilie 2012 = Luna primei Epistole catre Corinteni in Parohia noastra !
Iubiti Credinciosi si Credincioase,
Veniti sa citim impreuna inca o Carte a Bibliei Noului Testament: Prima
Epistola catre Corinteni a Sf. Apostol Pavel.
Corintul, unul dintre cele mai infloritoare orase ale lumii antice, cu o populatie
de peste o jumatate de milion de locuitori, port comercial renumit intre Rasarit
si Apus si sinteza de cultura greco-romana si orientala, metropola a pagânismului
caracterizat prin grave decadente morale, devine tinta a propovaduirii Evangheliei
Domnului prin Apostolul Sau Pavel care locuieste aici 18 luni intre anii 50-52.
Roadele lucrarii lui apostolice misionare nu se lasa asteptate, Corintul devenind
repede casa unei puternice Comunitati Crestine cu cel putin doua Lacasuri de
Inchinare. Câtiva ani mai târziu, in primavara anului 56, Sf. Pavel
aflându-se de data aceasta la Efes pentru Cuvântul Domnului, primeste
o delegatie a Comunitatii corintene condusa de Stefanas, Fortunat si Ahaic carora
Sf. Pavel le incredinteaza Epistola pe care o vom citi impreuna luna aceasta,
pe care a semnat-o cu propria lui mâna si prin care care el da raspunsuri
calificate la problemele si intrebarile ce-i framântau pe Crestinii din
Corint. Sa citim si noi cuvintele lui si sa luam aminte mai ales la marturia
lui apostolica din capitolul al 15-lea deosebit de relevanta acum când
noi sarbatorim Sf. Inviere a Domnului, temelia insasi a Credintei noastre.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 1-7 aprilie - capitolele 1 - 3
Săptămâna a 2-a: 8-14 aprilie - capitolele 4 - 6
Săptămâna a 3-a: 15-21 aprilie - capitolele 7 - 10
Săptămâna a 4-a: 22-28 aprilie - capitolele 11 -14
Săptămâna a 5-a: 29-30 aprilie - capitolele 15 -16
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. româna: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/12/I%20Corinteni
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/1CO01.htm
Luna MARTIE 2012 = Luna Epistolei catre Romani a Sf. Apostol Pavel in Parohia noastra !
Iubiti Credinciosi si Credincioase,
Veniti sa incepem acum sa citim impreuna cele 14 Scrisori (Epistole) ale Sf.
Apostol Pavel, care impreuna cu cele patru Evanghelii deja citite de noi in
Parohie alcatuiesc partea cea mai de seama a Bibliei Noului Testament.
Prima din cele 14 se cheama Epistola catre Romani si a fost
scrisa de Sf. Apostol Pavel in Corint in iarna anilor 57-58, fiind adresata
asa cum ii spune si numele Crestinilor din Roma, proveniti atât dintre
iudei cât si dintre pagâni, unii fiind convertiti la crestinism
chiar de Sf. Apostol Pavel insusi in timpul celor trei calatorii misionare ale
sale.
Saul, care va deveni Sf. Apostol Pavel, s-a nascut intr-o familie evreiasca
in jurul anului 7 la Tars, in Asia Mica si a studiat la Ierusalim ca elev al
marelui Gamaliel, dedicându-se slujirii integrale a Legii Vechiului Testament.
In jurul anului 32 insa, pe drumul Damascului, Saul prigonitorul Crestinilor
devine Pavel, Apostolul lui Hristos, prin miscatoarea lui convertire la Crestinism,
atât de minunat prezentata in Faptelele Apostolilor (cap. 9), Carte citita
de noi luna trecuta.
Sf. Apostol Pavel l-a intâlnit astfel personal pe Hristos cel Inviat din
morti pe drumul Damascului si i-a devenit Ucenic, ca nimeni altul si pe viata!
Si noi, fiecare, trebuie sa incepem sa ne luam mai in serios chemarea noastra
de Crestini, adica de a fi urmatori ai lui Hristos, cu viata si nu doar cu numele!
