Pomenirea morţilor în Parohia noastră

Slujba de Pomenire a celor adormiţi (Parastas / Ridicare) în Biserica parohiei noastre se ţine la soroacele bine cunoscute: la 40 de zile de la deces, la 3, 6, 9 luni, la împlinirea unui an şi apoi în fiecare an până la 7 ani, în Sâmbetele Moşilor de iarnă, de vară şi de toamnă, în Sâmbetele Postului Mare şi, de regulă sâmbăta, atunci când avem dorinţa de a-i pomeni pe cei adormiţi.

Dorim noi oare ca Pomana noastră care însoţeşte rugăciunea din Biserică să fie bine-primită cu adevărat? Atunci această Pomană (în general constând în mâncare) va trebui să ajungă - cu precădere - la cei ce au nevoie de ea şi să nu fie împărţită la cei care, având toate cele necesare şi deci neducând lipsa unei Pomeni, o risipesc!

Vă punem înainte deci trei opţiuni pentru a vă da şansa de a vă face Pomană aşa cum trebuie, furnizandu-vă la cerere şi toate detaliile suplimentare necesare:

1. O masă de Pomană la Fundaţia "Bucuria Darului" din Braşov - https://bucuriadarului.ro/.

2. Îmbrăcarea unui copil nevoiaş / orfan de la Huşi unde Episcop este PS Ignatie. Prin Protopopiat deţinem liste de copii nevoiaşi, împreună cu detaliile lor. Îmbrăcarea unui copil fara posibilitati de a-si cumpara hainele necesare, costă aproximativ 50 de euro. Şi aceasta poate fi o adevărată Pomană de sufletul celor Adormiţi!

3. Pomană cu cele 60 de maici bătrâne (octogenare / nonagenare) şi bolnave, multe căzute la pat, de la Sf. Mănăstire Vladimireşti.
Com. Tudor Vladimirescu, jud. Galaţi, tel. 0040236828781. La această Sf. Mănăstire, unde s-a lucrat atât de măiestrit Catapeteasma Sfintei noastre Biserici şi Tronul în care este aşezată Sf. Icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea, sunt aproximativ 60 de Maici bătrâne şi bolnave, unele necesitând îngrijire la pat din partea celor 40 de Maici aflate - mai în putere - şi care, în acelaşi timp se luptă să menţină şi Mănăstirea la linie de plutire administrativă, precum şi toată rânduiala de rugăciune calugărească! Acestor maici bătrâne şi neputincioase le lipseşte până şi confortul unei băi calde! Au nevoie de bani de medicamente, de rufe de corp etc. Şi în acest mod se poate face o Pomană adevarata pentru cei Adormiţi!

IMPORTANT:
1. Dacă se urmează oricare dintre aceste trei opţiuni, atunci pe masa de Parastas din Biserică noi (Parohia) vom pune o Prescură cu pecetea sfântă, iar cei ce fac Pomenirea, dacă doresc, pot pune vin liturgic de la Pangar, iar într-un plic aflat pe masă vor pune suma de bani din care doresc să se facă Pomana, închizând apoi plicul şi scriind pe el optiunea aleasă: Azil, Orfani sau Maici bătrâne!

Pentru opţiunile 1 şi 3 banii se vor trimite ulterior prin casieria Bisericii, deci cu dovadă clară, la destinaţia aleasă şi astfel Pomana va fi făcută aşa cum trebuie! Pentru opţiunea 2 hainele se vor cumpăra aici şi apoi împachetate vor ajunge la Huşi. Dacă însă cineva doreşte să trimită banii personal la destinaţie, noi vom fi bucuroşi să furnizăm toate detaliile bancare necesare!

2. Dacă însă familia care-şi pomeneşte pe cei adormiţi doreşte să aducă mâncare în Biserică, atunci noi vom sluji Slujba de pomenire, iar ofrandele aduse de acasă vor rămâne în ambalajul lor şi lăsate în pungi / genţi / sacoşe închise, spre a fi împărţite mai târziu.

Opţiunile menţionate mai sus nu sunt singurele alternative de a face o Pomană bine primită! Vom identifica şi alte variante care ulterior vor fi aduse la cunoştinţa tuturor celor interesaţi. Am dori ca astfel de opţiuni să includă şi Republica Moldova, în cazul în care cineva ne va putea informa despre astfel de posibilităţi.

Între noi şi cei adormiţi ai noştri avem puntea Rugăciunii, a dorului şi a dragostei noastre pentru dânşii! Pomana de sufletul lor şi dată celor aflaţi în nevoie de ea este însăşi expresia acestei legături de iubire pentru cei adormiţi, în aşteptarea revederii noastre în Lumina Învierii.