Intrucât incepem acum sa citim Teologie paulina, locurile mai grele le
vom explica public in Biserica sau, in particular, pentru cei care doresc acest
lucru.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 1-3 martie capitolele 1- 2
Săptămâna a 2-a: 4-10 martie capitolele 3 - 6
Săptămâna a 3-a: 11-17 martie capitolele 7-10
Săptămâna a 4-a: 18-24 martie capitolele 11-14
Săptămâna a 5-a: 25-31 martie capitolele 15-16
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/70/Romani
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/Romans.htm
Luna FEBRUARIE 2012 = Luna Cartii FAPTELE APOSTOLILOR in Parohia noastra !
Iubiti Credinciosi si Credincioase,
Veniti sa citim impreuna inca Carte a Bibliei: FAPTELE APOSTOLILOR care este
cea de-a cincea carte a Bibliei Noului Testament.
Cartea Faptele Apostolilor care a fost scrisa de Sf. Evanghelist Luca in jurul
anului 65, curând dupa scrierea Sfintei Evanghelii ce-i poarta numele,
ne prezinta noua, crestinilor de astazi, prima Istorie a Bisericii intemeiate
de Domnul Hristos, ai carei madulare suntem si noi cei de astazi. Fiind scrisa
de un martor ocular al evenimentelor descrise, Cartea acesta Sfânta ne
invita sa ne cunoastem istoria dintru inceput a propriei noastre Credinte Ortodoxe
Apostolice.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 1-4 februarie capitolele 1-5
Săptămâna a 2-a: 5-11 februarie capitolele 6-11
Săptămâna a 3-a: 12-18 februarie capitolele 12-17
Săptămâna a 4-a: 29-25 februarie capitolele 18-23
Săptămâna a 5-a: 26-29 februarie capitolele 24-- 28
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/26/Faptele%20Apostolilor
Internet in lb. engleza: http://ebible.org/web/Acts.htm
Luna IANUARIE 2011=Luna Sfintei Evanghelii de la IOAN in Parohia noastra !
Iubiti Credinciosi si Credincioase,
La inceput de An Nou veniti sa citim impreuna inca o Carte a Bibliei: Sfanta
Evanghelie de la IOAN, cea de-a patra carte a Bibliei Noului Testament.
Sf. Evanghelist IOAN, unul din cei 12 Apostoli, martor ocular al celor mai
mari evenimente din viata Domnului si-un apropiat intim al Lui si al Preacuatei
Sale Maice, dupa parasirea Ierusalimului in anul 69 se retrage la Efes. Dupa
un interludiu de exil in Patmos in timpul tiranicului Domitian, revine la Efes
catre sfarsitul sec 1 unde si scrie Sf. Evanghelie ce-i poarta numele.
Ca numeni altul, Sf. Ioan Evanghelistul, cel supranumit Teologul, ne pune inaintea
ochilor intelegerii noastre duhovnicesti maretia Tainei coborârii la noi
a Fiului lui Dumnezeu prin Intrupare, Evanghelia sa fiind capodopera teologica
a Noului Testament care sintetizeaza bine toata propoveduirea apostolica a primului
veac crestin.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 1-7 ianuarie capitolele 1- 4
Săptămâna a 2-a: 8-14 ianuarie capitolele 5 - 9
Săptămâna a 3-a: 15-21 ianuarie capitolele 10-14
Săptămâna a 4-a: 22-28 ianuarie capitolele 15-19
Săptămâna a 5-a: 29-31 ianuarie capitolele 20-21
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/35/Ioan
Internet in lb. engleza: http://www.rc.net/wcc/readings/john.htm
Luna DECEMBRIE 2011 = Luna Sfintei Evanghelii de la LUCA in Parohia noastra !
Iubiti Credinciosi si Credincioase,
Cu toate grijile Sarbatorilor, veniti sa citim impreuna inca o Carte
a Bibliei: Sfânta Evanghelie de la Luca, cea de-a treia carte a Bibliei
Noului Testament.
Sf. Evanghelist Luca, un om foarte cult, ucenic al Domnului care impreuna cu
Cleopa L-a intalnit pe Domnul cel Inviat din morti in Ziua Sfintei Sale Invieri,
apropiat al Maicii Domnului de la care ne relateaza fapte unice din viata Mântuitorului
auzite numai de la ea, colaborator al Sf. Apostol Pavel in calatoriile sale
misionare, medic de profesie deosebit de sensibil la minunile vindecarilor facute
de Domnul si prim iconar lasându-ne prima Icoana a Maicii Domnului: Odighitria
adica Povatuitoarea, Sf. Luca, martorul ocular, ne pune inainte Sf. Evanghelie
scrisa de el, in jurul anului 65, posibil la Roma.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 1-3 decembrie capitolele 1-4
Săptămâna a 2-a: 4-10 decembrie capitolele 5-10
Săptămâna a 3-a: 11-17 decembrie capitolele 11-16
Săptămâna a 4-a: 18-24 decembrie capitolele 17-21
Săptămâna a 5-a: 25-31 decembrie capitolele 22--24
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. romana: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/48/Luca
Internet in lb. engleza: http://www.rc.net/wcc/readings/luke.htm
Luna NOIEMBRIE 2011 = Luna Sfintei Evanghelii de la MARCU in Parohia noastra !
Iubiti Credinciosi si Credincioase,
Sa ne ajute Dumnezeu sa continuam lucrul acesta bun si de mult folos sufletesc
si-n noiembrie, prin citirea acum a Sfintei Evanghelii de la Marcu, adica a
acelei de-a doua dintre cele 27 de Carti Sfinte ale Bibliei Noului Testament.
Sf. Evanghelist Marcu era un copilandru pe vremea Mântuitorului, in casa
mamei lui -Maria - a avut loc Cina cea de Taina in Joia Patimirii Domnului,
iar el devenind apoi ucenic al Sf. Apostol Petru a scris Sf. Evanghelie ce-i
poarta numele, dupa dictarea Apostolului martor ocular, intre anii 63-64, deci
numai la citeva decenii distanta de la Rastignirea, Moartea, Invierea si Inaltarea
la Cer a Domnului nostru Iisus Hristos.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 1-5 noiembrie capitolele 1-2
Săptămâna a 2-a: 6-12 noiembrie capitolele 3-6
Săptămâna a 3-a: 13-19 noiembrie capitolele 7-10
Săptămâna a 4-a: 20-26 noiembrie capitolele 11-14
Săptămâna a 5-a: 27-30 noiembrie capitolele 15-16
Surse: BIBLIA / NOUL TESTAMENT
Internet in lb. româna: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/53/Marcu
Internet in lb. engleza: http://www.rc.net/wcc/readings/mark.htm
Luna OCTOMBRIE 2011 = Luna Sf. Evanghelii de la Matei in Parohia noastra
!
Trebuie sa recunoastem ca suntem cu totii mai bogati sufleteste la
acest inceput de octombrie dupa ce ne-am straduit, dupa putere, sa citim impreuna
o Carte a Bibliei: PSALTIREA. Sa ne ajute Dumnezeu sa continuam lucrul acesta
bun si de mult folos sufletesc si-n octombrie prin citirea Sfintei Evanghelii
de la Matei, adica prima dintre cele 27 de Carti Sfinte ale Bibliei Noului Testament.
Sf. Evanghelie se citeste de catre preot in Biserica la Sf. Slujbe si o citim
cu evlavie si acasa cu intrega familie, stiind bine ca ceea ce citim sunt cuvintele
unui martor ocular, Sf. Apostol si Evanghelist Matei, la tot ceea ce Domnul
nostru Iisus Hristos a zis si a facut. Aceasta Sf. Evanghelie are o particularitate
a ei in sensul ca este singura Carte din Noul Testament scrisa nu in Greceste
ca celelalte ci in Aramaica, adica in dialectul vorbit de insusi Domnul Iisus
si de Prea Curata Lui Maica! Anul scrierii acestei Sf. Evanghelii este 44, adica
la numai cativa ani de la Rastignirea, Moartea, Invierea si Inaltarea la Cer
a Domnului nostru Iisus Hristos.
Iata aici si un ghid pentru osteneala citirii:
Săptămâna 1: 2-8 octombrie capitolele 1-6
Săptămâna a 2-a: 9-15 octombrie capitolele 7-13
Săptămâna a 3-a: 16-22 octombrie capitolele 14- 20
Săptămâna a 4-a: 23-29 octombrie capitolele 21-28
Gasim textul Sf. Evanghelii de la Matei in BIBLIE si in Cartea separata a Sf.
Evanghelii cu Rugaciuni (aflate a dispozitia Dvs. la Pangarul Bisericii) precum
si electronic la adresele:
in Limba Româna: http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/55/Matei
in Limba Engleza: http://www.audiotreasure.com/WEB/Matthew.htm
Dumnezeu, pentru rugaciunile Sf. Apostol si Evanghelist Matei, sa ne lumineze
mintea si sa ne binecuvânteze nevointa citirii.
LUNA SEPTEMBRIE 2011 = LUNA PSALTIRII
Dragi nostrii Enoriasi si Prieteni ai Parohiei,
Cu iubire sfânta va indemn sa punem impreuna cu Dumnezeu Cel Sfânt
un inceput bun Anului Nou bisericesc in care am intrat.
Vazând râvna cu care Israelitii citesc Cuvântul Scripturii
Vechi (Vechiul Testament) precum si râvna cu care Arabii mahomedani isi
citesc Coranul, care sunt Cartile lor de capatâi, sa ne indemnam si noi,
cei credinciosi, nu numai sa auzim Cuvântul Domnului in Biserica ci chiar
noi insine sa ne straduim a-l citi acasa, in familie, bine stiind ca toata Scriptura
(Biblia) este insuflata de Dumnezeu, fiind de folos spre invatatura, spre mustrare,
spre indreptare, spre inteleptire, asa incat omul credincios sa poata fi bine
pregatit pentru tot lucrul bun (cf. 2 Tim 3:16)
Cu adevarat, bun lucru este citirea Sf. Scripturi, mai ales in contextul nostru
actual deosebit de debusolant in care traim.
Propun deci sa incepem citirea Bibliei cu binecunoscuta carte a Psaltirii din
Vechiul Testament, Cartea Rugaciunii prin excelenta a multor generatii de oameni
atât inainte de Intruparea Domnului cât si dupa aceea pâna
astazi. Psaltirea cuprinzând 150 de Psalmi, o gasim in Vechiul Testament
al Bibliei sau ca si carte tiparita separat, in acest caz Psalmii fiind impartiti
in 20 de Catisme (grupaje). Se poate gasi de asemenea si pe internet la adresa http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/65/Psalmi (in româneste) sau http://www.athanasius.com/psalms/psalms1.html (in engleza). Psaltirea, care se citeste regulat in Biserica la Sfintele Slujbe,
poate fi citita cu foarte mult folos si acasa de oricine are evlavie, atât
in vreme de incercare cât si in clipe de bucurie.
Iata aici un ghid ajutator pentru citirea Psaltirii in Parohia noastra:
Săptămâna 1: 4-10 sept. Psalmii 1- 36 (Catismele 1-5)
Săptămâna a 2-a: 11-17sept. Psalmii 37-76 (Catismele 6-10)
Săptămâna a 3-a: 18-24 sept. Psalmii 77-108 (Catismele 11-15)
Săptămâna a 4-a: 25-30 sept. Psalmii 109-150 (Catismele 16-20)
Sa citeasca fiecare cât, când si cum poate, intelegând ca
puterea rugaciunii noastre sta in impreuna lucrarea noastra!
Doamne, Te rugam, binecuvânteaza-ne si ne ajuta ca impreuna, preoti si
popor, sa ne indulcim folosindu-ne sufleteste de citirea Cuvântului Tau
Cel Sfânt din Biblie - Cartea Vietii !
Împreună cu Dvs. cititor şi rugător,
Parintele Ioan Irineu